Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Život

Našu ćemo gastronomiju u Bruxellesu predstaviti spajanjem mora i planina

– Ići ćemo na autohtone namirnice. Volimo spajati kontinentalnu i mediteransku kuhinju pa će naša kućica biti u znaku kombinacije mare e monti, mora i planine. Pratit ćemo lokalnost i sezonalnost namirnica, a za pripremu ćemo koristiti isključivo one koje smo nabavili s lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava – kaže Katarina Vrenc, mlada chefica.
10. rujna 2020. u 11:02 0 komentara 172 prikaza
Pogledajte galeriju 1/3

Filozofija im je jednostavna. Vrhunska se jela mogu pripremati bilo gdje, bez obzira na to je li riječ o beach baru, kućici na Burgerfestu, kvartovskom bistrou ili fine dining restoranu. Važno je samo da namirnice budu kvalitetne i lokalnog porijekla, smatraju mladi chefovi Katarina Vrenc i Nikola Božić koji su udružili snage u akciji brendiranja manje poznatih čuda hrvatske gastronomije. Zahvaljujući tome, kao jedini su izlagači pozvani da brane boje naše kuhinje na ovogodišnjem, reduciranom izdanju Tjedna regija i gradova u Bruxellesu. Događaj koji već 18. godinu organizira Europska komisija s ciljem promocije i razvoja regija trajat će tri tjedna, od 5. do 22. listopada, a zbog koronamjera ovaj je put broj gastroizlagača sveden na minimum.

Isprobali smo ponudu Zagreb Burger Festom caruju Divlji Đuro, leteća fajferica i Buhtla burger

Imat će kućicu u centru

Domaći se dvojac za Bruxelles zagrijavao na Burgerfestu zajedničkim cooking showom kod “Rešetke” chefa Božića, gdje su pripremali ražnjiće s iznutricama te odležane tomahawk i t-bone steakove koji su sada i u ponudi kućice. On je Zagorac, ona Istrijanka pa su neobičan spoj, a takvi će biti i recepti koje su pripremili za Bruxelles.

– Ići ćemo na autohtone namirnice. Volimo spajati kontinentalnu i mediteransku kuhinju pa će naša kućica biti u znaku kombinacije mare e monti, mora i planine. Pratit ćemo lokalnost i sezonalnost namirnica, a za pripremu ćemo koristiti isključivo one koje smo nabavili s lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava – kaže 27-godišnja studentica završnih godina gastronomije koja je nedavno u Istri pokrenula OPG koji se bavi uzgojem industrijske konoplje te trenutačno eksperimentira s receptima na bazi te biljke. I njezin gastropartner, koji u Varaždinskim Toplicama ima obiteljski restoran Đurina hiža, s uzbuđenjem očekuje nastup u Bruxellesu.

press film festival Počinje 6. izdanje filmskog festivala posvećenog novinarskoj disciplini i profesiji

– Sajam je ove godine krizni i većina stvari se održava online, no pet dana ćemo imati kućicu na jednom trgu u središtu grada. Bit će svega nekoliko kućica iz cijele Europske unije, a među njima smo i mi. Istovremeno se održava i sjednica Europskog parlamenta pa će cirkulirati dosta ljudi. Nakon toga ćemo još dvije večeri u Bruxellesu kuhati u restoranu Maison d’Istrie – otkriva Božić.

Hrvatska na europskom tržištu, napominje, ne može konkurirati kvantitetom, već kvalitetom proizvoda.

 | Autor :

– Mi moramo poticati izvrsnost i to nam je glavni cilj koji nas je spojio. Beskompromisnost prema kvaliteti. Hrvatsku gastronomiju želimo pozicionirati ondje gdje bi joj trebalo biti mjesto, u vrhu europske kuhinje – ističe Božić.

Moramo se brendirati

Slaže se, naravno, i Katarina da su najvažnije kvaliteta i jednostavnost.

Food Film Festival Na pikniku u kinu pod zvijezdama osjećamo se kao u kakvom filmu

– Srdi me što ne brendiramo našu hranu i piće. Ne možemo postati prepoznatljiva gastrodestinacija ako to ne radimo. Mi smo mikrolokacija koja ima puno toga za ponuditi pa je teško reći što je naše jer imamo utjecaje različitih zemalja, ali baš je to ono što nas izdvaja, ta gastronomska multikulturalnost na jako malom prostoru – zaključuje ona.

Vladimir Pecelj
POVRIJEĐEN I LJUTIT
Životna drama čovjeka kojem su se mnogi divili, oduzeli su mu krov nad glavom
Računalo
Novi način učenja
5 stvari koje trebate znati prije kupovine laptopa za novu školsku godinu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.