Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
upozorile pred saborom

'Žene su najviše pogođene 'fenomenalnim' outsourcingom jer rade u uslužnim djelatnostima'

prosvjed,Sabor,ženska mreža
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/11
15.07.2014.
u 11:41

Rada Borić iz Ženske mreže Hrvatske rekla je da su danas pred Saborom zbog izglasavanja dva važna zakona za interese žena u Hrvatskoj – Zakona o radu te Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola.

Predstavnici GONG-a, Ženske fronte te organizacija za zaštitu prava seksualnih manjina okupili su se danas ispred Hrvatskog sabora kako bi zastupnike podsjetili na svoje zahtjeve i zatražili potporu za njih. Većina zastupnika je bez komentara prošla pored aktivista, a ministar rada Mirando Mrsić je, pokušavajući što brže proći pokraj njih, u Sabor krenuo kroz zatvorena vrata.

Rada Borić iz Ženske mreže Hrvatske rekla je da su danas pred Saborom zbog izglasavanja dva važna zakona za interese žena u Hrvatskoj – Zakona o radu te Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola.

- Ne očekujem ništa revolucionarno budući da znamo da će se oba zakona izglasati. Mnogi naši amandmani na sreću su se uvažili posebice oni vezani uz Zakon o životnom partnerstvu tako da je zakon zasigurno korak unaprijed, međutim nema kompromisa i bojimo se da zakon i dalje ostaje diskriminatoran jer ne izjednačava istospolne zajednice u svim segmentima kao što su heteroseksualne zajednice – objasnila je Borić koja ovaj zakon ipak vidi kao veliki korak naprijed. Čine joj se ipak malo licemjernim tvrdnje da Zakon o životnom partnerstvu štiti obiteljski život istospolnih zajednica jer su oni izmješteni iz Obiteljskog zakona i nemaju pravo posvajanja.

- Zakon o radu nažalost je izuzetno diskriminatoran za žene, sve radnike i radnice. Postali smo svi doista prekarijat, bojimo se da ono što je prije stotinu godina izborilo 8-8-8 više ne postoji niti će nažalost postojati. Žene su najviše pogođene ovim fenomenalnim outsourcingom budući da su one najviše u uslužnim djelatnostima – vjeruje Borić te dodaje da ih najviše smeta da država koja stalno naglašava da podržava obitelj ovim zakonom diskriminira trudnice jer one lakše dobivaju otkaze.

- A da ne govorim o tome da fleksibilizacija apsolutno ne pogoduje ženama. Zakon je bez pravih mjera koji bi poticao zapošljivost žena i upravo su žene te koje mjere štednje najviše pogađaju – zaključila je Borić. Predstavnici GONG-a su pak od zastupnika skupljali potpise potpore za njihov prijedlog novog izbornog zakonodavstva, ali o dosadašnjem odazivu još nisu htjeli govoriti, jer će, poručili su, sutra objaviti rezultate ove akcije. - Ne znam precizno koliko je zastupnika potpisalo, potpise skupljamo do kraja dana - rekla je Marina Škrabalo iz GONG-a.

Komentara 3

Avatar punkufer
punkufer
20:00 15.07.2014.

Ništa bez pedera, izgleda. Samo što iz paštete ne iskaču :-)

Avatar punkufer
punkufer
20:05 15.07.2014.

Zanimljivo je vidjeti kako su konačno ovi iz Soroševog Gonga pokazali pravo lice paradirajući zajedno s pederima i kojekavim Radama, ali ništa čudno - i jedne i druge plaća isti gazda, Soroš. :-)

Avatar Kočijaš
Kočijaš
14:43 16.07.2014.

Ovi pederoidi ne bi radili da im daš pristojni posao. Oni bi prosvjedovali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije