Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Za Dina Petrokemiju ponovno predložena obustava stečaja jer nema novaca

Spremnik s opasnim klorom s Krka otpremljen u Petrokemiju Kutina
13. travnja 2016. u 15:42 1 komentara 243 prikaza
Dina Petrokemija
Foto: Pero Lovrović/Pixsell

Otkako je prije devet mjeseci otvoren stečaj nad Dina Petrokemijom na Krku stečajna upraviteljica Marija Ružić po drugi je put od Trgovačkog suda u Rijeci zatražila da se stečajni postupak obustavi i zaključi – jer je stečajna masa nedostatna za namirenje dospjelih i predvidivih obveza. Imovina Dine procijenjena je na 462,7 milijuna kuna, od čega su na nekretninama vrijednim 458 milijuna  hipoteke pa su za unovčenje ostale samo zalihe i potraživanja procijenjena na  4,5 milijuna kuna.

U novom zahtjevu za obustavom stečajna upraviteljica navela je da su prema predračunu predvidive  obveze stečajne mase u godinu dana 24 milijuna kuna od čega se  na zbrinjavanje opasnog otpada i izradu elaborata odnosi 11,6 milijuna kuna. Dobra je vijest , međutim, da je dio opasnih tvari tijekom veljače i ožujka zbrinut, a u utorak navečer je s Krka u Dina Petrokemiju u Kutini otpremljen  i spremnik s četiri tone klora koji je smatran najopasnijom ondje uskladištenom tvari. No, stotinu tona drugih  kemikalija i opasnog otpada i dalje čeka na zbrinjavanje za koje nema novaca jednako kao što Dina u stečaju nema čime platiti zaštitarsku službu i vatrogasce koji nadziru uskladištene kemikalije i brinu o sigurnosti i druge troškove vođenja postupka. Od početka stečaja od zakupa i prodaje sekundarnih sirovina Dina je "zaradila" oko tri milijuna kuna čime je plaćen dio obveza, a 5,5 milijuna kuna za već dospjele obveze na računu nema.  

Vjerovnike je u utorak Trgovački sud pozvao da u roku 15 dana dostave svoje mišljenje o prijedlogu za obustavom stečaja, a za 27. travnja sazvana je i Skupština vjerovnika na kojoj bi se o tome trebali izjasniti.

>> Kemikalije u Omišlju zasad nisu opasne za zdravlje

ČUDNI ŽIVOTNI PUTEVI
Danas je poznati hrvatski glazbenik, a nekoć je pobjeđivao Đokovića sa 6:0!
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
  • demokršćanin:

    Koliko još opasnih kemikalija ima u Dini Petrokemiji na Krku nije poznato.Sreća je da do danas nije došlo do havarije jer tada bi sa turizmom na Krku bilo gotovo a možda čak i na cijelom Hrvatskom primorju.Natezanje oko sudbine ove ... prikaži još! kemijske industrije koja je propala zaista je neshvatljivo.