Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POS-ovo naselje do kraja 2010. dobit će uređeno središte društvenog života za sve naraštaje

Špansko-Oranice: Hala za 500 ljudi ispod trga

30.01.2009.
u 00:00

Stanari i vlasnici poslovnih prostora na Trgu 101. brigade u naselju poticane stanogradnje Špansko-oranice mogu odahnuti. Doduše, na gradilištu će živjeti još najmanje godinu i pol, ali će nakon toga dobiti lijep i moderan centar društvenog života.

Pročelnik Gradskog ureda za izgradnju Davor Jelavić kaže da radovi počinju na proljeće.

– Za ovu smo godinu rezervirali novac za uređenje trga po prvotnom planu s velikim dvonamjenskim skloništem ispod njega. Radovi će početi u travnju i trajat će najmanje godinu dana – kazao nam je Jelavić.

Potrebno 15 milijuna
Koliko će uređenje stajati, pročelnik nije mogao reći ali procjenjuje se da će 1000 četvornih metara ispod zemlje stajati najmanje 10 milijuna kuna, dok bi vanjsko uređenje prema troškovniku koji je radio Urbanistički zavod grada Zagreba stajalo dodatnih 5 milijuna.

Podsjetimo, Grad je dužan u naselju izgraditi sklonište, a prema projektu arhitekta Zorana Hebara i arhitektice Nine Kelave u mirnodopsko će vrijeme tamo stolovati kultura.

– Na plohi trga vidjet će se tek mali stakleni paviljon s dizalom i stubama. Na prvoj razini ispod zemlje bit će javni zahod, garderobe i kabine za projekcije filmova, a ispod toga dvorana s pozornicom od 300 četvornih metara pogodna za razna kulturna događanja: od dramskih i folklornih priredbi do koncerata i čaga – kaže arhitekt Hebar. Na trgu će se presijecati svi pješački putevi od buduće crkve s jedne do škole i vrtića s druge strane te od Zagrebačke avenije do potoka Vrapčak.

Boje se narodnjaka
– Prvenstveno smo stanovnicima, a to su uglavnom mlade obitelji s djecom, htjeli pružiti slobodan prostor gdje će ugodno provoditi vrijeme – kaže Hebar.

Dvorana ispod zemlje bit će potpuno zvučno izolirana, a mora biti klimatizirana i provjetravana pa je pitanje tko će to održavati – toga se, osim rizika od urušavanja zbog kopanja duboke jame, stanovnici najviše boje. Misle i da bi Grad nekom mogao prostor dati u zakup, a ovaj dolje otvoriti kakav narodnjački klub. Pitaju se i kako će Grad smoći novac za ovaj skupi projekt i nije li ovo samo još jedan predizborni trik prije skorašnjih izbora.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije