Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Problem Samobora s odlaganjem otpada bit će riješen 2011. godine?

U odlagalištu će biti sagrađena ulazno-izlazna zona s pretovarnom stanicom i reciklažnim dvorištem
18. rujna 2010. u 09:00 0 komentara 5 prikaza
Trebež

Nakon gotovo pet godina, samoborskim bi problemima s odlaganjem otpada napokon mogao doći kraj.

Grad je početkom ovog mjeseca na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prijavio svoj projekt izgradnje ulazno-izlazne zone odlagališta otpada Trebež, te tako sanaciju toga odlagališta, zatvorenog još od 1. kolovoza 2007. godine, učinio barem malo izglednijom.

Aplicirani projekt koji, poručuju iz Grada, dugoročno rješava problem gospodarenja otpadom Samobora i okolice, uključuje izgradnju ulazno-izlazne zone s pretovarnom stanicom i reciklažnim dvorištem (a u trećoj fazi i dijafragmom koja bi zaštitila vodocrpilište), te bi velikim dijelom trebao biti financiran sredstvima Fonda.

Fond plaća 40 posto

– Rezultati natječaja neće biti poznati još neko vrijeme, no ostvare li se naši planovi, Fond će projekt sanacije, ukupno vrijedan između 40 i 50 milijuna kuna, financirati sa 35 do 40 posto – najavljuje samoborski pročelnik za komunalne poslove Željko Kovačić, i dodaje da je potvrda glavnog projekta već gotova, a sama bi gradnja trebala početi sljedeće godine.

A kako će se na Grad odraziti eventualno smještanje Županijskog centra za gospodarenje otpadom u Ivanić-Grad?

Za otpad šest milijuna kuna

– Troškovi transporta malo će se povećati, no neće biti većih problema. Za prijevoz oko 12.000 tona našeg otpada na Jakuševac sada godišnje izdvajamo oko šest milijuna kuna – podsjeća pročelnik Kovačić i napominje da Grad radi na tome da količinu otpada koji se iz Samobora odvozi što više smanji, kako bi smanjio i cijenu koju za to plaća.

Za gospodarenje otpadom osnovali trgovač

Za gospodarenje otpadom osnovali trgovačko društvo

Mogućnost da županijski centar za gospodarenje otpadom bude baš u Ivanić-Gradu izazvala je nedavno veliko negodovanje ivanićgradske vlasti. No, što se tiče Zagrebačke županije, Ivanić-Grad je i dalje najizglednija lokacija. Županija je već osnovala i trgovačko društvo za gospodarenje otpadom Zagrebačke županije, a počet će provoditi i edukaciju te posjete centrima u okolici za gospodarenje otpadom i mehaničko-biološku obradu otpada.

Matija Vuica
Iskroji svoj život
Matija Vuica: Unikati i rad po mjeri nikada neće izaći iz mode

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.