Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rekonstrukcija

Pogledajte kako bi mogao izgledati Zagrebački velesajam

Velesajam
Foto: Arhitektonski fakultet
1/7
09.06.2015.
u 10:00

Gradit će knjižnicu, novi centralni park, sajam antikviteta i otvoriti fakultete

Već sljedeće, 2016. godine Muzej Zagrebačkog velesajma i novi infocentar bit će otvoreni za sve Zagrepčane.

Naime, do kraja ove godine izradit će se detaljne i konačne smjernice rekonstrukcije tog kompleksa, i to nakon konzultacija sa stručnjacima i građanima. Nakon što smjernice potvrde i gradonačelnik i Skupština, kažu iz Gradskog ureda za strategijsko planiranje, izradit će se studija preobrazbe Zagrebačkog Velesajma. Rekonstrukciju će potom prijaviti za sredstva iz fondova EU.

Povezat će i hipodrom

U 2017. bi, prema planu Ureda za strategijsko planiranje, trebale na prostor ZV doći prve dizalice, a do 2025. trebalo bi se dovršiti povezivanje prostora s prostorom hipodroma i Bundeka i stvoriti novi "Zagrebački centralni park". Konkretni su to koraci koji bi se trebali slijediti u budućem razvoju prostora od 56 hektara, veličine Donjeg grada. U programske smjernice ugradili su i dugoročne vizije voditeljice Zagrebačkog velesajma Marine Pavković, koja ih je popisala u dokumentu "Zagrebačka mreža – Strateški okvir za razvoj Zagrebačkog velesajma". Veliki kompleks ona vidi kao urbano inovativno područje grada, s modernim sajamskim kompleksom polivalentne namjene, kongresnim i medijskim centrom (filmski i TV studiji), tehnološkim parkom s inovacijskim inkubatorom i akceleratorom, "business hub" s poslovno trgovačkim i uslužnim sadržajem, zabavni park vezan uz hrvatska tehnološka dostignuća, novi javni prostor Novog Zagreba. No definirala je Pavković sa sajamskim timovima Zagrebačkog velesajma i kratkoročnu strategiju pa je, dok Velesajam bude u procesu revitalizacije, ukinula neprofitne sajmove i uvela nove, kao što su i nedavno održani "Pravo doba", namijenjen starijoj populaciji ili sajam posvećen tinejdžerima "HIGH FIVE – Dani teensa".

Otvaraju se i hosteli

– Problem Velesajma nastao je jer se početkom 2000. nije slijedilo gospodarske trendove, kad su se sajamske europske kuće transformirale prostorno i sadržajno te nastavljale rad na manjim, primjerenijim polifunkcionalnim prostorima. Velik dio Velesajma tada je ostao neiskorišten, što bi se trebalo promijeniti njegovom revitalizacijom – kazala je Pavković.

Foto: Arhitektonski fakultet

Smjernice su stavljene i u studiju, u čijoj je izradi sudjelovao Arhitektonski fakultet pa su, među ostalim, i studenti dali svoja mišljenja i prijedloge. Predlažu da u prostoru bude umjetnička kolonija, skate park, knjižnica i sajam antikviteta. Popisao je i Ured za strategijsko planiranje i tvrtke i ustanove zainteresirane za najam dijela prostora, koje su također predložile moguće sadržaje. Tako bi Tehničko veleučilište Zagreb tamo na 10.000 kvadrata osnovalo privatno visoko učilište, a prostor bi u istu svrhu unajmila i Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta (ZŠEM). Djelovala bi tamo i spin off tvrtka Instituta Ruđer Bošković, putničke agencije, hoteli, hosteli...

Komentara 19

TR
Trnjanec
10:36 09.06.2015.

Do 2025? Dakle, do 2055.

Avatar docCL
docCL
10:15 09.06.2015.

Ovaj socijalisticki mastodont treba sravniti s zemljom jer nema nikakvu funkciju osim skladisnog prostora za povlastene. Novi Zagreb ima malo prostora za opustanje i uzivanje. Treba osmisliti moderan funkcionalan prostor s puno atraktivnog kulturno zabavnog sadrzaja, kako bi stanovnici ove najvece spavaonice i ne samo oni, imali kvalitetniji zivot.

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
10:30 09.06.2015.

Velesajmu uopće više nije mjesto na ovoj lokaciji, a pogotovo ne na tolikoj površini. Sadržaj velesajma se može obaviti u novoj arhitekturi na 10% postojećeg prostora ili na novoj lokaciji (uz autocestu, obilaznicu, kod zračne luke). Velika je katastrofa da je ovaj dio grada tako zapušten.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije