Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIRTUALNA NASTAVA

Upute školama i ravnateljima: Svi se dani upisuju kao radni, ali nema ocjenjivanja

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/3
14.03.2020.
u 18:21

Microsoft serveri padaju na globalnoj razini pa se moli za strpljenje

Iz Ministarstva obrazovanja svim ravnateljima i školama upućene su danas jasne upute. U nastavku pogledajte mjere koje su planirane za prelazak na školu na daljinu.

Već tijekom dana učenici koji su zamoljeni da provjere i pokušaju se logirati u tome nisu uspjeli - naime Microsoft serveri padaju na globalnoj razini pa se moli za strpljenje.

1. Cilj je da do srijede uspostavimo funkcionalan sustav učenja na daljinu za sve učenike.

- Istarska županija će započeti već u ponedjeljak, a ostali će uspostaviti sustav na razini škole do srijede. Međutim, svi učenici će već od ponedjeljka pratiti nastavu putem HRT 3 (razredna nastava) i Sportske TV (svi ostali učenici).

2. Svi dani od ponedjeljka se računaju kao nastavni dani i upisuju se u e-Dnevnik.

3. S obzirom na vrlo zahtjevno skaliranje sustava učenja na daljinu, koje je nemoguće uspostaviti u nekoliko tjedana tako da radi besprijekorno (obično je to posao od nekoliko godina), očekuje se da za sve načine izvođenja nastave postoji rezervna (back-up) opcija.

- Dodatno o sustavima za online nastavu: Sustavi lokalno, ali niti globalno nisu dimenzionirani za ovakvo opterećenje pa rade usporeno i ponekad sa zastojima. Molimo za strpljenje i razumijevanje. Preporučamo da se različite škole za održavanje nastave odlučuju za različiti sustave - prije svega globalne servise poput Microsoftovog O365, MS Teams, MS Yammer ili Google za obrazovanje (gSuite for Education), Google Classroom, Google Hangouts i sl. Na raspolaganju su i lokalni servisi poput Loomena koji podnose puno manje opterećenje. Njima će biti podizani resursi, a škole će se upućivati kada je za kontinuitet usluge preporučljivo prebacivanje na neku drugu uslugu.

- Zbog prethodno navedenoga, svaka komunikacija (virtualna učionica za ravnatelje, virtualne zbornice i virtualni razredi) mora imati back up ako dođe do tehničkih poteškoća.

4. Sva komunikacija, ako dođe do pucanja sustava ići mailovima, kako MZO-a s ravnateljima, tako i ravnatelja s nastavnicima i razrednika s učenicima. (I ovo moje obraćanje ima ovaj transkript koji sam pripremila u gruboj, ali razumljivoj pisanoj formi).

5. Učenici trebaju izvršavati aktivnosti u virtualnim učionicama, ali ne treba inzistirati da to rade u realnom vremenu (sinkrono), nego tijekom dana jer možda imaju teškoća pristupiti internetu ili dijele uređaj s braćom i sestrama. Dakle, bilo kada u tijeku dana je prihvatljivo da učenici odrade svoje obaveze.

6. Učitelji i nastavnici trebaju pratiti aktivnosti učenika, davati im zadatke, poticati ih na rad i okupljati u virtualne učionice. Nužno je da učenici, koliko je god to moguće, dobiju povratnu informaciju o svojem radu i napretku (vrednovanje kao učenje, vrednovanje za učenje).

7. Tijekom nadolazeća dva tjedna nema ocjenjivanja (vrednovanja ishoda učenja).

Komentara 6

ST
stefj
19:29 14.03.2020.

Ma, ovaj virus je mala beba koliko su štete napravili Ribić i učitelji svojim ucjenama... A <microsoft serveri? Stvarno?... Država ima zaposleno tisuće i tisuće informatičara, ima hrpu informatičkih smjerova na fakultetima i sl. zar stvarno nitko nije mogao predložiti neko bolje rješenje?

Avatar NasaPosla
NasaPosla
19:25 14.03.2020.

Koliki će biti koeficijenti?

Avatar Motorhead
Motorhead
01:05 15.03.2020.

U našem gradu, 1991. učenici su slušali nastavu preko lokalnog radija, bez interneta...Danas je veliki postotak akademskih građana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije