Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijetnje

Zastrašujuće poruke Srbima
 u središtu Zagreba i Vukovara

Vukovar
Foto: Branimir Bradarić
1/3
06.11.2013.
u 21:18

Slikovito još potresniji plakat pojavio se u Zagrebu, na kojemu je “srpsko obiteljsko stablo” s kojeg vise obješeni ljudi

Zastrašujuće i opasne poruke iz kojih vrišti fašizam pojavile su se na obiteljskoj kući u Vukovaru i na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. “Srbine, seli se”, napisano je na pročelju kuće koja se nalazi gotovo u samome središtu Vukovara.

Najnoviji grafit, napisan u utorak navečer, uznemirio je građane, a nalazi se na kući Đorđa Pejčića, po nacionalnosti Srbina. U policijskom izvješću, međutim, o tome ništa – navodi se samo da su u posljednja 24 sata zabilježena četiri slučaja remećenja javnog reda i mira te je počinjeno 12 kaznenih djela. Nigdje se ne spominje grafit.

Slikovito još potresniji plakat pojavio se u Zagrebu, na kojemu je “srpsko obiteljsko stablo” s kojeg vise obješeni ljudi. Milorad Pupovac, saborski zastupnik srpske nacionalne manjine, kaže da je on prije koji tjedan u Vukovaru upozorio da bi situacija mogla eskalirati.

– Ljudi koji su branili Hrvatsku zbog političkih manipulacija uvučeni su u kampanju koja se od kampanje protiv ćirilice pretvara u kampanju protiv Srba, odnosno demokratske europske Hrvatske. Vrijeme je da se to zaustavi, a aktivirati se moraju svi s osjećajem domoljublja, od predsjednika do svih političkih stranaka – kaže Pupovac. Ivan Penava, vukovarski HDZ-ovac, osuđuje radikalizam, no za sve optužuje Vladu.

– To je djelo nečije ograničenosti i folklora potaknutog ovim što se događa. I nije sve krenulo od kampanje protiv ćirilice, već od Vladina postavljanja ploča. Srbi u Vukovaru nisu samo manjina, već pojedinci iz SDSS-a guraju velikosrpske ideje. Dogradonačelnik ne želi položiti vijenac na memorijalno groblje tvrdeći da nije došlo vrijeme. Svi bismo trebali raditi za zemlju, bili Hrvati, Srbi ili muslimani. No, mnogi kalkuliraju s Vukovarom, pa i Vlada – kaže Penava.

>> Načelniku Udbine poruka zbog uvođenja ćirilice?

Ključne riječi

Komentara 212

BR
brkom7
21:32 06.11.2013.

zašto ne pišete recimo što je mladi ubojica pisao na fejsbuku, nešto o "klanju ustaša"?

BI
BILAlegenda
12:23 07.11.2013.

Cekaj, znaci "zastrasujuce" je kada neki debil ostavi na nekom stupu neku naljepnicu ali nije zastrasujuce kada neki ljubitelj SRAO Krajine nozem zakolje dva goloruka Hrvata? pa se to ubojstvo odmah ad hoc pripisuje kao "zlocin bez nacionane pozadine"? dokk se presucuje da je ubojica mjesecima prijetio kasnijim zrtvama na nacionalnoj osnovi i da se po facebooku hvalio cetnistvom te velicavao teroristicku genocidnu SRAO krajinu? i jos nesto: dok su B92 i RTS ovu provokaciju oko neke naljepnice odmah bombastino objavili (samo prociatjte komentara srba koji blate kolektivno cijeli hrvatski narod te ga nazivaju fasistickim, ustaskim, genocidnim i sta ja znam sto ne....ti isti srpski mediji RTS i B92 do dana danasnjeg nisu NITI JEDNOM objavili vijest da je srbin zaklao nozem dva goloruka mlada Hrvata u Gvozdu!

Avatar ciril
ciril
22:23 06.11.2013.

Vec su se preselili - u Sabor i vladu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije