Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USKORO POČINJE BUŠENJE

Veliki projekt u Bjelovaru: Geotermalnim izvorima planiraju se zamijeniti fosilna goriva

Bjelovar bušenje
Foto: Grad Bjelovar
1/3
29.01.2024.
u 19:53

Riječ je, kako je pojašnjeno iz Grada Bjelovara, o investiciji od ukupno oko 4,4 milijuna eura

U Bjelovaru se geotermalnim izvorima planiraju zamijeniti fosilna goriva. Uskoro počinju radovi na geotermalnoj bušotini iz koje će se za početak grijati industrijska zona, a potom javne ustanove i domaćinstva, navodi Al Jazeera

"Ideja nije loša. Sve ovisi kako će financijski to biti za građane. Ako će biti jeftinije grijanje nego što je sada, apsolutno se slažem s takvom mogućnošću", rekao je Darko iz Bjelovara za Al Jazeeru. "Sviđa mi se što će biti terme konačno u Bjelovaru. Valjda smo i mi zaslužili neke bazenčiće", kaže Blanka. 

U industrijskoj zoni grada postavlja se prvi 40-metarski toranj pomoću kojega će se raditi geotermalna bušotina duboka 1500 metara. Na toj se dubini očekuje izvor tople vode od 80 Celzijevih stupnjeva.

VEZANI ČLANCI:

"Mi gledamo da ćemo u idućih deset godina Bjelovar učiniti energetski u potpunosti neovisnim gradom. Ovo je samo jedan dio onoga što mi želimo postići", kazao je gradonačelnik Dario Hrebak.

Bušenje će trajati oko dva tjedna, a nakon toga ide se na testiranje koje će trajati tri tjedna. Tada će biti poznati prvi rezultati o količini vode, njezinoj temperaturi i tlaku bušotine. Riječ je, kako je pojašnjeno iz Grada Bjelovara, o investiciji od ukupno oko 4,4 milijuna eura.

"Projekt 'Povećanje kapaciteta za proizvodnju geotermalne energije – Infrastrukturni radovi na bušotini Korenovo GT-1' financira Island, Lihtenštajn i Norveška putem Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.-2021. Također, tu je i sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu od 1,3 milijuna eura bespovratnih sredstava u okviru Programa 'Energija i klimatske promjene'. Cilj projekta je povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, smanjenje emisije CO2 te povećanje sigurnosti opskrbe", navode iz Grada.

Komentara 1

JA
Jadran666
07:36 30.01.2024.

Kladim se u svoj život da će ovo završtiti u rukama ENNA grupacije Pavla Vujnovca!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije