Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA ODLUKA

Vrhovni sud odbio zahtjev za izdavajanje iskaza svjedoka u aferi Štandovi

Ivica Lovrić i Milan Bandić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/3
21.12.2016.
u 15:59

Riječ je o aferi u kojoj su optuženi Milan Bandić, Ivica Lovrić i Zdenka Palac

Vrhovni sud odbio je zahtjev obrana za izdvajanje iskaza svjedoka koji su u Uskoku ispitani bez nazočnosti odvjetnika.

Riječ je o aferi "Štandovi", u kojoj su optuženi Milan Bandić, Ivica Lovrić i Zdenka Palac. Uskok ih tereti za pogodovanje građanskoj inicijativi U ime obitelji. 

Žalbe su odbačene kao neosnovane. Osporavajući zakonitost zapisnika o ispitivanju navedenih svjedoka ispitanih pred zamjenikom Ravnatelja Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Uskok), Bandić i Lovrić ističu da državni odvjetnik, iako mu je odredbama ZKP-a dano pravo na provođenje prethodnog postupka, zbog kumulacije funkcija u tom stadiju postupanja ne zadovoljava kriterije Europskog suda za ljudska prava u pogledu neovisne i nepristrane „druge zakonom ovlaštene službene osobe“, tim više što državni odvjetnik u kasnijoj fazi postupka postaje stranka u postupku. Žalitelji, dakle, smatraju da činjenica što oni i njihovi branitelji nisu obaviješteni o mjestu i vremenu ispitivanja svjedoka upućuje na postupanje suprotno Ustavom i međunarodnim pravom garantiranim pravima obrane, jer je već u fazi istrage potrebno omogućiti ispitivanje svjedoka optužbe.

Vrhovni sud ističe pak da je državno odvjetništvo sukladno članku 124. Ustava RH samostalno i neovisno pravosudno tijelo koje je, između ostaloga, ovlašteno i dužno postupati protiv počinitelja kaznenih i drugih kažnjivih djela, s time da je, na temelju članka 2. stavka 1. Zakona o Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Uskok posebno državno odvjetništvo, na čije ustrojstvo i djelatnost se primjenjuju odredbe Zakona o državnom odvjetništvu, ako odredbama ZUSKOK-a nije što drugačije propisano. Provodeći prethodni postupak u konkretnom predmetu, Uskok je u svemu postupio sukladno navedenim ustavnim i zakonskim odredbama o položaju te ovlastima i dužnostima državnog odvjetnika, odnosno Uskoka u hrvatskom kaznenom postupku.

– Prvostupanjski je sud pravilno utvrdio da se ovdje ne radi o nezakonitim dokazima u smislu članka 10. stavka 2. ZKP/08., zbog čega je pravilno odbio prijedloge žalitelja za izdvajanje zapisnika o ispitivanju navedenih svjedoka, kao nezakonitih dokaza. U svakom slučaju, ovi dokazi prikupljeni od strane Uskoka u istrazi bit će podvrgnuti strogoj ocjeni vjerodostojnosti, ako optužnica bude potvrđena, jer se, bez neposrednog ispitivanja tih svjedoka na raspravi i omogućavanja obrani da iskoristi pravo na postavljanje pitanja, na takvim dokazima ne može isključivo ili u odlučujućoj mjeri temeljiti osuđujuća presuda – navodi se u obrazloženju.

>> Optužnica protiv Bandića u slučaju 'Štandovi' nije potvrđena. Traži se izuzeće iskaza nekih svjedoka

>> Bandić opet na sudu zbog štandova za udrugu 'U ime obitelji'

Komentara 3

DU
Deleted user
17:59 21.12.2016.

I sada će se Bandić jako razboliti i neće biti sposoban za suđenje ali će i dalje "gradonačelnikovati". I tako u nedogled kao i sa Sanaderom, Vidoševićem i svim drugim velikim i malo manjim "igračima".

BA
bakulušić
20:16 21.12.2016.

Da su štandovi stajali u skladištu, ne bi nastupila šteta. Obzirom da je udruga "U ime obitelji" štandove koristila za ili u svrhu koja se ne dopada formalnim i neformalnim vladajućim strukturama, nastupila je šteta. A sve to ukazuje da s lustracijom treba krenuti od sudstva i pravosuđa. Da se izbjegnu buduće štete jer samo tiskanje tisuća stranica optužnica bez efekta, košta više nego svi štandovi skupa.

Avatar Bekrija
Bekrija
20:30 21.12.2016.

Vrijeme je da padne hercegovački mafijiozo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije