Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pince

Tajna peliške sirnice su domaće naranče i limun, ali i rakija od ruža

Pince
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/2
31.03.2020.
u 11:10

Obitelj Antunović deset dana prije Uskrsa sa svojim uskrsnim pogačama uputi se na Dolac. Peku ih svaki dan u svojoj sladoledarnici Croccantino na poluotoku Pelješcu, a potom pince proputuju više od 500 kilometara da bi friške stigle na najveću zagrebačku tržnicu. Pripremaju ih po staroj obiteljskoj recepturi.

Posljednje tri godine, u preduskrsno vrijeme, dolaze s Pelješca na glavnu zagrebačku tržnicu da bi prodavali svoje pince koje rasprodaju prije nego što kažeš keks. Članovi obitelji Antunović tzv. peliške sirnice peku u svojoj gelateriji Croccantino, koje potom svaki dan putuju više od 500 kilometara da bi stigle u metropolu. Spremaju se svako jutro deset dana prije Uskrsa, a navečer se pakiraju kako bi već iduće jutro bile na Dolcu. I ove godine, budu li im okolnosti dopuštale, bit će u metropoli od 2. do 11. travnja, a može ih se naći na gornjem platou, prije ribarnice.

– Ako i ne budemo mogli doći, od sada se naši proizvodi mogu kupiti tijekom cijele godine jer smo, što me posebno čini sretnom, ove godine ostvarili suradnju s trgovinama Veronika Delikatese, tako da se naše uskrsne sirnice i ostale izvorne pelješke slatkarije mogu pronaći i na policama 11 dućana spomenute trgovine diljem Zagreba – kaže vlasnica Marija Antunović. Tajna njihove delikatese, objašnjava, u savršeno je izbalansiranoj recepturi koju prenose s koljena na koljeno.

– Riječ je o staroj recepturi koju smo tijekom godina nadograđivali svojim iskustvom. Izazov je napraviti i okusom i izgledom izvrstan proizvod od dizanog tijesta s puno jaja i maslaca, a usto da je sve domaće, bez ikakvih aditiva. Zato proizvodnja naše sirnice traje dva dana uz obveznu dulju hladnu fermentaciju da izvučemo maksimalan potencijal njezina okusa i izgleda – rekla je vlasnica Croccantina. Naglasak je i na samoj proizvodnji jer se sastojci uskrsne pogače, poput mlijeka, moraju obrađivati na točno određenoj temperaturi.

– Tajna je, također, i u beskompromisnom ustrajanju na kvaliteti, ali i velikom iskustvu u procesu pripreme. Svaka naša sirnica ručno je rađena, a miriše na naranču, limun i rakiju od ruža – opisuje M. Antunović i dodaje kako se stalno educiraju o novim načinima pripreme pa to primjenjuju u cjelokupnoj ponudi sladoledarnice. Glavne zvijezde menija su im, inače, "gelato", domaći kolači i "specialty" kava koju dobavljaju iz zagrebačke pržionice Lively Roasters. Oni im dostavljaju svježe prženu kavu koju su osobno odabrali u Kostariki. Imaju i veganske doručke, smoothieje, sladoledno-voćne deserte, pelješko vino, craft pivo i kreativne koktele.

– Sestra je studirala u Bologni i tamo smo se upoznali s potpuno drukčijim okusom sladoleda od onog na koji smo se navikli pa smo odlučili unaprijediti proizvodnju sladoleda prema vlastitoj recepturi i talijanskim principima proizvodnje. Zato najčešće svoju slasticu zovemo gelato, a ne sladoled – navodi M. Antunović. Kolači su im, pak, kombinacija tradicionalnih peljeških slastica, koje su Marijini roditelji pravili od kada su se prije 25 godina bacili u slastičarstvo te modernih slastica koje su kreirali inspirirani suvremenom hrvatskom i svjetskom ponudom slastica.

– Kada smo otvorili Croccantino, željeli smo da na temelju naše ponude gosti upoznaju nas kao obitelj – naše stavove, vrijednosti, iskustva... Jer ovo nije bio samo dobar poslovni pothvat, nego naš osobni životni projekt – zaključuje Marija Antunović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije