Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SASTANAK U GRAZU

Primorac se susreo s austrijskim i slovenskim kolegom: Ministri pozvali na 'New Deal za Green Deal'

Održan sastanak hrvatskog, slovenskog i austrijskog ministra financija
Foto: Ministarstvo financija
1/3
28.05.2024.
u 18:31

Održan je sastanak hrvatskog, slovenskog i austrijskog ministra financija. Ministri su, između ostaloga, razgovarali o nacionalnim poreznim mjerama koje potiču razvoj tržišta kapitala

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar financija Marko Primorac susreo se s ministrima financija Republike Slovenije Klemenom Boštjančičem i Republike Austrije Magnusom Brunnerom u Styria Toweru u Grazu. Kako navodi Ministarstvo financija, na trilateralnom sastanku, ministri Primorac, Boštjančič i Brunner razmijenili su mišljenja o budućnosti Unije tržišta kapitala, koja je visoko na dnevnom redu Europske unije. Unija tržišta kapitala ključna je, dodaje Ministarstvo, za mobiliziranje privatnih investicija potrebnih za financiranje zelene i digitalne tranzicije te drugih prioriteta EU-a, uključujući jačanje konkurentnosti Unije.

Uz to, ministri su razgovarali i o nacionalnim poreznim mjerama koje potiču razvoj tržišta kapitala. U Hrvatskoj mjere porezne politike doprinose razvoju tržišta kapitala poticanjem sudjelovanja malih ulagača. Prihodi od kamata i prihodi od kapitalne dobiti od ulaganja koje izdaje država te jedinice lokalne i regionalne samouprave oslobođeni su poreza na dohodak. Dodatno, ministri su se osvrnuli na financiranje država Zapadnog Balkana putem novog EU Instrumenta za reforme i rast za Zapadni Balkan te na nadolazeće izbore za Europski parlament. 

Austrijski Kleine Zeitung izvijestio je kako su uoči summita provedene "neuobičajene sigurnosne mjere".

VEZANI ČLANCI:

U jutarnjim satima psi za eksplozive prečešljali su Styria Media Center, a skinuta je čak jedna ili dvije zidne i podne obloge kako bi se pogledalo iza njih. Od napada na slovačkog premijera, domaće sigurnosne vlasti više ništa ne žele prepustiti slučaju, piše austrijski medij. Također, isti je medij naveo kako je dvosatna rasprava počela točno u devet sati te kako je Brunner odabrao Graz koji se nalazi točno na sjecištu triju prijestolnica EU. Uz to, Styria Media Grupa vrlo je aktivna u sve tri zemlje. Trojica ministara morala su putovati gotovo jednako dugo - dva sata.

Nakon sastanka, austrijski ministar financija Brunner fokus je stavio na stvaranje unije tržišta kapitala. “Prema našem mišljenju, Unija tržišta kapitala jedan je od ključnih projekata EU-a, budući da je oslobađanje tržišta kapitala ključno za gospodarski rast i osiguravanje potrebnih ulaganja u zelenu i digitalnu transformaciju”, rekao je Brunner te dodao: "Potreban je New Deal za Green Deal, da tako kažem".

Ministar Primorac susreo se, ističe Ministarstvo financija, i s izvršnim direktorima Styria Media Group, Markusom Mairom i Klausom Schweighoferom, koji su prezentirali aktualnosti vezano uz njihovo poslovanje. Osim toga, ministar Primorac je održao sastanak s guvernerom Štajerske Christopherom Drexlerom na kojem su istaknuti izvrsni bilateralni gospodarski i politički odnosi između Hrvatske i Austrije te je podržano daljnje intenziviranje suradnje u svim segmentima. Govorilo se o jačanju gospodarskih veza, poticanju investicija te o važnosti zajedničkog djelovanja unutar Europske unije.

 

GALERIJA Ovo su ljudi koji su izabrani za zastupnike u Hrvatskom saboru
Održan sastanak hrvatskog, slovenskog i austrijskog ministra financija
1/156

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije