Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Apsurd javnih natječaja

Zašto ne znamo tko je na čelu državne tvrtke? Zbog zaštite podataka

Goran Marić
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
26.03.2018.
u 20:00

Javno su dostupni samo nužni osobni podaci. A to u prijevodu znači: kako se zove, što je završio i koliko ima godina staža. Ništa više

Ministarstvo državne imovine provodi javne natječaje za izbor predsjednika i članova uprave tvrtki od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku. Iako je riječ o javnim natječajima za čelne ljude tvrtki u većinskom državnom vlasništvu, za imena izabranih kandidata javnost dozna tek poslije zatvorenog dijela sjednice Vlade na kojem se skupštini ili nadzornom odboru državne tvrtke predlaže imenovanje te osobe. Pri tome nema nikakvog obrazloženja zašto je baš taj kandidat izabran, odnosno predložen. Na pitanja o referencijama koje je izabrani kandidat naveo u prijavi za određeno direktorsko mjesto, u Ministarstvu odgovaraju da ne mogu dati te podatke, pozivajući se pri tome na Zakon o zaštiti osobnih podatka.

– Prema članku 7. Zakona o zaštiti osobnih podataka nije dopušteno trećima davati na uvid osobne podatke bez pristanka osobe na koju se ti podaci odnose. Nadalje, prema članku 12. spomenutoga Zakona o zaštiti osobnih podataka, osobni se podaci mogu koristiti samo u razdoblju koje je nužno za ostvarivanje određene svrhe, poput provedbe natječaja – odgovoreno nam je iz Ministarstva. Inače, za predsjednike i članove uprave strateških tvrtki uvjeti su, među ostalim, da osoba ima završen najmanje diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij odgovarajuće struke, zatim da ima najmanje 10 godina radnog iskustva na poslovima koji zahtijevaju traženi stupanj obrazovanja, od kojih je najmanje pet godina radnog iskustva na rukovodećim položajima. Traži se, među ostalim, i da kandidat ima radno iskustvo u organiziranju rada i vođenju poslova. Javnost pak ne smije dobiti na uvid životopis izabranog kandidata jer je tako određeno zakonom.

Tako u Agenciji za zaštitu osobnih podataka kažu da Ministarstvo državne imovine nije ovlašteno objaviti životopis onoga koji je izabran na javnom natječaju. Navode da je u tom slučaju u primjeni Zakon o pravu na pristup informacijama u kojem je propisano kako su tijela javne vlasti obvezna učiniti dostupnima obavijesti o raspisanim natječajima, dokumentaciju potrebnu za sudjelovanje u natječajnom postupku te obavijest o ishodu natječajnog postupka. Stoga zaključuju da nije predviđena objava životopisa, osim ako nije dan izričit pristanak odabranog kandidata. U Agenciji kažu da životopis sadrži veliku količinu osobnih podataka te stoga ne nalaze opravdanu svrhu ni pravni temelj za njegovu objavu. U Agenciji zaključuju da je u ovom slučaju dopušteno učiniti javno dostupnim samo onaj nužan opseg osobnih podataka propisan Zakonom o pravu na pristup informacijama. A to u prijevodu znači – kako se zove, što je završio i koliko ima godina staža. I ništa više.

Komentara 6

UG
Uget
20:57 26.03.2018.

A jeli radijA za udbu ili kos ka to nije bitno bando jugoslovenska

DU
Deleted user
21:27 26.03.2018.

ministarstvo izmišljeno samo za osobu koja ga vodi i što onda očekivati u smislu zakona, transparentnosti i odgovornosti.....moral ne spominjem jel se radi o našim političarima.

Avatar babas
babas
22:51 26.03.2018.

Zaposlio kuma,brata,rođu,frenda,susjedu... pa mora imena da krije!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije