Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
protiv bjesnoće

Bacaju mamce s cjepivom za lisice, ljubimce držite pod nadzorom

cijepljenje lisica
Foto: Davor Javorović/Pixsell
12.06.2014.
u 08:45

Od sutra do ponedjeljka oralno cijepljenje iz helikoptera nad Zagrebom

Od sutra do ponedjeljka 16. lipnja Zagreb nadlijeće helikopter iz kojega će se bacati mamci s cjepivom za lisice.

Riječ je o oralnom cijepljenju, koje provodi Ministarstvo poljoprivrede, radi sprečavanja virusa bjesnoće, smrtonosnog i za ljude. Cijepljenjem nad gusto naseljenim područjima gdje ima i lisica, dvaput godišnje (u proljeće nakon štenjenja te najesen, kad se životinje imunizira prije parenja) želi se, navode iz Ministarstva, zaštititi zdravlje ljudi i domaćih životinja.

Naiđe li se na mamac u prirodi ne smije ga se dirati, a preporučuje se 30 dana nakon oralnog cijepljenja pse i kućne ljubimce držati pod nadzorom, da ne bi pojeli cjepivo s tla.

Ako se mamac ošteti i dođe u kontakt s ljudima, treba se javiti liječniku. U Zagrebu je lani zabilježeno 10 bijesnih lisica, a u Zagrebačkoj županiji 17 lisica i jedna kuna.

Komentara 4

CR
crnaguja1950
08:50 12.06.2014.

ajde super informacija,pogotovo onaj dio koji govori o tome GDJE točno će se bacati ti mamci,na kojem području grada.jer fala Bogu Zagrebu ne nedostaje šumovitih predjela gdje bi moglo bit lisica.mogli su isto tak objavit i da će to radit u Zimbabveu,isto bi mi značila ta informacija

Avatar tajar
tajar
11:23 12.06.2014.

Bolje bi im bilo da uništavaju komarce!

Avatar Mad-Madam-Mim
Mad-Madam-Mim
15:02 13.06.2014.

Ne razumijem.... Zašto bi se trebalo javit liječniku ako se mamac ošteti? Pa jel to lijek ili otrov?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije