Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova dimenzija autorske glazbe

Predstavljeno Žarište – novo središte zagrebačke glazbene scene

12.04.2024.
u 18:03

Centar za kulturno-društveni razvoj Novi prostori kulture i Zagrebačko gradsko Kazalište Komedija predstavljaju program koji je novi puls za autorske glazbenike u samom srcu Zagreba

Centar za kulturno-društveni razvoj Novi prostori kulture u suradnji sa Zagrebačkim gradskim kazalištem Komedija pokreće Žarište - novi koncertni program suvremene autorske glazbe. Smješten u Klubu Kazališta Komedija – Kontesa, Žarište predstavlja značajan korak prema profesionalizaciji uvjeta rada za autore i autorice te korak prema obogaćivanju kulturne ponude grada Zagreba. Cilj programa je pružanje umjetničke platforme za izvedbu autorske glazbe te osiguravanje novog mjesta za otkrivanje glazbenih izvođača. Žarište će biti mjesto susreta, inovacije i kreativnog izražaja u samom srcu Zagreba.

Prvi najavljeni izvođači koji će nastupati u sklopu programa su Doringo (petak, 3.5.), Pseća Plaža (petak, 10.5.) i Kozmodrum (petak, 17.5.).

“Ideja za program nastala je nakon iskazane potrebe glazbene scene za osiguravanjem prostora s profesionalnim uvjetima za izvedbe manjeg kapaciteta. Svjesni smo privremenog ili stalnog zatvaranja niza prostora u centru Zagreba za ovakav tip programa te ćemo na ovaj način pokušati popuniti tu prazninu”, komentirao je Hrvoje Laurenta, privremeni ravnatelj Centra za kulturno-društveni razvoj Novi prostori kulture.

Program sufinancira Grad Zagreb i predstavlja dio širih nastojanja za podršku kulturnom i društvenom razvoju grada. Budući planovi organizatora uključuju osiguravanje stalnog prostora za ovakav tip programa uz brojne dodatne aktivnosti usmjerene na razvoj i promociju autorske glazbe.

“Ideja je da ne stanemo samo na programu, već da idemo i korak dalje. Želja nam je u skorijoj budućnosti u stalnom prostoru organizirati niz aktivnosti poput masterclassova, predavanja i radionica o glazbenoj produkciji, dizajnu zvuka i rasvjete, menadžmentu glazbenih programa i festivala, prilagođenih glazbenih programa za tinejdžere, djecu, osobe starije životne dobi te osoba s invaliditetom, promocija, knjiga, glazbenih predstava i sličnih događaja” zaključuje Laurenta.

Za prepoznatljivi vizualni identitet zaslužan je DISKO kolektiv, a inspiracija je došla spajanjem elemenata kabarea i art decoa s elementima povezanim uz autorsku glazbu.

„Žarište je ovakav vizualni identitet dobilo jer će se odvijati u prostoru Kontese koja je već dugo poznata po kabareu. Vizualni identitet je varijabilan, a sastoji se od tri plana koja će se izmjenjivati ovisno o karakteru pojedinog izvođača. Što se tiče tipografije, birana je tipografija Ergon – domaća tipografija Hrvoja Živčića“, poručuju članice DISKO kolektiva.

Centar za kulturno-društveni razvoj Novi prostori kulture gradska je ustanova osnovana 2023. godine na principima participativnosti, decentralizacije i raznolikosti kulturne ponude. Upravlja postojećim i osigurava nove prostore za kulturu diljem Zagreba te samostalno i u suradnji s raznim akterima organizira raznovrsne umjetničke programe u zajednici i za zajednicu. Pruža vrhunske produkcijske i realizacijske uvjete rada, osnažuje razvoj kulturnog života, približava kulturu i umjetnost svima te ih čini dostupnima u svim zagrebačkim kvartovima. Više informacija o programu te raspored nastupa dostupni su na Facebook i Instagram stranicama programa, a više informacija o gradskoj ustanovi Novi prostori kulture dostupno je na webu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije