Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Nova špica - uz čašu domaćeg vina, istarski sir i slavonski kulen

Vrhunska vina ne moraju se naručivati u buteljama, cijena čaše stoji od 14 do 37 kuna, a do 50 kuna prodaje se "hrvatska plata"
25. kolovoza 2012. u 16:26 1 komentara 688 prikaza
basement
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Vinski bar Basement tik pokraj uspinjače u Tomićevoj ulici nova je atrakcija za turiste, ali i za Zagrepčane željne nešto drukčijeg doživljaja ugostiteljske ponude u centru grada osim ispijanja kava. Basement na 56 četvornih metara nudi čak 80 vina, a sva su domaćih proizvođača. Četrdesetak vina gosti mogu dobiti i u čašama i to po cijeni od 14 do 37 kuna.

Oduševljeni stranci

Uz to se može naručiti i domaća plata s pršutom ili kulenom i sirom, a koju će konobar preporučiti, ovisi o regiji iz koje naručeno vino dolazi. Tako su na meniju dalmatinska, istarska, slavonska, a ima i hrvatska plata koja sve objedinjava. Baranjski kulen, dalmatinska panceta, istarski sir... njezini su sastojci, a cijene su do 50 kuna. – Uskoro je u ponudi i vegetarijanska i jedna slatka sa sirom, grožđem i orasima, i to zato što su je gosti tražili – kaže 30-godišnji vlasnik Dario Drmač, te dodaje kako su stranci oduševljeni autentičnom ponudom.

Dario Drmač i njegov poslovni partner, 31-godišnji Nikola Vukosavljević zanat u ugostiteljstvu pekli su u Bostonu i na Hvaru, a ono što su naučili željeli su primijeniti pokrenuvši samostalan posao.

– Zamisao je da gost može probati dva, tri vina odjednom a da ne mora naručiti cijelu butelju – kaže Drmač.

Svirka na terasi

Održavaju se i svirke na terasi, a uskoro počinje i prezentacija određenog vinara četvrtkom. Posebnost je Basementa i u tome što nudi subotom “vinsku špicu”, gdje posjetitelji od 12 sati mogu osim u vinima uživati i u čaši šampanjca s jagodama.

VR Pole
EU FONDOVI
“Odlučili smo spojiti virtualnu stvarnost s turizmom i ponuditi svima pogled u prošlost”
  • autoritet:

    Zvuči zanimljivo, ali engleski naziv lokala sve kvari i spušta na provincijsku razinu. U svakom slučaju, sretno