Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAZNA BLAGAJNA

Zbog manjka donacija HDZ uvodi članarinu za sve

\'23.10.2011., Trg Kresimira Cosica 11, Zagreb - Sabor I. izborne jedinice Hrvatske demokratske zajednice u Maloj dvorani Doma sportova. Drazen Bosnjakovic, Gordan Jandrokovic, Jadranka Kosor, Branko
Marko Prpić/Pixsell
29.03.2012.
u 21:00

HDZ je u plusu, ali troškovi će rasti zbog izbora. 120 kuna plaćat će godišnje oni članovi stranke koji imaju mjesečna primanja veća od tri tisuće kuna.

Kriza u zemlji, kriza i u HDZ-u. Stranačka blagajna iz mjeseca u mjesec sve je tanja pa ne čudi što je predsjedništvo HDZ-a na sjednici sinoć odlučilo uvesti članarine za gotovo svih 220 tisuća članova, ukoliko je točna tvrdnja da stranka ima toliko članova.

Simboličnih pet kuna

Napravili su to tako da će svi oni koji imaju plaće manje od tri tisuće kuna svaki mjesec od 1. srpnja stranci davati simboličnih pet kuna (godišnje 60 kuna), a oni s plaćama iznad 3000 kuna plaćat će 120 kuna godišnje. Do sada su članarine plaćali jedino dužnosnici stranke i izdvajali su tri posto od plaća.

Uvođenje makar i simboličnih članarina znak je da su HDZ-u presahle donacije. Potvrđuje to i glavni tajnik stranke Branko Bačić.

– Članarina se uvodi zato što ćemo sada svake godine imati neke izbore. Čekaju nas lokalni, parlamentarni, predsjednički te izbori za Europski parlament. Sve to košta, a donacija je manje. To je činjenica – kaže Bačić. No, u stranci zbog toga, kažu u vrhu, nema panike. Bačić tvrdi kako se ne može govoriti o financijskoj krizi u stranci s obzirom na to da će HDZ i ove godine poslovati pozitivno, ali troškovi će u idućim godinama rasti. Pa se treba osigurati!

Financijski najugroženiji članovi stranke, studenti, đaci i nezaposleni, bit će oslobođeni članarine. Uvodi se i obiteljska članarina, odnosno kada su svi članovi obitelji u HDZ-u, članarinu će plaćati samo jedan od njih.

Premda Bačić demantira da je stranku sustigla kriza, od dobro informiranog izvora u stranci doznajemo da je istina ipak drukčija i da je svaki mjesec sve teže održavati blagajnu.

Kredit podignut za parlamentarne izbore vratit će se novcem koji stranka ima pravo dobiti na račun osvojenih mandata u Saboru. Kako neslužbeno doznajemo, riječ je o 8,5 milijuna kuna, koliko otprilike iznosi i kredit podignut u jednoj banci za financiranje kampanje. No riječ je o već, de facto, potrošenom novcu, tako da je novi priljev nužno potreban. Ivan Domagoj Milošević, jedan od kandidata za novog šefa, koji je za vrijeme parlamentarnih izbora i vodio stranačke financije, smatra kako bi stranka poput HDZ-a svakako trebala imati odvojene funkcije glavnog tajnika i glavnog direktora stranke, koji bi se bavio samo financijama i marketingom. Pa bi se glavni tajnik bavio samo političkim pitanjima.

Stabilizacija financija

Da novca baš i nema zna i Darko Milinović, no on je optimističan i vjeruje da će stranka urediti financije, čemu će pomoći i uvođenje članarina.

– Članarine uvodimo kako bi se olakšalo funkcioniranje stranke, s obzirom na troškove i na to da su zbog manjeg broja zastupnika smanjene državne dotacije. Vjerujem da će to značajno pomoći stabilizaciji financija – smatra Gordan Jandroković, član predsjedništva stranke.

Ključne riječi

Komentara 58

PE
pemec
23:37 29.03.2012.

stranke bi se trebale financirati iskljčivo iz članarina i donacija, nikako iz proračuna!

OB
-obrisani-
21:38 29.03.2012.

Zbog manjka donacija..........ha ha ha... pa tko će donirati, osim možda samog šoroša, detuđmaniziranu stranku, čije dekroatizirano vodstvo glumi desnicu........i domoljublje......

MA
maksi
12:35 30.03.2012.

poceo je harac u stranci, nema vse crnih fonodva kao za sanadera kad se dobro zivjelo, sad ce izvlaciti novce iz clanova, hehe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije