Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravko Mamić

'Kako je to Dinamo oštećen? Pronašao sam izbjeglice iz Obrovca i Zenice i klubu priskrbio milijune'

Zdravko Mamić došao na sud s vrećicama u kojima su navodno dokazni materijali
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/14
17.04.2018.
u 14:06

– Navodi se u optužnici da je Dinamo oštećen. Tko ga je oštetio? Zdravko Mamić. Neka mi netko objasni kako sam ja to oštetio Dinamo!

S dvije velike vrećice sa znakom Dinama, Zdravko Mamić ušao je jutros na Županijski sud u Osijeku gdje iznosi obranu.

Na upit što je u vrećicama, izjavio je kako je to dokumentacija.

– Molim da mi dopustite da iznesem jednu obranu, ali na dva načina. Jedan je da objasnim što je sve izmislilo Državno odvjetništvo u ovom politički montiranom procesu. Ispred vas, gospodine suče, vidimo 17.000 stranica spisa. Naravno da je to nepotrebno trošenje novca poreznih obveznika kako bi se impresioniralo javnost. Mogao bih danima pričati i držati ekspertize o ovom slučaju, ali bit ću kratak – započeo je Zdravko Mamić u svojoj obrani.

Prisjetio se trenutka uhićenja.

– Nudili su mi se iz raznih ambasada svijeta da mi omoguće bijeg, da me se napravi bjeguncem, ja sam sve to prepoznao. Prepratili su nas, dao sam iskaz u USKOK-u i to je moja obrana, ne bih trebao reći više ni riječ – nastavio je.

– Navodi se u optužnici kako je Dinamo oštećen. Tko ga je oštetio? Zdravko Mamić. Neka mi netko objasni kako sam ja to oštetio Dinamo! Naravno da svatko prepoznaje da bi na ovoj klupi trebali biti i Modrić i Lovren, ako smo učinili takvo djelo. Jer, ili smo ga učinili zajedno, ili nije nitko. Pa naravno da nije nitko počinio kazneno djelo i da sam ja sretan što Modrić i Lovren nisu tu i što igraju za svoje klubove i repku. Ali, ne znam što ja tu radim, ako njih nema. To razobličuje nakanu USKOK-a – naveo je on.

Zdravko Mamić došao na sud s vrećicama u kojima su navodno dokazni materijali
1/14

– Nemam nikakvih problema s delegacijom spisa u Osijek, dapače, osjećam se vrlo ugodno ovdje, ali moram protestirati zbog načina delegacije spisa. U jednoj rečenici ravnateljica USKOK-a šalje dopis Dinku Cvitanu, a on u jednoj rečenici šalje dopis predsjedniku Vrhovnog suda, a on u jednoj rečenici, bez ikakvog obrazloženja, dostavlja spis u Osijek. Jedna je rečenica navedena, da sam prijatelj sa sucima u Zagrebu – rekao je nadalje.

Naravno, nije to "halo Bing, napravi delegaciju", postoji procedura.

Istaknuo je i kako je optužnicu protiv njega napravio i potpisao neovlašteni tužitelj Sven Mišković.

Ja sam dobro informiran čovjek, više sam na ulici nego svi zagrebački semafori zajedno. Jako sam se potrudio i znanstvena mi je fantastika kako je 99 posto stručnjaka jedinstveno u stavu da je Sven Mišković neovlašteni tužitelj. Vidio sam da je neka blokada pa sam išao dalje, na Pravni fakultet. Išao je zapravo moj odvjetnik Veljko Miljević i on je zatražio profesora Gotovca da izrazi pravno mišljenje koji je potvrdio da je optužnicu potpisao neovlašteni tužitelj. Pa smo išli dalje, kod docenta Burića na Katedru za procesno pravo, i on je to potvrdio, a onda sam i najveći pravni autoritet potegnuo, profesoricu Jasnu Omejec, koja je na 69 stranica napisala doktorsku disertaciju i sa svih mogućih aspekata objasnila da je na toj optužnici radio neovlašteni tužitelj i da naše društvo i država ne bi trebali ići tim smjerom. Ako prihvatite, dao bih vam mišljenja tih pravnih autoriteta – rekao je.

'Kako je to Dinamo oštećen?'

– Ovo je jedan sramotni, politički, iskonstruirani proces, u kojem je cijeli pravni sustav upotrijebljen i možete misliti koliko je potrošeno milijuna koje plaćaju porezni obveznici. Stotinu svjedoka, svi odvjetnici i okrivljenici su iz Zagreba. Naravno da Sud predviđa da se vozimo tramvajem, autobusom, vlakom, i zašto ne bih spavao na klupi na željezničkom kolodvoru. Da ponovim, nisam kriv – naglasio je.

– Sad je prilika, gospodine suče, da vam se ispričam za nekorektno ponašanje u sudnici. Znam da sam pogriješio, ali me ljudski pokušajte shvatiti, jer tanka je granica između slobode i pet, sedam godina pritvora. Mislio sam da bi bilo u redu, kad dođe svjedok, da ga se pita što zna o predmetnom događaju i unese se to u zapisnik. Vi i sudsko vijeće odlučili ste da mu USKOK prvo postavlja pitanja, a meni je to bilo nepoznato. Jer, činilo mi se da sam mnogo puta vidio i u Zagrebu i na filmu da se prvo pita što ima reći svjedok. Ovako mi se činilo da se USKOK favorizira. Čim svjedok malo drukčije nešto interpretira od iskaza u USKOKU-u, oni ga upozoravaju i ispravljaju i svjedok onda kaže "pa dobro, ako sam tako rekao...". Dakle, navodi ga se i to postaje dokaz. A ako im ne odgovara iskaz, onda ga proglašavaju neistinitim i putem svoje tvrtke kćeri, Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku, daje mogućnost da oni prosude je li to istinito i tako se omalovažava ovo vijeće. Ako je tu 17.000 stranica spisa, valjda ćete vi odlučiti jesu li Lovren i Modrić počinili krivokletstvo – kazao je Mamić.

Referirao se i na dio optužnice koji se odnosi na pozajmicu Zoranu Mamiću i općenito na Dinamovu praksu davanja pozajmica.

– Ponosan sam na to i ponovno bih to učinio jer sam svojim zaposlenicima omogućio da dobiju pozajmicu s kamatom od 4 posto, a u banci je kamata 12 posto. I zato me radnici vole, jer sam human čovjek, i gle čuda, vratili svi kredite, Dinamo platio porez na kamate i umjesto da svi budemo zadovoljni, imamo kazneno djelo – rekao je.

– Kako je to Dinamo oštećen? Pronašao sam izbjeglice iz Obrovca i Zenice, ulagao u njihov razvoj, doveo ih svojim autoritetom u Dinamo, prodao ih, priskrbio milijune klubu, milijune igračima, a državi uplatom poreza, i ja ovdje sjedim kao okrivljenik. Nestvarno! Lovren i Modrić i svi ostali igrači koje sam prodao... Donio sam 300 milijuna eura u Hrvatsku. U Dinamu je 269 zaposlenika i primaju nemalu plaću. Predsjednik sam Uprave 16. godinu u kontinuitetu. Dinamo je za to vrijeme odigrao 130 međunarodnih utakmica – naveo je.

– Na predsjedništvu SDP-a donesu odluku da treba krenuti u progon 100 podupiratelja HDZ-a, među kojima sam i ja. Imam prepisku između Cvitana i istražitelja Bertine – započeo je Mamić, a na to ga je prekinuo branitelj Veljko Miljević.

– O tome ćemo drugom prilikom – opomenuo ga je.

– Kad se USKOK-u ne sviđa da svjedok pojasni iskaz, ne da ga promijeni nego da ga pojasni, kao što je Luka Modrić rekao "ja to nisam rekao, to nije istina", on završi s optužnicom kod tvrtke kćeri, a to je Županijsko državno odvjetništvo, izvrši se blamaža Modrića i sramoćenje suda jer je sramotno da se, dok traje postupak, podiže optužnica protiv svjedoka. Iz sudske prakse znamo da je nemoguće voditi postupak u postupku. Dejan Lovren i Luka Modrić bili su obvezni govoriti istinu pred sudskim vijećem, ovdje  se govori istina i to je jedino vjerodostojno, ono u USKOKU-u si mogu za šešir zataknuti – izjavio je.

Prisjetio se i kako je "izbjeglice Lovrena i Modrića", pogođene ratom, uzeo "pod svoje" te kako su sklopili ugovore o igranju za Dinamo.

– Ponavljam, 1. siječnja 2007. u slučaju Lovren dogovorio sam potpis ugovora o profesionalnom igranju i aneks o podjeli transfera s najtežim pregovaračem u povijesti, a pregovarao sam sa ženom zmajem, Silvom Lovren (Dejanova majka, nap.a.). Nikad u životu nisam vidio težeg pregovarača, gotovo me istukla! Rekla je: "Slušaj ti, nemoj ti meni prodavati ono pod bubrege, ja dobro znam kakva je praksa kod drugih igrača i bit će tako i kod moga sina." 

Zoran Mamić stigao je na osječki sud u 13 sati pa je i on započeo svoju obranu.

- Ne osjećam se krivim za ono što mi se stavlja na teret, iznio sam svoju obranu u USKOK-u. Istina je da sam dobio pozajmicu od Dinama od 24 milijuna kuna, potpisao sam ugovor kod javnog bilježnika, dogovorio kamatu od 4 posto, ista je pozajmica registrirana u mojim poslovnim knjigama. Uplatio sam u Dinamu oko 4 milijuna kuna kamata, i ne vidim ništa sporno u tome. Istina je i da sam novac posudio od Dejana Lovrena, da sam s njim potpisao ugovor, vraćao sam mu u periodima, i taj novac je do danas u cijelosti vraćen - naveo je Zoran Mamić.

Što se tiče poreznog nadzora, nastavio je, nosio je dokumente u Poreznu upravu i komunicirao s Milanom Pernarom.

- U optužnici postoji nekakav papir, nacrt nečega, ne znam točno što je to, možda je došlo do mene kad smo izmjenjivali dokumentaciju, ali da sam ga i vidio, ne bih ga mogao razumjeti. Do danas, onima koji se bave time nije im ništa jasno. Tisuće ljudi, ne samo iz Porezne uprave, tražile su me suvenire Dinama, to je uvijek atraktivno - dodao je. Osvrnuo se tako, naime, i na dio optužnice u kojemu se opisuje kako je Pernar, po tvrdnjama USKOK-a, tražio mito od Zorana Mamića.

- Što se tiče aneksa o podjeli obeštećenja, potpisani su jer su to bili izuzetno mladi i kvalitetni igrači u to vrijeme. Kada klubovi i agenti dođu do roditelja i kažu "zarađuješ u Dinamu 1, ovdje ćeš 50", možete misliti kakva se konfuzija njima u glavama javi. Kada bismo mogli ući u poslovne knjige Porta i Benfice, vidjeli biste da niti jedan igrač nije u 100 postotnom vlasništvu kluba, i to je normalno u svijetu nogometa. Mojoj je obiteji nanesena enormna šteta, i meni osobno, optužnicu smatram besmislenom, nekorektnom i nevaljalom. Ne osjećam se krivim - zaključio je.

Niti on, kao ni Milan Pernar, Zdravko Mamić te Damir Vrbanović, nisu željeli odgovarati na pitanja tužitelja.

Pernarova obrana

– Točno je da sam provodio porezni nadzor nad Zoranom Mamićem tijekom 2012., kao i da sam donio zapisnik u kojem sam konstatirao da on nema utvrđen nesrazmjer svoje imovine. No želio bih naglasiti da sam vršio kontinuirano usuglašavanje sa svojim nadređenima, ponajprije mislim na pokojnog Antu Zečevića Božića. Iz svega proizlazi da nisam sam sudjelovao u donošenju tog zapisnika – započeo je svoju obranu poreznik Milan Pernar, ističući odmah na početku kako nije kriv te da će odgovarati samo na pitanja svojih branitelja.

Porezna uprava Sesvete, a i druge ispostave, ustvrdio je, imale su velike nedoumice u pogledu provođenja konkretnog članka poreza na dohodak i nije bilo ujednačenog postupanja.

– Naglašavam i kategorički potvrđujem da nije bilo nikakvog pritiska Zorana Mamića na mene niti sam primio ikakvo mito da bih mu pogodovao. Imponiralo mi je da uopće provodim porezni nadzor nad tako zvučnim imenom. Komunikacija je postojala telefonom, u trenucima kada sam zahtijevao dokumentaciju, također ću priznati da sam se s njim znao čuti i u periodu kada nisam provodio nadzor nad njim, u slučaju kada nije mogao dobiti svoju poreznu referenticu pa je od mene tražio da mu javim potrebne informacije – ispričao je Pernar. Nije istina, ustvrdio je, da je samoinicijativno uzeo u rad predmet Zorana Mamića nakon što je došla presuda Upravnog suda jer je to "faktički bilo nemoguće učiniti".

– Iskaz voditeljice ispostave Sanje Habijanić da sam to učinio neistinit je jer se htjela ograditi od svoje odgovornosti kada su se stvari po tom predmetu počele komplicirati. Presuda je stigla kada više nije bilo Jasne Vizec, kolegice koja je bila nositelj tog predmeta, a presuda se morala proknjižiti u roku od 60 dana u poreznim karticama. Dobio sam predmet u rad po znanju Sanje Habijanić. Nisam izdao, ni potpisao rješenje, a notorna je laž da sam ga nekome podmetnuo. Početkom ožujka otišao sam na bolovanje, više se nisam vraćao u Sesvete, a onda sam premješten na novo radno mjesto – ispričao je.

Dotaknuo se, kako kaže, i "nesretnog papirića".

– To je neuspjeli spin tužiteljstva koji se temelji na nespretnim izjavama Jasne Vizec. Rekla mi je da bi željela od Zorana Mamića dobiti dresove za svoje kumče. Rekao sam da to neće biti problem. U jednom momentu na papirić sam zapisao veličine tih dresova i predao to Zoranu, a ne znam što je ona pomislila – zaključio je.

Obranu je iznio i Damir Vrbanović.

– Sve je to konstrukcija koja nema uporište u činjenicama. Sve počinje s pozajmicom. NK Dinamo doista je u jednoj fazi svog poslovanja pomagao nekim ljudima koji su zamolili za pozajmice. Sve je čisto, sve je transparentno. Pozajmice su vraćene. Za Zorana Mamića nisu bili ugovoreni ništa drukčiji uvjeti. Pozajmice su vraćene, klub je dobio kamate, Lovren je posudio novac Zoranu, ali on je vraćen – započeo je.

Kada je Dejan Lovren, nastavio je, u siječnju 2007. potpisao ugovor o profesionalnom igranju, "nitko na svijetu nije mogao u tom trenutku predvidjeti kako će ići njegova karijera".

– Tendenciozna, zlonamjerna je teza da je s Lovrenom potpisan aneks samo kako bi on mogao posuditi novac Zoranu Mamiću. Nismo falsificirali dokument, izmišljali neke stare memorandume, nego one koji su bili u opticaju 2009. Taj dokument je imao isti sadržaj kao onaj 2007., s razlikom da se novac uplaćuje u Hrvatskoj, a ne u inozemstvo. Špekuliramo zašto je Lovren posudio novac Zoranu? Pa zato što mu je prijatelj – istaknuo je.

– Ako sam doista sudionik , onda me zaista čudi kako je moguće da uz nas ne sjede i igrači? Ne da to zazivam, Bože sačuvaj, ali ja kao mali kotačić u tom mozaiku objašnjavam dokumente koje bih ponovno potpisao jer su iz toga nastali fenomenalni, svjetski pravni poslovi – istaknuo je. 

Iznošenje obrana se snimalo, što nije često na Županijskom sudu u Osijeku, a ta snimka bit će dokaz. Prepisat će se u roku od pet dana i priložiti spisu.

Komentara 83

GU
Gustirna
11:35 17.04.2018.

...i opet ce udbi propasti jos jedan politicko montirani proces protiv klasnih neprijatelja...ako ne kod jugosudsgva lnda ce to naprviti eu sudstvo...zalosno je sto udba niksda ne odgovara kada im propadne montirani proces i ljude osramote i ostave bez sredsrsva za zivot...a oni malo pokradu drzavu preko svojih prijatelja i sudskih vjestaka...

DA
darkohorva
11:44 17.04.2018.

Mamić jei unio u državu milijardu i pol kuna, platio državi preko 300 milijuna kuna poreza i doprinosa, stvorio najjači klub u regiji koji je u Europi u TOP3 prozivođača mladih igrača i u koji europljani dolaze učiti kako se radi. Kad se pogleda radni kolektiv to je cca 300 ljudi zaposlenih u Dinamu kojiima ne kasne plaće koji imaju iznad prosječne plaće, to ne paše uhljebima, dežurnim zgubidanskim trolovima i parazitima političarskim! To što si ti stvorio treba uništiti jer je to je izvan dosega njihovih mozgova. Oni su naučili živjeti na državnoj sisi, filozofirati, stvarati kaos i strah i ti Mamiću si im jednostavno trn u oku jer oni ne podnose uspjeh.

AL
Alkana
11:02 17.04.2018.

Mamić je pametniji i pošteniji od onih koji mu sude. Već godinama je na meti onih koji ne vole Hrvatsku. Nadam se da će istina izaći na vidjelo, a Mamić oslobođen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije