Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Droge uvijek ima, važno je samo imati dovoljno love

'18.12.2008., Slavonski Brod - I ove godine od 15. studenoga do 15. prosinca obiljezava se mjesec borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti. Sredstva ovisnosti su danas sve pristupacnija, tako da da
'Ivica Galovic/Vecernji list'
19.11.2012.
u 16:00

– Nama je droga sto posto dostupna. U svakom kvartu uvijek netko ima nekog. Dubrava je puna toga, Travno, Kustošija... – kaže zgodna crnokosa 16-godišnjakinja

– Nama je droga sto posto dostupna. U svakom kvartu uvijek netko ima nekog. Dubrava je puna toga, Travno, Kustošija... Danas svi moji vršnjaci puše. Tko ne puši, taj nije normalan. Il’ je peder il’ je bolestan – kaže zgodna crnokosa 16-godišnjakinja, učenica strukovne škole.

Na anketu među zagrebačkim srednjoškolcima potaknuli su nas rezultati ESPAD-ova istraživanja o ovisnostima među 16-godišnjacima, kojim je obuhvaćeno 36 europskih zemalja i 100.000 učenika, a prema kojem je od 2007. do 2011. konzumacija marihuane među zagrebačkim srednjoškolcima porasla 10,5 posto. U 2007. marihuanu je uzimalo 20,5 posto, a u 2011. čak 31 posto.

Popularni su osvježivači

– Dostupnost se povećala, najviše sintetičkih kanaboida, biljnih tvari koje služe kao osvježivači prostora, a koje se mogu legalno nabaviti. Osim kvalitete odgoja obiteljskog sustava, na pojačano konzumiranje utječe i politička situacija, u kojoj se mladi osjećaju ugroženo i bez perspektive. Osim toga, popustila je i prevencija – komentirao je dr. Slavko Sakoman, voditelj Odjela za ovisnosti u KB-u “Sestre milosrdnice”. Europa, pa i Hrvatska, bilježi uzlazni trend reaktivacije droga.

Sa 16-godišnjakinjom s početka teksta i njezinim prijateljicama razgovarali smo dok je markirala s nastave

Pijanstvo jednom tjedno

– Djevojke iz razreda od kojih smo se maknule normabele uzimaju kad im ponestane novca za travu. Jedna od njih je kolovođa i sve nabavlja. Svaki je dan ili na speedu ili na tabletama, a ponekad nabavlja i gljive. Kaže da je to super. Navikla se, a trese se vidno kad nema za drogu – kaže nam djevojka.

Ona, kaže, puši travu od sedmog razreda i zna kako izgleda kriza. Prvi se put napila sa 15 godina popivši pola boce viskija.

Sedamnaestogodišnjakinja do nje kaže da se napije bar jednom tjedno, a puši samo cigarete.

U iskustvima s drogama ne zaostaju ni njihovi vršnjaci. Puše ispred škole, u kvartu, po parkovima... Neki puše i svaki dan.

– Ovisi o količini novaca koju imaš – objašnjavaju. Ne znamo zašto se to ne legalizira, toga će uvijek biti, a probali su svi, pa i političari, kažu ti mladi ljudi.

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar Vrijeme
Vrijeme
10:53 21.11.2012.

Gdje je milicija?

LI
liliZG
13:39 22.11.2012.

NoseyCat.........imaš pravo.... Zato sam ja u generalnom strahu da sam njegdje pogriješila i da će moja djeca pokleknuti pod teretom nagovaranja vršnjaka, ...za sada je još sve pod kontrolom ali kad krene u srednju , ...?!?!..... Iako nitko ne kaže da ima klinaca koji kažu ne i ništa im se ne dogodi, zapravo naprotiv, ima više njih koji kažu ne i ti se isto tako druže zajedno i nikom ništa, dapače, poslije dosta godina i ja sam saznala da me škvadra uvažavala jer sam bila principijelna po pitanju ne, i zato mi se divila, samo nisu mi to tada rekli , već nakon 10 godina....to valjda ne bi bilo cool da su mi tad rekli, "e imaš muda odbiti"....

UM
Umjereni
09:55 21.11.2012.

grgaburić je napisao: Legalizacijom droga postoječa se vlast dodvorila svojim biračima koji u pravilu žive (uz pomoč nepotizma) na račun svih poreznih obveznika a nama ostavljaju račune za njihovo odvikavanje!!! _____________________ Tebi mora biti jasno da dekriminalizacija droga još uopće nije stupila na snagu i da postojeći zakon očito ništa ne sankcionira. Ako ti to nije jasno, ajde još jednom pročitaj cijeli članak i izjave maloljetnika. Podsjećam, novi zakon stupa na snagu od 2013. Zar ti ili bilo tko drugi ovdje stvarno misli da se klinci bolje sadašnjeg kaznenog zakona i da ne puše travu jer se eventualno boje sudskog procesa? Ajde ne budite smiješni. Klinca odn. njegove roditelje možete samo opaliti po džepu a strože nego do sada treba kažnjavati dilere. I to je to. Sve ostalo je stvar (uglavnom) kućnog odgoja i brige roditelja da znaju gdje su im djeca. Uostalom, čak i uz sav trud nitko ne može garantirati za svoje dijete i uvijek znati gdje je i što radi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije