Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vukovar

Uskoro početak izgradnje obaloutvrde i uređenja Otoka športova

13.02.2015.
u 12:14

Predviđeni troškovi izgradnje iznose oko 20,6 milijuna kuna

Tijekom ove i sljedeće godine trebali bi započeti radovi na izgradnji vodoobrambenoga nasipa otoka športova u Vukovaru kao i njegova detaljnog uređenja. Projektom, koji nosi naziv „Uređenje i zaštita od poplava Otoka športova u Vukovaru“, predviđeno je čišćenje dna akvatorija i nasipavanje jednoga njegova dijela, rekonstrukcija obaloutvrde i rampe za spust čamaca, izvedba zaštitnog zida i protupoplavne zaštite, izvedba prometnih površina i pristupnih rampi, uređenje zelenih površina, pozornice i gledališta, obogaćivanje vodom te uređenje sustava oborinske odvodnje i evakuacija procjednih voda.

–  Prema Idejnom projektu planirana kota obrane od poplava iznosi 82,70 m nadmorske visine nm (+650 cm na vodomjeru Vukovar), što je i navedeno u Vodopravnim uvjetima, koji su sastavni dio izdane Lokacijske dozvole. Na zahtjev investitora, pri izradi Glavnog projekta kota obrane od poplava povišena je za 30 cm u odnosu na rješenje prikazano Idejnim projektom, tj. sa 82.70 m nadmorske visine na 83.00 m nadmorske visine  (+680 cm na vodomjeru Vukovar), što odgovara početku mjera izvanrednog stanja brane od poplava Grada Vukovara. Obrana od poplava „Otoka športova“ u Vukovaru provodi se do kote 83.00 m nadmorske visine. U tu svrhu predviđena je izvedba zaštitnog zida te protupoplavne zaštite (u vidu montažno-demontažnih elemenata) po obodu „Otoka športova“, uz crpljenje zaobalnih procijednih voda na tom području, rekao je ovlaštenik za praćenje ugovora od strane Hrvatskih voda kao investitora Mile Kunac. Inače, otok športova nalazi se u samome središtu Vukovara i tijekom povišenih vodostaja Dunava jedno je od kritičnih mjesta u gradu koje se brani zečjim nasipima. Na otoku se nalazi restoran te zgrade Veslačkog kluba i Agencije za vodne putove.

– Pozivanjem predstavnika Hrvatskih voda i zainteresiranih strana u gradu Vukovaru, koje su svojim radnjama i aktivnostima  svakodnevno povezane s „Otokom športova“, htio sam kroz prezentaciju i raspravu doći do jednog zajedničkog stava i društvenog konsenzusa, jer smatram kako o  tom značajnom projektu i zahvatu mišljenja i odluke ne smiju biti pojedinačne. Grad će sa svoje strane dati maksimalnu podršku prilikom izdavanja potrebnih dozvola kako bi se što prije krenulo u realizaciju – rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava. Predviđeni troškovi izgradnje iznose oko 20,6 milijuna kuna. Do sada je ishođena lokacijska dozvola, a u tijeku je ishođenje i građevinske dozvole.

Ključne riječi

Komentara 2

BA
bajo2
14:34 13.02.2015.

ako ce se to graditi,po ovome sto vidim ne bih dao ni lipe za to.isuvise je socijalisticki,konzervativno,kao neki "kombinat" iz vremena staljina u sibiru!

DU
Deleted user
14:58 13.02.2015.

Prvo su 1965 preusmjerili ušće Vuke u Dunav ali su ostavili staro korito da služi kao lućica za privez čamaca. Sad će to zatrpat potrošit brdo novaca da bi opravdali da oni nešto rade, a što taj otočić nema nikakvo znaćenje i što su na njemu napravili Veslaćki klub i zgradu za agencijama uhljeba i parazita. Nekad je lučka Kapetabija Vukovar brinula i za mjere od poplava i za plovni put, ali zato sad imamo agencije za kopanje nosa i gubljenje vremena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije