Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIJEKA

Za Dina Petrokemiju ponovno predložena obustava stečaja jer nema novaca

Dina Petrokemija
Foto: Pero Lovrović/Pixsell
13.04.2016.
u 15:42

Spremnik s opasnim klorom s Krka otpremljen u Petrokemiju Kutina

Otkako je prije devet mjeseci otvoren stečaj nad Dina Petrokemijom na Krku stečajna upraviteljica Marija Ružić po drugi je put od Trgovačkog suda u Rijeci zatražila da se stečajni postupak obustavi i zaključi – jer je stečajna masa nedostatna za namirenje dospjelih i predvidivih obveza. Imovina Dine procijenjena je na 462,7 milijuna kuna, od čega su na nekretninama vrijednim 458 milijuna  hipoteke pa su za unovčenje ostale samo zalihe i potraživanja procijenjena na  4,5 milijuna kuna.

U novom zahtjevu za obustavom stečajna upraviteljica navela je da su prema predračunu predvidive  obveze stečajne mase u godinu dana 24 milijuna kuna od čega se  na zbrinjavanje opasnog otpada i izradu elaborata odnosi 11,6 milijuna kuna. Dobra je vijest , međutim, da je dio opasnih tvari tijekom veljače i ožujka zbrinut, a u utorak navečer je s Krka u Dina Petrokemiju u Kutini otpremljen  i spremnik s četiri tone klora koji je smatran najopasnijom ondje uskladištenom tvari. No, stotinu tona drugih  kemikalija i opasnog otpada i dalje čeka na zbrinjavanje za koje nema novaca jednako kao što Dina u stečaju nema čime platiti zaštitarsku službu i vatrogasce koji nadziru uskladištene kemikalije i brinu o sigurnosti i druge troškove vođenja postupka. Od početka stečaja od zakupa i prodaje sekundarnih sirovina Dina je "zaradila" oko tri milijuna kuna čime je plaćen dio obveza, a 5,5 milijuna kuna za već dospjele obveze na računu nema.  

Vjerovnike je u utorak Trgovački sud pozvao da u roku 15 dana dostave svoje mišljenje o prijedlogu za obustavom stečaja, a za 27. travnja sazvana je i Skupština vjerovnika na kojoj bi se o tome trebali izjasniti.

>> Kemikalije u Omišlju zasad nisu opasne za zdravlje

Komentara 1

DE
demokršćanin
19:08 13.04.2016.

Koliko još opasnih kemikalija ima u Dini Petrokemiji na Krku nije poznato.Sreća je da do danas nije došlo do havarije jer tada bi sa turizmom na Krku bilo gotovo a možda čak i na cijelom Hrvatskom primorju.Natezanje oko sudbine ove kemijske industrije koja je propala zaista je neshvatljivo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije