Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vinarija Trdenić

Uz vino od jagoda pravi je hit i njihov škrlet

Vinarija Trdenić
31.03.2020.
u 13:30

Vinarska obitelj Trdenić među prvima u Hrvatskoj upustila se u proizvodnju vina od ovog bobičastog voća, a na više od 16 hektara vinograda uzgajaju i pinot, graševinu, traminac...

Među prvima u Hrvatskoj počeli su proizvoditi, vjerovali ili ne, vino od jagoda. A proslavili su se sa svojom rijetkom i autohtonom sortom vina – škrletom, poznatom još i pod nazivima “ovnek žuti”, “ovnek slatki” i “škrtec”. Riječ je o vinariji Trdenić, nastaloj prije petnaestak godina kao nastavak više od sto godina stare obiteljske tradicije. Broje više od 16 hektara vinograda s 85 tisuća čokota vinove loze koji se nalaze u Moslavini, s pogledom na Lonjsko polje. U svojim podrumima čuvaju oko sto tisuća litara vina, među kojima su i, primjerice, sorte graševina, pinot, cabernet sauvignon, traminac…

– I danas, kao i nekad, svi članovi obitelji, od najstarijeg do najmlađeg, uključeni su u procese rada, stvarajući poticajnu i ugodnu radnu sredinu u kojoj se njeguje vinarski i vinogradarski duh – kazali su u vinariji, dodajući kako uz primarnu djelatnost proizvodnje grožđa i vina, doprinose i razvoju lokalnog turizma jer u sklopu vinske ceste Moslavine nude putnicima, odnosno zaljubljenicima prirode, predah u svojoj vinariji.

– Putujući vinskom cestom, može se posjetiti naša vinarija i mogu se kušati vina na autentičan način, direktno iz ruku njezinih tvoraca – objasnili su Trdenići. Posjetitelji, pak, mogu birati između različitih sorti, a posebno su popularni pinot sivi i bijeli, Gewürtztraminer, cabernet sauvignon i škrlet, koji je najprivlačniji zato što je vrlo rijedak u našoj zemlji, a pretežito se uzgaja u podregijama Moslavini i Pokuplju. Mnogi su stručnjaci čak skloni tvrdnji da je na tim područjima ova vrsta samonikla. Specifična je po svojim zrelim bobicama na kojima se javljaju pjege crvenkaste i ljubičaste boje. U Hrvatskoj se uzgaja na ukupno tek stotinjak hektara, a aroma ove pomalo zaboravljene vinske sorte asocira na zelene lubenice, bijelo cvijeće, bijele jagode, breskve i ananas.

– Škrlet je na okus svilen, srednje kiseline i izražene mineralnosti. Odlično se sljubljuje s jelima od bijele ribe, carpacciom, plodovima mora, rižotom, sushijem te jelima od bijelog mesa – preporučili su vinari Trdenić. Preporučuje se servirati ga na temperaturi od 10 do 12° C.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije