Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Hadrijanov novčić postavit će na zgradu Županijskoga suda

Nova akcija u projektu Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094.
13. prosinca 2018. u 18:07 0 komentara 301 prikaza
Nenad Jandrić, voditelj Prirodoslovnog muzeja
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Na mjestu Županijskog suda na Zrinjevcu pronađen je 1877. pri kopanju temelja za Palaču pravde brončani novčić cara Hadrijana kovan između 134. i 138. A sad se onamo vraća. U projektu “Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094.” postavit će se, naime, u subotu u podne na pročelje zgrade ploča s uvećanom replikom novčića.

hpm Obnova i proširenje U palaču na Gornjem gradu stižu mamut i dinosauri

Bit će to 13. akcija u projektu i druga u programu “Rimski carevi u Zagrebu”.

Odjeveni u toge, bogati su zemljoposjednici nekoć šetali prostorom koji znamo kao Jelačićev trg, a umjesto sata, ondje su stajale vikendice stanovnika Andautonije. Šećući se centrom danas, teško je zamisliti da je ondje nekad bilo rimsko naselje.

– No, gdje god zakopate, naći ćete Rim – objašnjava arheolog Nenad Jandrić, jedan od inicijatora akcije koji je s pokojnim kolegom Zoranom Greglom te arhitektom Željkom Kovačićem odlučio 1990. godine pokazati kako je metropola izgledala prije 1094., odnosno osnivanja Zagrebačke biskupije.

kit "Zagreb, dok ga još nije bilo – prije 1094. godine" Zagrebački kit u Podsusedu kao podsjetnik na Panonsko more

Označno je od tada 12 lokacija na kojima su otkriveni vrijedni arheološki nalazi, iako ih je puno više, čak 120. Tako, primjerice, na to da je današnjom Frankopanskom prije 20.000 godina šetao mamut podsjeća spomenik u predvorju Gavelle, gdje su pronađene kosti.

Obilježili su i činjenicu da je Podsusedom nekoć plivao kit, a postavljeni su i nadgrobni spomenik u Kerestincu, mramorna glava Rimljanina u Petrinjskoj, ploča na mjestu crkve u Stenjevcu, brončani kip boga Jupitera u Banjavčićevoj...

U dijelu akcije posvećene rimskim carevima, pak, odabrali su ih pet, a Dioklecijanov novčić postavljen je 2015. na zgradi na Jelačić-placu.

>> Pogledajte video o izložbi Nikole Tesle

Plodine
Boravak u prirodi
Roditelji, pažnja! Uz ove savjete vaša djeca će uživati, a vi popiti kavu na miru
Život s dijabetesom
Sve više Hrvata boluje od ove bolesti. Doktorica otkriva što bismo trebali poduzeti!
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.