Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Novu kanalizaciju i pročistač otpadnih voda Velikogoričani dobivaju do 2020. godine

Kanalizacijska mreža gradit će se za naselja Novo Čiče, Jagodno, Donje Podotočje, Ribnicu, Poljanu Čičku...
25. ožujka 2015. u 10:04 0 komentara 814 prikaza
Pročistać Velika Gorica
Foto: Grad Velika Gorica
Pogledajte galeriju 1/3

Gradnja novog pročistača otpadnih voda, kao i sustava odvodnje, barem prema planovima u Velikoj Gorici, trebala bi započeti sljedeće godine.

Dio novca iz fondova EU

Projekt je to vrijedan 51 milijun eura, a 70 posto investicijske vrijednosti u Gradu Velikoj Gorici planiraju osigurati iz fondova Europske unije. Dapače, pripreme za apliciranje već su obavljene, a preostalih trideset posto sredstava bit će osigurano u državnom i gradskom proračunu kao i iz budžeta Hrvatskih voda.

Gradnja samog projekta predviđena je u fazama, a kad bude sagrađen, šire područje Velike Gorice bit će, kako su poručili iz gradske uprave, pokriveno suvremenim sustavom odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda.

– Tako izgrađeni objekti stanovnicima će trajno pružati sigurnu, pouzdanu i učinkovitu komunalnu uslugu. Ovakvim zahvatima formiramo jedinstveni sustav odvodnje i pročišćavanja s jednim centralnim uređajem – poručio je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.

Prva faza planiranog objekta predviđa gradnju novog pročistača i rekonstrukciju postojećih kanala, tlačnih cjevovoda i crpnih stanica na području Velika Gorica – centar i Velika Mlaka u duljini od četrnaest kilometara.

Time je obuhvaćena i gradnja kanala u prigradskim naseljima Rakarje, Kobilić i Lukavec, kao i na širem vodozaštitnom području Črnkovec te području Donjeg Turopolja, čime je obuhvaćeno Staro Čiče, Vukovina, Gornje Podotočje, Kuče, Mraclin, Okuje, Rakitovec, Turopolje, Buševec i Ogulinec.

Suvremena tehnologija

Dovršetak navedenih radova i puštanje u pogon predviđeno je za 2018. godinu kada počinju radovi druge faze projekta. Njima je pak obuhvaćena gradnja kanalizacijske mreže u naseljima Novo Čiče, Jagodno, Donje Podotočje, Lazina čička, Ribnica i Poljana Čička, a izgradnja toga dijela trebala bi potrajati dvije godine – do 2020 godine.

Područja su to na kojima stanovnici, osim zbog nedostatne kanalizacijske mreže, muku muče i zbog poplava koje ih pogađaju za svakog većeg vodostaja.

– Izgradnja uređenja za pročišćavanje otpadnih voda na lokaciji postojećeg uređenja s transportom pročišćene vode u smjeru Save predviđena je iduće godine, a ono što je nužno naglasiti jest da će novi uređaj biti sagrađen po najsuvremenijim tehnologijama biološkog pročišćavanja, uz adekvatno pročišćivanje zraka – poručili su iz Grada Velike Gorice.

>> U Novom Čiču novu školu dočekali nakon pet godina

adidas Solar Boost 19
Slatke muke
Najmekše tenisice za duge pruge: od brzih treninga do maratona
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.