Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otpad

Problem Samobora s odlaganjem otpada bit će riješen 2011. godine?

Trebež
18.09.2010.
u 09:00

U odlagalištu će biti sagrađena ulazno-izlazna zona s pretovarnom stanicom i reciklažnim dvorištem

Nakon gotovo pet godina, samoborskim bi problemima s odlaganjem otpada napokon mogao doći kraj.

Grad je početkom ovog mjeseca na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prijavio svoj projekt izgradnje ulazno-izlazne zone odlagališta otpada Trebež, te tako sanaciju toga odlagališta, zatvorenog još od 1. kolovoza 2007. godine, učinio barem malo izglednijom.

Aplicirani projekt koji, poručuju iz Grada, dugoročno rješava problem gospodarenja otpadom Samobora i okolice, uključuje izgradnju ulazno-izlazne zone s pretovarnom stanicom i reciklažnim dvorištem (a u trećoj fazi i dijafragmom koja bi zaštitila vodocrpilište), te bi velikim dijelom trebao biti financiran sredstvima Fonda.

Fond plaća 40 posto

– Rezultati natječaja neće biti poznati još neko vrijeme, no ostvare li se naši planovi, Fond će projekt sanacije, ukupno vrijedan između 40 i 50 milijuna kuna, financirati sa 35 do 40 posto – najavljuje samoborski pročelnik za komunalne poslove Željko Kovačić, i dodaje da je potvrda glavnog projekta već gotova, a sama bi gradnja trebala početi sljedeće godine.

A kako će se na Grad odraziti eventualno smještanje Županijskog centra za gospodarenje otpadom u Ivanić-Grad?

Za otpad šest milijuna kuna

– Troškovi transporta malo će se povećati, no neće biti većih problema. Za prijevoz oko 12.000 tona našeg otpada na Jakuševac sada godišnje izdvajamo oko šest milijuna kuna – podsjeća pročelnik Kovačić i napominje da Grad radi na tome da količinu otpada koji se iz Samobora odvozi što više smanji, kako bi smanjio i cijenu koju za to plaća.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije