Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ustavni sud ukinuo Pravilnik o izboru u znanstvena zvanja

To je još jedna odluka u kojoj Ustavni sud inzistira na demokratskoj proceduri donošenja propisa, kao i u slučaju kurikuluma zdravstvenog odgoja.
17. srpnja 2013. u 18:30 0 komentara 541 prikaza
Jasna Omejec
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Ustavni sud je ukinuo Pravilnik o uvjetima za izbor u znanstvena zvanja na kojem je Nacionalno vijeće za znanost, kako je samo priopćilo u ožujku ove godine, “radilo protekle četiri godine, a posebno intenzivno u proteklih pet mjeseci”, te su ga promijenili već 20 dana nakon stupanja na snagu.

Riječ je o odluci kojoj će se znanstvenici nedvojbeno često vraćati, a osobito će je dobro proučiti oni koji budu donosili novi pravilnik. To je još jedna odluka u kojoj Ustavni sud inzistira na demokratskoj proceduri donošenja propisa, kao i u slučaju kurikuluma zdravstvenog odgoja.

Ustavni sud prvi put interpretira ustavnu odredbu o slobodi znanstvenog stvaralaštva i odnosu države prema znanosti. Za znanstvenike i njihovu pravnu sigurnost najvažnije je da je Ustavni sud zabranio bilo kakvu mogućnost tihe revizije stečenih znanstvenih zvanja. Zaštićen je i hrvatski jezik i onaj dio znanosti (kroatistika, hrvatska povijest...) koji se bavi nacionalnim temama jer je Ustavni sud zaključio kako ograničavanje kroz kriterije za napredovanje gotovo samo na strane časopise i pisanje na stranom jeziku ograničava slobodu znanstvenog stvaralaštva.

Prijedloge su podnijeli pojedini znanstvenici, četiri pravna fakulteta i Fakultet političkih znanosti.

Pravilnik utječe na položaj znanosti, a Nacionalno vijeće za znanost kao najviše tijelo u sustavu znanosti stručnog usmjerenja ima prerogative vlasti pa je Pravilnik propis koji je Ustavni sud ovlašten ocjenjivati. U postupku njegova donošenja nisu sudjelovala ili nisu sudjelovala u cijelosti područna znanstvena vijeća za društvene i humanističke znanosti, dok preostala četiri jesu. A nije poštovan ni Vladin Kodeks savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, ovdje akademskom zajednicom.

Bez favoriziranja

Nacionalno vijeće pozivalo se na pristupanje EU i istek mandata članova Vijeća kao ma razlog za donošenje “prilagođene” verzije Pravilnika, ali za Ustavni sud neprihvatljivo je zaobilaženje propisanih pravila i demokratskih proceduralnih standarda. Zbog toga država, nakon presude Europskog suda, plaća naknadu građanima zbog suđenja koja traju nerazumno dugo. Ustavni sud uz to ne vidi nikakvu opasnost da Pravilnik koji je bio na snazi od 2005. i dalje bude na snazi do donošenja novoga, pa je i odredio njegovu primjenu. Nedopustivo je da država pri uređenju odnosa u znanosti favorizira jedno znanstveno područje ili polje u odnosu na drugo.

>>Ustavni sud suspendirao kriterij od 25.000 riječi za porez od 5 posto

Detonantno izgaranje
Neželjeno detonantno izgaranje
Što je famozni „misfire“ koji često spominju u Top Gearu i The Grand touru

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.