Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tomislav tomašević

Inicijativa o deustašizaciji ulica ide na Skupštinu: 'To je pomak u razrješavanju sramne prošlosti'

Zagreb: Tomašević na seminaru o prehrani i zelenoj javnoj nabavi za osnovne škole
Slaven Branislav Babic/PIXSELL
23.04.2023.
u 14:05

Tomašević je ocijenio kako novi Zakon o prekršajima, u kojemu su povećane kazne za govor mržnje, nije dobro regulirao to pitanje

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u nedjelju na komemoraciji žrtvama ustaškog logora Jasenovac kako će se pred Gradskom skupštinom uskoro naći inicijativa za promjenom imena ulica u Zagrebu nazvanih po onima koji su bili povezani s ustaškim režimom.

"Prije godinu dana u glavnom gradu države je, pored Glavnog kolodvora, otvoren spomenik žrtvama holokausta i ustaškog režima a gradska vlast se sada bavi promjenom imena ulica koje su nazvane po osobama povezanima s ustaškim režimom", rekao je Tomašević koji očekuje da će to biti daljnji napredak u "razrješavanju sramne prošlosti".

Ta inicijativa će se uskoro naći na Gradskoj skupštini, a trenutno je na vijećima gradskih četvrti i na gradskom odboru koji se bavi time, dodao je.Tomašević je ocijenio kako novi Zakon o prekršajima, u kojemu su povećane kazne za govor mržnje, nije dobro regulirao to pitanje.

"Prekršajni zakon nije dovoljno dobro regulirao to pitanje jer je ostavio preveliki manevarski prostor sucima da interpretiraju da li je korištenje ustaškog pozdrava govor mržnje ili nije. Za mene je to jasna stvar- korištenje ustaškog pozdrava mora se tretirati kao govor mržnje i strogo sankcionirati što kaznenim što prekršajnim zakonom".

Zagrebački gradonačelnik je rekao i da ga je bilo sram zbog onih koji su ustaški pozdrav ovih dana uzvikivali u Saboru jer tom pozdravu nije mjesto u hrvatskom parlamentu te je posjetio kako je stranka Možemo tražila da se govor mržnje sankcionira kaznenim zakonom.

"Tražili smo da se to sankcionira kaznenim zakonom i da je korištenje ustaškog pozdrava govor mržne. To se, nažalost, nije dogodilo. Napravljen je jedan korak koji po meni nije dovoljan i na tome će stranka Možemo dalje raditi u Saboru", kazao je.

Komentara 9

LN
lotrscak_nije_iz_ZG
15:29 23.04.2023.

TT se bavi stvarima od prije 80 godina, dok grad propada. Izabrani ste da se bavite prvenstveno komunalnim problemima, a ne ideologijama. Zamjenom ulice Mile Budaka u Ulicu Milke Planinc nećete riješiti dotrajali vodovod i hrpe smeća u Zagrebu.

Avatar Dars
Dars
15:54 23.04.2023.

A kad će dekomunizacija?

BE
Berlioz
15:42 23.04.2023.

Očistilo onda imena ulica od svih totalitarnih režima i diktatura.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije