Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Maturantica iz Zagorja

'Zezali su me da žena nemre biti stolarka, ali ja sam živi dokaz da može'

Jelena Tisanić
Zagorje.com
27.02.2019.
u 13:37

Same pohvale za Jelenu ima i njezin profesor Vinko Cukovečki. Kaže kako je Jelena sve zadatke stolarske struke prihvatila bez problema

Da nema straha za budućnost stolarskoga obrta u Zagorju, dokazuje 17 – godišnja Jelena Tisanić iz Svetog Križa Začretja, koja je frizersku profesiju zamijenila stolarskom. Ova maturantica Srednje škole Oroslavje nakon prvog razreda frizerske škole shvatila je da se u tom poslu ne pronalazi, piše Zagorje.com.

– Da, išla sam za frizerku, ali sam skužila da se nemrem ljudima uvlačiti i ženama govoriti kak imaju lijepu frizuricu, a izgledaju k'o strašilo. Skužila sam da bi kao stolarka mogla bolje izraziti svoju kreativnost i da mi to bolje leži. Imam takvu narav da brzo planem, pa se uz takav posao mogu i bolje smiriti. Škola mi je omogućila da se nakon prvog razreda premjestim u razred stolara i polažem razliku – ispričala je priznavši kako nije baš odmah naišla na odobravanje dečkiju k kojima je došla u razred.

– Jedni su me zezali ''kaj bu žena za stolara, nema ona tu kaj iskati''. A drugi su me prihvatili odmah. Na početku je bilo teško prilagoditi se, jer ponekad ta struka zahtijeva mušku ruku, ali s vremenom je bilo sve lakše i bolje sam se snalazila. Sad smo si super, dečki mi pomažu ako trebam pomoć – kaže Jelena.

Jelenin razredni kolega Lovro Pavetiček iz Bedekovčine, priznao nam je kako je na početku bilo čudno imati curu u razredu, no na kraju su se prilagodili jedni drugima, a Lovro i Jelena zajedno su lani pohađali praksu. 

– Ona može obaviti sve zadatke kao i bilo koji dečko. Ima radnih zadataka koji su fizički teži, kad treba nešto podići, ali u vezi bilo kakvog posla, ona može sve – pohvalio ju je Lovro.

A same pohvale za Jelenu ima i njezin profesor Vinko Cukovečki. Kaže kako je Jelena sve zadatke stolarske struke prihvatila bez problema. – Na praksi kod obrtnika je hvale da je vrijedna i da radi sve što treba. U današnje vrijeme CNC tehnologija ušla je i u područje obrade drva, kao i sve druge struke, tako da ni stolar više nije kako ga ljudi zamišljaju, sa pilom ili sjekirom u ruci, sve se radi na vrlo soficticirani način tako da nije potrebna neka posebna fizička snaga – rekao je prof. Cukovečki.

Jelena praksu trenutno odrađuje u Stolariji Horvat u Poznanovcu i tamo bi, da joj se pruži prilika, vrlo rado ostala raditi.

Kako je sada maturantica, pred njom je završni rad u kojem će trebati izraditi krevet za jednu osobu. Po završetku školovanja čeka je traženje posla, no njezin profesor smatra kako to ne bi trebao biti nikjakav problem, obzirom na današnje tržište rada u ovakvim strukama. Poslodavci su trenutno u situaciji da traže radnike kojima trebaju dati dobre plaće odzirom da radne snage nema.

I Jelena misli da će lakše pronaći posao kao stolarka, nego kao frizerka, stoga, kaže, niti najmanje nije požalila što je promijenila struku.

Pogledajte video: Indijski radnici u Hrvatskoj

Ključne riječi

Komentara 1

OB
Oblivion
14:46 27.02.2019.

Nema stolara, keramičara, fasadera, tišljera(krovopokrivača), bravara, vodoinstalatera, električara, soboslikara jer je naša vlast sve otjerala u inozemstvo, a ovi koji su ostali su priučeni i cijenama deru ko ludi jer znaju da nemaju konkurencije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije