Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Amerikanci u neizvjesnosti

Prosvjednici se sukobljavaju, desetci uhićeni: Izbodeni članovi skupine koja podržava Trumpa

Foto: PIXSELL
1/11
04.11.2020.
u 15:05

Prosvjedi su se rasplamsali nakon Trupove izjave da su izbori namješteni

U utrci za Bijelu kuću između predsjednika Donalda Trumpa i demokratskog kandidata Joea Bidena nije proglašen jasan pobjednik. Glasovi se još uvijek prebrojavaju, utrka je tijesna, a Amerikanci su jutro dočekali u neizvjesnosti. Prate rezultate, bilo u svojim domovima ili zajedno na javnim površinama, a u Washingtonu su se cijelu noć okupljali demonstratori koji su krenuli prema Bijeloj kući, inače okruženoj barikadama. 

Prosvjednici su se sukobljavali ispred Bijele kuće, ali i u drugim američkim gradovima. Emocije su plamtjele i prijavljeno je nekoliko desetaka uhićenja. Mnogo se građana okupilo u Los Angelesu, Raleighu u Sjevernoj Karolini, Portlandu u Oregonu te u Minnesoti, prenosi USA Today

Prosvjedi su se rasplamsali nakon Trupove izjave da su izbori namješteni. To izjavio dok je njegov protukandidat Joe Biden bio u blagoj prednosti, no rezultati ključnih zemljama još uvijek nisu bili poznati. 

GALERIJA Izborna noć u Washingtonu: Građani prate izbore, okupljaju se prosvjednici

1/11

U Washingtonu je atmosfera bila uglavnom mirna, no sukobi su krenuli kako je noć odmicala. Mnogi se naguravali, a policija je pokušavala rastjerati gomilu. U jednom je trenutku bačena i dimna bomba, no nije utvrđeno tko ju je bacio. New York Times navodi kako je muškarac, Trumpova pristaša, izazivao prosvjednike, dok je drugi muškarac pogođen palicom nakon što je viknuo: "Svi su životi bitni".

Nešto prije ponoći po lokalnom vremenu, prosvjednici odjeveni u crno počeli su marširati Washingtonom te na megafon izvikivati: "Black lives matter". Njihov je marš bio popraćen vatrometom, a razvili su i veliki crni transparent na kojem je bijelim slovima bilo napisano: "Uklonite Trumpa". Na prosvjedu je uočen i drugi transparent na kojem je pisao: "Trump cijelo vrijeme laže". 

Lijevo orijentirani demonstratori planirali su prosvjede na dan izbora već dulje vrijeme, a neki se pripremaju i za još dulji prikaz otpora. Primjerice, organizatori ShutDownDC-a planiraju agresivnije akcije tijekom tjedna, ovisno o ishodu izbora. Do toga će doći ako, primjerice, Donald Trump pobijedi na izborima ili dovede u pitanje izborni ishod. 

Napadnuti članovi skupine "Proud Boys"

Nekoliko pripadnika grupe "Proud Boys", koja otvoreno podržava Donalda Trumpa, napadnuto je nožem u blizini Bijele kuće. Prema pisanju američkih medija, izbodena su tri muškarca te jedna žena, aktivistica Bevelyn Beatty.

Policija je potvrdila napad te objavila kako se traže tri sumnjivca, dva muškarca i jedna žena. Svi su sumnjivci Afroamerikanci.

 Enrique Tarrio, jedan od napadnutih, rekao je kako nije teško ozlijeđen. 

"Pomagali smo čovjeku kojeg su napali noževima. Bevelyn je ozlijeđena nožem, baš kao i dva člana Proud Boysa i čovjek kojeg su ranije napali. Porezali su me, ali nije ozbiljno. Hodali smo prema autima", rekao je Tarrio za Gateway Pundit.

VIDEO Trump se proglasio pobjednikom pa komentirao izbore: "Ovo je prijevara i sramota za državu!"

Ključne riječi

Komentara 42

ZL
zekoslav.leko
15:20 04.11.2020.

Posten narod jutro je docekao u svojim krevetima, probudio se rano, spremio na posao i otisao raditi. Ovi sta prosvjeduju su placenici i neradnici.

BM
Bmwelektrični
15:23 04.11.2020.

Vrag nikad ne spava nego bode noževima i ruši i pali.

Avatar Warded
Warded
12:51 04.11.2020.

Ako ne mogu demokratski i ne mogu krađom, onda će s uzice pustiti dresirane antife

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije