Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

106 trgovina okupilo se u prvi šoping-centar na internetu

Trenutačno se može kupiti 36.500 proizvoda, a mjesečno se proda robe za 200 tisuća kuna. Uskoro stiže i aplikacija za pametne telefone iMall
18. listopada 2012. u 08:17 8 komentara 1124 prikaza
imall
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Dok kupovna moć građana stalno pada, a sektor trgovine iz mjeseca u mjesec bilježi sve lošije poslovne rezultate, prvi hrvatski internetski trgovački centar iMall, sjedište kojeg je u Zagrebu, može se pohvaliti samo pozitivnim brojkama. Riječ je o jedinstvenom projektu koji je direktor virtualnog trgovačkog centra Damir Jelavić, nakon više od godinu dana rada na programskoj platformi, pustio u rad sa svojim timom od pet ljudi.

Kupci najčešće iz Zagreba

Svi su tek diplomirani stručnjaci za informatiku ili ekonomiju. Online-kupaca je mnogo, a najveći je razlog – cijene niže i do trideset posto. – Brojem trgovina, a trenutačno ih je 106, možemo se pohvaliti da smo, ukupno gledano, peti trgovački centar u Hrvatskoj ako se uspoređujemo i sa “zidanima”, s tendencijom rasta. Naše trgovine ne plaćaju skupu najamninu, nemaju trošak zaposlenih, režija pa su moguće i niže cijene – kazao je Jelavić. U ponudi internetskog trgovačkog centra danas je 36.500 proizvoda, najviše iz područja elektronike i kućanskih aparata koji se i najviše prodaju. Kupci su najčešće iz Zagreba, ali brojni su i oni iz drugih dijelova Hrvatske gdje ne postoji tako bogata trgovačka ponuda. Iako je jedan od najmlađih trgovačkih centara na našim prostorima, a prvi od virtualnih, mjesečno se u njemu proda robe u vrijednosti 200.000 kuna.

– iMall je preslikao model trgovačkog centra u online-okruženje. “Prošetati” šoping-centrom i obaviti kupnju ugodnije je ako to činite iz naslonjača štedeći energiju, vrijeme i novac – rekao je Jelavić i dodao kako je područje sigurnosti podataka dovedeno do savršenstva. Tvrdi da je veća šansa ostati bez novčanika u stvarnom trgovačkom centru.

Prilika i inovatorima

iMall vole i hrvatski inovatori koji su upravo nudeći svoje proizvode u virtualnom svijetu premostili tržišne teškoće s plasmanom svojih ostvarenja. Iz virtualnog trgovačkog centra najavljuju posebne božićne akcije, a uskoro će biti dostupan i putem aplikacija za pametne telefone.

Svaki trgovac, obrtnik, obiteljsko gospo

Svaki trgovac, obrtnik, obiteljsko gospodarstvo, kućna radinost koji imaju zanimljiv proizvod i žele prodavati online, mogu naći svoje mjesto na iMallu, objašnjava Jelavić.
– iMall je jedinstven projekt zato što trgovac može potpuno besplatno i za manje od 1 minute otvoriti svoju web-trgovinu. S obzirom na to da sama izrada web-trgovine prosječno košta 20.000 kn, ovo je jedinstvena prilika da se trgovci iskušaju na online-tržištu bez tog startnog ulaganja – ističe prednosti ovakvog poslovanja.
Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke broj transakcija kreditnim karticama putem interneta porastao je 52%, a ukupan promet 37% te se procjenjuje da je trenutno tržište internet-maloprodaje vrijedno milijardu kuna.

'Mali' nametnik
Ulazeći u automobil primijetila je nešto neobično u vratima: Kada je shvatila o čemu se radi, preuzeo ju je strah
Digitalizacija
Modernizacija potrošačkog iskustva
Papir je prošlost, stiže era aplikacija
  • krivi:

    svaka čast, napokon malo optimizma...

  • PrisojeTG:

    Pa vi podržavate ovakve inovacije. Takve inovacije nam uzimaju radna mjesta. Za par godina će i trgovački lanci otpustiti ljude jer će se sve kupovati na net-u...Neka netko osmisli kako zaposliti 100-tinjak ljudi.

  • lutomirski:

    bolesni optimisti, nema kupaca jer nema kupovne moci...