Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
financijski izvještaj APSA-e

Vatikan ima 5000 nekretnina, na njima zaradili 51 mil. eura

People stand at St Peter's Square as Pope Francis delivers the Angelus hours before being admitted to Gemelli hospital for colon surgery, at the Vatican
Foto: VATICAN MEDIA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
26.07.2021.
u 20:36

Sveta Stolica upravlja s 4051 nekretninom u Italiji i još 1120 drugdje u svijetu

Prvi je put Uprava dobrima Apostolske Stolice, APSA, objavila svoju godišnju bilancu. Dakle, dobit APSA-e u 2020. godini iznosila je nešto manje od 51 milijun eura, financijska imovina iznosila je 1778 milijuna eura, za potrebe Rimske kurije izdvojeno je 20 milijuna eura. Uz ovo, APSA je prvi put od osnivanja 1967. godine objavila i druge vrlo iscrpne podatke u nastojanju da učvrsti povjerenje vjernika u rad Crkve, istaknuo je predsjednik te ustanove, biskup Nunzio Galantino u službenom priopćenju vezanom uz objavu podataka o APSA-i. Korak je to naprijed, kako je istaknuo, u pitanju transparentnosti na koju poziva papa Franjo.

Nova administrativna kultura

Navodi se i kako je papa motuproprijem u prosincu 2020. prenio upravljanje financijskim sredstvima i imovinom s Državnoga tajništva Svete Stolice na APSA-u. Biskup Galantino dodaje da pritom nije bila riječ samo o prijenosu resursa i nadležnosti već “o novoj, više ne samo administrativnoj kulturi koju se treba usvajati”. APSA je nešto poput općeg knjigovodstvenog ureda iz kojega se upravlja nekretninama i investicijama, isplaćuju plaće, kupuju nekretnine. U priopćenju je također navedeno kako se objavljivanjem bilance želi pomoći u uklanjanju nekih mitova o bogatstvu Svete Stolice i pokazati kako se dobrima upravljalo u pandemiji. Istaknuto je pri tome i da su se počele iznajmljivati prestižne nekretnine u Londonu i Parizu, ali i u gradovima poput primjerice Geneve i Lausanne. Bilo je tu i loših poslovnih poteza, poput kupnje zgrade u londonskoj četvrti South Kensington koja je, otkako je kupljena 2014. godine, donijela velike gubitke. I zbog toga za desetero osoba sutra počinje suđenje zbog pronevjere, pranja novca, prevare, iznude i zloporabe dužnosti. Među njima su i istaknuti kardinali. Zgrada će se uskoro i prodati. I to se suđenje želi predstaviti kao točka preokreta u pitanju vjerodostojnosti Vatikana u gospodarskim temama te osiguranja da se sličan događaj ne ponovi zahvaljujući mjerama koje su zbog toga uvedene.

Po tržišnim cijenama iznajmljeno je tek 14 posto nekretnina na tlu Italije, dok su ostale iznajmljivane po sniženim cijenama. Otprilike 40 posto institucionalne su zgrade poput škola, samostana i bolnica. Dokument predstavlja tri područja na kojima djeluje APSA – nekretnine, ulaganja i druge aktivnosti. Prema tim podacima Sveta Stolica upravlja s 4051 nekretninom u Italiji, od kojih je 92 posto u Rimu i provinciji. Tu je i 1120 nekretnina izvan Italije, ne uključujući vatikanske ambasade. Među ulaganjima su investicije u međunarodne vrijednosne papire, savjetovanja, financijska rješenja i slično. “Druge aktivnosti” su uglavnom besplatne – usluge nabave, računovodstva, naplate i plaćanja, kao i putničke agencije „Peregrinatio Ad Petri Sedem”, stoji u priopćenju.

Smanjene najamnine

Kada je riječ o najamninama za nekretnine u vlasništvu, u ožujku prošle godine zbog pandemijske krize cijene su smanjene za 30 do 50 posto, što tehnički nije bio „plus”, ali je imalo pozitivan rezultat. Ponašali smo se “kao Crkva” u doba koje je krizno za sve, istaknuo je biskup. Usto, godišnji proračun APSA-e također predviđa obnovu oko stotine stanova te će Sveta Stolica ubuduće surađivati s agencijama za nekretnine pri izdavanju stanova. Dosad su stanari u vatikanskim nekretninama morali na svoj trošak obnavljati stanove, a Vatikan im je nadoknadio samo dio renoviranja. Iznajmljivanje stanova išlo je izravno preko APSA-e.

Ovo je doista tek sažetak svega što je objavljeno jer izvješće je podijeljeno na dva dokumenta s ukupno više od 50 stranica različitog materijala koji se bavi financijama, uz velik broj grafova, prikaza, karata – bez presedana u vatikanskoj povijesti, barem kada je o nekretninama riječ. Ovaj je izvještaj pokazao i kako je Vatikan ukupno godinu završio u minusu od 64,8 milijuna eura, što je manje nego 2019. godine kada je gubitak bio 79,2 milijuna eura. Da bi se taj gubitak smanjio, prebačeno je 50 milijuna eura iz milodara Petrov novčić. No, najposjećenije institucije, Bazilika Svetog Petra i Vatikanski muzeji bili su 2020. zatvoreni ili otvoreni tek djelomično.

VIDEO Dirljiva poruka sina preminulog vozača autobusa: 'Zagrlio sam te, ali premalo...'

Komentara 59

BI
BivšiIndexaš2
22:28 26.07.2021.

Lažu gadovi, toliko imaju samo u Hrvatskoj. Da ih Isus vidi sve bi ih najurio

Avatar todorke
todorke
21:23 26.07.2021.

samo 5000 nekretnina?? Koga oni zavitlavaju. Imaju preko 180 ambasada po svetu .

M3
Miške 3
05:21 27.07.2021.

Odvratno, to nije Kristovo .. I onda se nitko ne čudi više, da uzoriti kardinal Bozanić ima na svojem privatnom računu u Vatikanskoj banci 100 milijuna eura. Fuj. Od tada kad je to objavljeno ne gledam ni jednu misu uu kojoj se on pojavljjuje- sotona.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije