Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON DUGE BOLESTI

Umro Navarro Valls, glasnogovornik Ivana Pavla II.

Joaquin Navarro Valls
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
06.07.2017.
u 10:24

Jedan je od ključnih sudionika suvremene povijesti, premda uvijek u sjeni pape Wojtyle, kojem, kako je rekao, nije mogao reći "ne" kada ga je 1984. pozvao kao glasnogovornika

Umro je Joaquin Navarro Valls (80), koji je bio vise od 20 godina šefom ureda za tisak Svete Stolice, odnosno glasnogovornikom pape Ivana Pavla II. kojeg je pratio na 104 putovanja, među kojima i na tri putovanja u Hrvatsku (1994., 1998. i 2003.). Već duže je bolovao i nije se pojavljivao u javnosti.

Jedan je od ključnih sudionika suvremene povijesti, premda uvijek u sjeni pape Wojtyle, kojem, kako je rekao, nije mogao reći "ne" kada ga je 1984. pozvao kao glasnogovornika. Jednom Papi se ne može odbiti poziv, govorio je Navarro Valls kada je ujesen 1984. u dvorani udruženja stranih novinara u Rimu (Stampa Estera) priredio oproštaj s nama kolegama.

Jer, Navarro Valls, premda je diplomirao medicinu, bio dopisnik španjolskih glasila Nuestro Tiempo i ABC. No, osim što je završio medicinu, te radio kao novinar, imao je još mnogo interesa. Bio je, npr. i toreador. Bio je član prelaturu Opus Dei, kao što je i sadašnji šef ureda za tisak Svete Stolice Greg Burke, koji je prethodno također bio dopisničkom, ali američkih glasila.

U vrijeme patnji Ivana Pavla II., Navarro Valls je svoj posao glasnogovornika obavljao vise nego profesionalno, no vidjelo se kako pati. A, onda tijekom jedne konferencije za novinare jedan kolega ga je pitao kako se osjeća on osobno i Navarro Valls nije mogao zadržati suze.

Navarro Valls je bio, npr., ključni organizator puta Ivana Pavla II. na Kubu. Znao je upravljati krizama kakva je bila ubojstvo i samoubojstvu među švicarskim stražarima, te je slušao primjedbe novinara i znao ih je prenijeti Ivanu Pavlu II.

Imao sam, moram i to spomenuti, odlučno iskustvo u suradnji s Navarrom Vallsom s kojim sam se upoznao na onom oproštajnom susretu u Stampi Esteri 1984. kada je odlazio služiti Ivanu Pavlu II. Osim na tri putovanja u Hrvatsku u papinu zrakoplovu bio sam još na nekoliko putovanja u zrakoplovu s Ivanom Pavlom II. (Belgija, Češka, Slovačka...) i Navarro Valls je uvijek bio vise nego dobar kolega.

Navarro Valls je poslije Wojtyline smrti nastavio još dvije godine, do 11. srpnja 2006., biti šefom ureda za tisak Svete Stolice, dakle i papa Benedikt XVI. ga je potvrdio kao svoga glasnogovornika. No, te godine je Benedikt XVI. prihvatio njegovu ostavku (Ivan Pavao II. je tri puta odbio njegovo ostavku), te je na položaj šefa tiskovnog ureda imenovao oca Federica Lombardija, jezuitu koji je bio i šefom vatikanskog radija i televizije.

Navarro Valls je pisao knjige, bio predavač na fakultetu, a ako ga se trebalo kontaktirati najhitnije, onda ga se moglo zvati preko Vatikanske telefonske centrale. Tako ga se brže dobilo, nego da ga se zvalo na mobitel. A, kako je dobio poziv da bude Wojtylin glasnogovornik? Tijekom jedne konferencije za novinare na kojoj je bio, dakako, kao dopisnik španjolskih glasila, prišla mu je vatikanska službenica i predala mu papirić na kojem je pisalo: "Danas na ručak s Papom". I ostao je 22 godine šef tiskovnog ureda. Vjerojatno nitko neće srušiti taj rekord. 

Komentara 1

OK
okvarbudovič
16:16 06.07.2017.

otisao u vjecna lovista predaka!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije