Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GENERALNI URBANISTIČKI PLAN

Još četiri dana primjedbe na plan u kojem je i vaša ulica!

17.11.2008.
u 23:07

Generalni urbanistički plan (GUP), dokument kojim će biti određene glavne strateške smjernice razvoja grada, a uvelike će odrediti i budući izgled Zagreba, bit će donesen 18. prosinca u Gradskoj skupštini.

Upute na Velesajmu
GUP-om će biti određeno što će se, gdje i pod kojim uvjetima smjeti graditi. Hoće li se na mjestu vaše kuće graditi neboder ili poslovno-stambena zgrada, moći ćete doznati iz detaljnih planova uređenja koji se donose za pojedine, manje gradske cjeline, a koji su, naravno, podređeni Generalnom urbanističkom planu.

I iz GUP-a možete iščitati mnogo. Primjerice, nalazi li se parcela na kojoj ste izgradili kuću u zoni koja je u budućnosti rezervirana za gradnju škole, ambulante, šoping centra ili gradske avenije. Ili će pak sve ostati po starom.

Javna rasprava o izmjenama i dopunama starog GUP-a, koji je donesen prošle godine, traje još do 21. studenoga. Sve što vas zanima, možete doznati na internetskoj stranici Grada: www.zagreb.hr, a dodatna stručna objašnjenja možete dobiti od urbanista iz Zavoda za prostorno planiranje i Ureda za strateški razvoj Grada u paviljonu II Zagrebačkog velesajma od 9 do 17 sati.

Na spomenutim adresama dobit ćete i upute kome možete poslati prijedloge i primjedbe i kako ih napisati. Gradska uprava morat će ih sve razmotriti i o svakoj pojedinoj napismeno se očitovati. One koje prihvate, ugradit će u konačni dokument prijedloga i izmjena GUP-a. Nakon što ga potvrdi Poglavarstvo, GUP će se naći pred zastupnicima u Skupštini koje će ga koncem prosinca potvrditi ili odbaciti.

Zašto se uopće morao mijenjati i dopunjavati GUP, a znamo da je posljednji prihvaćen prije manje od godine dana? Zato što se morao, kažu gradski vladari, uskladiti s novim Zakonom o prostornom uređenju i gradnji koji je donesen koncem prošle godine.

Najspornija odredba tog zakona bila je ona koja propisuje zabranu gradnje u svim ulicama čija je širina manja od devet metara. To je praktički zaustavilo obiteljsku gradnju u Zagrebu, a broj izdanih građevinskih dozvola ove godine gotovo je upola manja nego godinu prije.

Zamka devet metara
Gradski stratezi doskočili su toj prepreci i ako se prihvate predložene izmjene GUP-a, od iduće godine ponovno će se moći graditi u ulicama koje su uže od devet metara. Uvjet će biti da kuća bude odmaknuta od ceste toliko koliko je potrebno da se osigura koridor od devet metara za proširenje ceste. Veće su novosti i prenamjene nekih industrijskih u poslovne i stambene zone, koje je gradonačelnik dogovorio na sastancima s vodećim zagrebačkim industrijalcima.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije