Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predstavljen Coletti multivintage concept

Trijumfalna večer Franje Kolarića, majstora sivog pinota s Plešivice

Igor Glavaš
05.04.2024.
u 18:18

Franjo Kolarić, cijenjeni plešivički vinar, javnosti i poslovnim partnerima je predstavio nova vina iz linije Coletti multivintage

Na svečanoj večeri održanoj 04.04.2024. u restoranu Mano2 u Zagrebu, predstavljena su četiri vina iz linije Coletti multivintage. Tijekom večere su poslužena jela koja je pripremio chef restorana Hrvoje Kroflin, a čije sparivanje s vinima je osmislio glavni sommelier restorana Marko Rundek. Uz navedena četiri vina iz linije Coletti multivintage ponuđena su na kušanje i dva standardna vina iz ponude vinarije Kolarić, Coletti Pinot grigio iz 2023. i Coletti Pinot noir iz 2020., a na kraju večere kao iznenađenje događanja poslužena su još dva vina s početka karijere Franje Kolarića, koja inače traje punih 26 godina. Prvo vino iznenađenja je bilo Kolarić Silvanac Zeleni iz 1997., prvo buteljirano vino i prva berba Franje Kolarića, a drugo vino iznenađenja je bio cuvée Ivana Kraljica 2013., nazvano po Franjinoj supruzi Ivani Kolarić, koje je 2014. pušteno na tržište kao prvo vino linije Coletti i koje je označilo začetak nove ere vinarije Kolarić. Vina za restoransko tržište od tada izlaze pod nazivom Coletti, dok se vina za retail tržište i dalje plasiraju pod nazivom Kolarić.

Coletti multivintage concept je začetak najnovije ere u vinariji Kolarić. Naime, Franjo Kolarić je u želji za standardizacijom izgleda svojih najambicioznijih vina posegnuo za nesvakidašnjom metodom miješanja vina iz različitih berbi. Na taj je način u vina unio snažan autorski pečat i dao im dodatno na slojevitosti, izdržljivosti i finesi. Odabirom ciljanih omjera svježijih i odležanijih vina svako vino iz linije Coletti multivintage istovremeno odiše svježinom i posjeduje razvijenije kremaste i pikantne tonove.

Foto: Igor Glavaš

Prvo od predstavljenih vina iz linije Coletti multivintage nosi naziv Coletti Il Grande Vecchio i osim što je blend berbi iz 2022. i 2023., još je i višesortni blend starih plešivičkih sorti šipelj, kraljevina, žuti plavec i štajerska belina. Berba 2022. je dozrijevala jednu godinu i četiri mjeseca u 80 godina starim drvenim bačvama kapaciteta od 2.000 litara, a berba iz 2023. je dozrijevala u inoks bačvama.

Drugo vino nosi naziv Coletti Oro Bianco Chardonnay i dobiveno je od sorte chardonnay uzgojene na položaju Radenci. Blend je berbi iz 2023. i 2022. godine i također je kombinacija dozrijevanja u starijim drvenim bačvama (berba 2022.) i dozrijevanja u inoksu. U ovom je vinu uz redovnu fermentaciju provedena i malolaktična fermentacija što je vinu dalo dodatno na zaokruženosti i kremoznosti.

Treće vino nosi naziv Coletti Francesco Grande, a vina od kojih se sastoji dolaze iz berbi 2021., 2022. i 2023. Sorta je pinot sivi (pinot grigio), što je ujedno sorta po kojoj je vinarija Kolarić naširoko prepoznata. Osim što pinot sivi Francesco Grande dolazi iz tri berbe, još je i kombinacija različitog tipa dozrijevanja jer je dio vina dozrijevao u inoksu, a dio u velikom korištenom drvu kapaciteta od 2.000 litara.

Foto: Igor Glavaš

Četvrto i posljednje vino iz linije Coletti multivintage se zove Coletti Amfora Pinot Grigio i radi se o sorti pinot sivi iz berbi 2021. i 2022. Vino iz berbe 2022. je po fermentaciji macerirano 1 godinu u gruzijskoj amfori i potom je još odležalo 6 mjeseci u drvenoj bačvi, dok je vino iz berbe 2021. samo djelomično (50%) macerirano u amfori. Vino nije filtrirano i sasvim je suho, iznimno je slojevito, s čvrstom taninskom kičmom i punim tijelom.

Na predstavljanju projekta Coletti Multivintage concept se okupilo šezdesetak ljudi iz svijeta gastronomije, trgovine vinom i medija iz cijele zemlje, od Dalmacije i Istre do Zagreba, a program je vodio cijenjeni gastronomski ekspert Hrvoje Petrić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije