Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Droge uvijek ima, važno je samo imati dovoljno love

– Nama je droga sto posto dostupna. U svakom kvartu uvijek netko ima nekog. Dubrava je puna toga, Travno, Kustošija... – kaže zgodna crnokosa 16-godišnjakinja
19. studenoga 2012. u 16:00 10 komentara 2645 prikaza
'18.12.2008., Slavonski Brod - I ove godine od 15. studenoga do 15. prosinca obiljezava se mjesec borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti. Sredstva ovisnosti su danas sve pristupacnija, tako da da
Foto: 'Ivica Galovic/Vecernji list'

– Nama je droga sto posto dostupna. U svakom kvartu uvijek netko ima nekog. Dubrava je puna toga, Travno, Kustošija... Danas svi moji vršnjaci puše. Tko ne puši, taj nije normalan. Il’ je peder il’ je bolestan – kaže zgodna crnokosa 16-godišnjakinja, učenica strukovne škole.

Na anketu među zagrebačkim srednjoškolcima potaknuli su nas rezultati ESPAD-ova istraživanja o ovisnostima među 16-godišnjacima, kojim je obuhvaćeno 36 europskih zemalja i 100.000 učenika, a prema kojem je od 2007. do 2011. konzumacija marihuane među zagrebačkim srednjoškolcima porasla 10,5 posto. U 2007. marihuanu je uzimalo 20,5 posto, a u 2011. čak 31 posto.

Popularni su osvježivači

– Dostupnost se povećala, najviše sintetičkih kanaboida, biljnih tvari koje služe kao osvježivači prostora, a koje se mogu legalno nabaviti. Osim kvalitete odgoja obiteljskog sustava, na pojačano konzumiranje utječe i politička situacija, u kojoj se mladi osjećaju ugroženo i bez perspektive. Osim toga, popustila je i prevencija – komentirao je dr. Slavko Sakoman, voditelj Odjela za ovisnosti u KB-u “Sestre milosrdnice”. Europa, pa i Hrvatska, bilježi uzlazni trend reaktivacije droga.

Sa 16-godišnjakinjom s početka teksta i njezinim prijateljicama razgovarali smo dok je markirala s nastave

Pijanstvo jednom tjedno

– Djevojke iz razreda od kojih smo se maknule normabele uzimaju kad im ponestane novca za travu. Jedna od njih je kolovođa i sve nabavlja. Svaki je dan ili na speedu ili na tabletama, a ponekad nabavlja i gljive. Kaže da je to super. Navikla se, a trese se vidno kad nema za drogu – kaže nam djevojka.

Ona, kaže, puši travu od sedmog razreda i zna kako izgleda kriza. Prvi se put napila sa 15 godina popivši pola boce viskija.

Sedamnaestogodišnjakinja do nje kaže da se napije bar jednom tjedno, a puši samo cigarete.

U iskustvima s drogama ne zaostaju ni njihovi vršnjaci. Puše ispred škole, u kvartu, po parkovima... Neki puše i svaki dan.

– Ovisi o količini novaca koju imaš – objašnjavaju. Ne znamo zašto se to ne legalizira, toga će uvijek biti, a probali su svi, pa i političari, kažu ti mladi ljudi.

Tina iz Zagreba (16): Profesori nam ne m

Tina iz Zagreba (16): Profesori nam ne mogu ništa

Zapalila sam joint prvi put kada sam imala 15 godina, i to na nagovor ekipe. S obzirom na to da mi je to bilo prvi put, poprilično mi se vrtjelo u glavi.

Travu mi je ponudila frendica koja puši već deset godina. Znam da to nevjerojatno zvuči, ali to je tako. Ona se trese kad nije na drogama. Toliko se navikla da joj to treba.

Mene je jednom napušenu profesor ispitivao engleski. Nisam se mogla prestati smijati. Ma znaju oni što je svima nama kad smo takvi, ali što nam mogu?! Čak sam dva puta zbog trave završila u bolnici jer su otkrili da imam problema s tlakom i srcem. Više to neću uzimati. Kad savjetuješ vršnjake, gledaju te u čudu.

Bianca (17): Probala sam, bilo je stra&s

Bianca (17): Probala sam, bilo je strašno

Prvi sam put probala sa 15 godina. Okupili smo se kod mene doma, frend, burazova cura i buraz.

Prvo mi je bilo super, smijala sam se, sve je bilo bajno... Toliko da sam ponovila nekoliko puta. Jednom sam u parku uzela šut, pala sam s ljuljačke, dovukla sam se do postaje i tamo ležala dok su mi prijatelji pomagali da dođem k sebi. Ušle smo u tramvaj, prijateljice su me držale, a ja sam se zanosila, bila sam kao pijana. Kada samo došli u kafić, polegli su me u separe da dođem k sebi. Sutradan mi je sve bilo bez veze. Poslije toga sam još samo jednom probala, molili su me prijatelji, ali rekla sam da neću i držim se toga.

Miroslava (16): ‘Urokavali’

Miroslava (16): ‘Urokavali’ se na Jarunu

Prvi sam put probala drogu kada sam krenula u srednju školu. Bilo je tamo novih lica i svi su sve znali o “tim stvarima”, a nosili su i u školu. Ondje sam prvi put i zapalila joint, poslije školskog odmora, pokraj škole. Drugi smo put pušili vršnjaci i ja kod benzinske postaje, u gradu. Vrtjelo mi se u glavi toliko da nisam mogla stajati na nogama. Držala sam se za ogradu i oslanjala na zgrade. Prijateljica koja mi je smotala joint samo mi se smijala, no nije mi pomagala da dođem k sebi.

Još sam nekoliko puta probala, tri, četiri puta, bilo je to za izlazaka na Jarunu. Ali nije mi to više baš bilo fora i odlučila sam da mogu i bez toga.

Berislav (16): Mogu nabaviti travu u tre

Berislav (16): Mogu nabaviti travu u trenu

Probao sam “duvati” sa 15 godina, frend mi je zarolao joint iza škole, i to prije početka nastave, u 7 sati ujutro. Probao sam jer mi je bilo dosadno, bez veze, onak’... iz znatiželje.

Svatko je od nas popušio pola. Odlično mi je bilo! Smijao sam se cijelo vrijeme nastave i držalo me je dva, tri sata.

Otad sam probao još nekoliko puta, ali ne previše, tek dim, dva... Ne želim se na to navikavati. Ali pijem i pušim cigarete. Ima mojih vršnjaka koji travu konzumiraju svaki dan. Odakle? Pa frendovi to kod kuće uzgajaju, danas to svi imaju. Znate, to i iz BiH dolazi, također. Ako želite, nabavit ćemo vam, u 10 minuta će se dečko stvoriti.

Poražavajuće brojke istraživanja: 85% u

Poražavajuće brojke istraživanja:

85% učenika u 2011. godini redovito je pilo alkohol

59% dječaka neobuzdano pije pet i više pića zaredom

41% 16-godišnjaka puši, po čemu smo iznad prosjeka

18 % maloljetnih učenika na području Zagreba probalo je marihuanu. To su brojke kakve imaju i europske metropole

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
 • Avatar Zezanje
  Zezanje:

  Gdje je milicija?

 • liliZG:

  NoseyCat.........imaš pravo.... Zato sam ja u generalnom strahu da sam njegdje pogriješila i da će moja djeca pokleknuti pod teretom nagovaranja vršnjaka, ...za sada je još sve pod kontrolom ali kad krene u srednju , ...?!?!..... Iako nitko ne kaže ... prikaži još! da ima klinaca koji kažu ne i ništa im se ne dogodi, zapravo naprotiv, ima više njih koji kažu ne i ti se isto tako druže zajedno i nikom ništa, dapače, poslije dosta godina i ja sam saznala da me škvadra uvažavala jer sam bila principijelna po pitanju ne, i zato mi se divila, samo nisu mi to tada rekli , već nakon 10 godina....to valjda ne bi bilo cool da su mi tad rekli, "e imaš muda odbiti"....

 • Umjereni:

  grgaburić je napisao: Legalizacijom droga postoječa se vlast dodvorila svojim biračima koji u pravilu žive (uz pomoč nepotizma) na račun svih poreznih obveznika a nama ostavljaju račune za njihovo odvikavanje!!! _____________________ Tebi mora biti jasno da dekriminalizacija droga još uopće ... prikaži još! nije stupila na snagu i da postojeći zakon očito ništa ne sankcionira. Ako ti to nije jasno, ajde još jednom pročitaj cijeli članak i izjave maloljetnika. Podsjećam, novi zakon stupa na snagu od 2013. Zar ti ili bilo tko drugi ovdje stvarno misli da se klinci bolje sadašnjeg kaznenog zakona i da ne puše travu jer se eventualno boje sudskog procesa? Ajde ne budite smiješni. Klinca odn. njegove roditelje možete samo opaliti po džepu a strože nego do sada treba kažnjavati dilere. I to je to. Sve ostalo je stvar (uglavnom) kućnog odgoja i brige roditelja da znaju gdje su im djeca. Uostalom, čak i uz sav trud nitko ne može garantirati za svoje dijete i uvijek znati gdje je i što radi.