Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kvartovi nekad i sad

Sa tri mlade lisice i isto toliko sova otvoren je 1925. zagrebački ZOO

Zoološki vrt
Foto: Muzej grada Zagreba
16.02.2014.
u 12:26

Gradski zoološki vrtić započeo je s radom 27. lipnja 1925. na prvom otoku na Prvom jezeru sa samo tri mlade lisice i tri sove.

Gradski zoološki vrtić započeo je s radom 27. lipnja 1925. na prvom otoku na Prvom jezeru sa samo tri mlade lisice i tri sove. Već iduće godine broj životinja je zahvaljujući donacijama imućnih građana i drugih europskih zooloških vrtova narastao na oko 300, a “kad je lav stigao u Maksimir odbacili smo naziv ‘vrtić’, govorilo se i pisalo ‘Gradski zoološki vrt’”, zapisao je utemeljitelj i prvi upravitelj Mijo pl. Filipović. Zadnji je put proširen još 1930. godine, i to na današnju površinu, a već do 1931. sagrađeni su mnogi objekti koji se danas njeguju kao povijesna i kulturna baština.

Jedna od najpoznatijih je Lavlji most s četiri kamena lava koji je ulaz u park i omiljeno mjesto za fotouspomenu. Na samom ulazu stoji možda najstariji objekt u ZOO-u - kula koja je nekada bila nastamba medvjeda ili vukova, no ubrzo je postala neprihvatljiva za smještaj životinja. Danas svima koji je posjete pruža nezaboravan doživljaj. Neki od ostalih zaštićenih objekata koje svakako treba izdvojiti veličanstveni su „Egipćani“, kipovi visoki oko 5 m.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/Borna Filic/PIXSELL

Danas se Zoološki vrt prostire na 7 ha, i odlikuje se uređenim prostorima i nastambama, koje nastoje životinjama omogućiti što bolje (prirodnije) životne uvjete. Stalno se grade novi paviljoni koji se pažljivo planiraju, a vrt se popunjava novim vrstama. Broj posjetitelja zadnjih godina iznosi od 350.000 do 400.000, što govori o velikom zanimanju za ZOO, koji mnoštvom edukativnih ploča i akcija podučava posjetitelje o pojedinim vrstama i njihovim staništima te podiže svijest javnosti o ugroženosti životinjskih vrsta.

>>Evo kako su 1986. godine nastali Dinamovi zločesti plavi dečki

Komentara 2

FR
Francika
15:25 16.02.2014.

Godine 1991. vodila sam svog sina u ZOO. Iako rođena u ovom gradu, moram priznati da u njemu nisam bila prije toga 30 godina. Ali te 1991. zgledal je jadno i čemerno. Zahvaljujući onom mladom gosponu, mislim da se prezivaa Anić, ZOO je procval, pa sam tak 1997. ostala ugodno iznenađena onim kaj sam vidla. Taj je čovjek dignul ZOO na takav nivo, da mu skidam kapu do poda. Obzirom da nisam od te 1997. bila u ZOO nadam se samo da nije zgubil na ljepoti i organiziranosti.

DH
dalibor.hren
17:15 16.02.2014.

Znači da je vodičica lagala kad je rekla da je prva životinja u ZOO-u bio vuk - canis lupus i to baš u kavezu - kuli poslije Lavljeg mosta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije