Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sutra u Večernjem

Vlada mora potaknuti poljoprivredu, neće nas spasiti otvaranje kafića i frizeraja

Tržnica
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
22.04.2020.
u 21:45

Lovrinčević: Hitno treba uvesti 100.000 prasadi i podijeliti ih seljacima neka ih hrane jer će to na jesen značiti isto toliko tovljenika

U Hrvatskoj je epidemiološka situacija vezana za koronavirus srećom sve bolja i, ako se tako nastavi, uskoro se očekuje ublažavanje restriktivnih mjera zbog kojih je paraliziran dobar dio gospodarstva. S vodećim hrvatskim ekonomskim stručnjacima razgovarali smo o tome što nas u gospodarskom smislu čeka nakon pandemije, što Vlada treba poduzeti i ima li sposobnosti za to.

 

Što nas čeka na ekonomskom planu nakon koronakrize?

Željko Lovrinčević: Sve je jasnije da će u drugom dijelu godine biti znatnog manjka poljoprivrednih proizvoda na svjetskom tržištu zbog prekinutih lanaca opskrbe. Na ljeto ili jesen očekuje se rast cijena, ali i manjkovi jer će, ovisno o razvoju situacije s epidemijom, sve zemlje nastojati osigurati dovoljno hrane i zaliha za sebe, uključujući zabranu izvoza pojedinih proizvoda. Čini mi se da se u posljednja dva-tri tjedna kod nas o tome nije govorilo, sad je razdoblje sjetve i, ako propustimo zasaditi sve što se može zasaditi, bit će loše. Govori se o kafićima, restoranima i frizerajima, na što se troši i iscrpljuje javni prostor za raspravu, no to su djelatnosti koje nose golem zdravstveni rizik, ali nisu važne za proračun. Iscrpljujemo se na pogrešnim stvarima.

>>Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od četvrtka ili u našem e-izdanju.

Ne propustite i sljedeće teme:

>>Savjet znanstvenika: 10 mjera kojih ćemo se držati i nakon izolacije

>>Vesna Bedeković: Zbog nasilja u izolaciji izuzeli smo petero djece iz obitelji

>>Sara Kolak 'zatočena' u Oslu: Jedva čekam da sve ovo prođe i da se vratim kući na mamin ručak

>>Novi put svile: Pronađena olupina zbog koje će se promijeniti povijest

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar NasaPosla
NasaPosla
07:48 23.04.2020.

Samo treba pronaći, što se poreznog opterećenja tiče, preciznu granicu kada gospodarstvo raste i smanjuje se pritisak na zapošljavanje u državnu službu, pa čak i na prijevremeno umirovljenje. Do daljnjeg treba postupno smanjivati namete poduzetništvu, kako bi smo imali što više poduzetnika. Poduzetnici će, prirodno tijekom vremena sami pronaći put ka najisplativijim djelatnostima i tako pomoći i sebi i svojim zaposlenicima i državi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije