Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Naftni Černobil SAD

Zbog Obame naftaše čeka kazna za užas u Meksičkom zaljevu

Deepwater Horizon
DOE
16.05.2010.
u 17:24

Dnevno u more istječe 5000 barela nafte, rupu se ne uspijeva zatvoriti, a kemikalije za čišćenje truju ocean

Administracija Baracka Obame zatražila je hitno očitovanje naftaškog diva British Petroleuma (BP) o tome da kompanija neće ograničiti podmirenje štete SAD-u zbog ekološke katastrofe u Meksičkom zaljevu na 75 milijuna dolara. Vijest koju prenose svjetske agencije izazvala je čuđenje jer je BP prošli tjedan izjavio da će podmiriti sve troškove čišćenja mora i obale.

Obama je bijesan

No ovakvu reakciju Washingtona, čini se, isprovocirali su pokušaji triju umiješanih kompanija (BP, Transocean i Halliburton) da si uzajamno predbacuju odgovornost pred odborom Kongresa.

- Neću tolerirati upiranje prstom i neodgovornost. Sustav je zakazao, i to vrlo gadno. Sve strane moraju odgovarati - prenio je Guardian žestoku izjavu Baracka Obame koji je za ovu ekološku katastrofu upozorio da bi mogla biti “bez presedana u povijesti”.

BP nije uspio začepiti oštećenu bušotinu u morskom dnu metalnim zvonom, pa se najavljuje ispaljivanje gumenog otpada u rupu na dubini od 1500 metara. BBC citira BP da čišćenje nafte s površine mora kemikalijama daje rezultate, no Nature i Washington Post upozoravaju da je sredstvo Corexit 9500 registrirano kao “umjereno opasno za ljudsko zdravlje”.

Nafta i na obali

Stručnjaci za zdravstvo, znanstvenici i ribari iz Louisiane upozoravaju da bi se živi svijet u oceanu i na obali moglo još više ugroziti otrovnom kemikalijom za koju je dokazano da se nakuplja u organizmima. Jaki vjetrovi i struje u međuvremenu nastavljaju na obalu nositi naftu, koje se na mjestu potonuća platforme Deepwater Horizon dnevno izlije 5000 barela. Tijela 11 zasigurno poginulih radnika nisu pronađena.

Komentara 9

AL
almeida
02:01 26.05.2010.

Ma budu se Obama i BP dogovorili....ma kakav progon....jedni hrane druge i obrnuto....sve je to ipak protok novca....a tko želi priče o pobjedi pravde neka gleda Miami Vice...

DU
Deleted user
07:02 26.05.2010.

Koliko je još takvih platformi? Nikad ne znaš tko će stisnuti \"Enter\" za kraj...

PU
Pukovnik
09:33 22.05.2010.

Kakav debilan naslov, strava.....kao Obama je kriv što će ovi dobiti kaznu....hahaha....a nije nafta kriva.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije