Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tomac izviždan u Bleiburgu

* Umjesto govora, Tomac vikanjem u mikrofon pokušao primiriti hodočasnike
13. svibnja 2002. u 00:00 50 prikaza

BLEIBURG - Neprestanim zvižducima i uzvicima jučer je potpredsjednik Hrvatskoga sabora prof. dr. Zdravko Tomac kao izaslanik Sabora spriječen na Bleiburškome polju izreći pripremljeni govor. Umjesto govora, Tomac je vikanjem u mikrofon pokušao primiriti dio od, prema procjenama austrijske policije, više od 5000 hrvatskih hodočasnika iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Austrije i Njemačke, koji su došli obilježiti 57. obljetnicu bleiburških žrtava i žrtava Križnog puta.

- Imate pravo izražavati svoje mišljenje, zviždati, prosvjedovati, ali nemate pravo prenositi mržnju na nove generacije. Nama danas treba pomirba. Ne možete mi zabraniti govoriti samo zato što drugačije mislim. Ne možete me okrivljavati za ono što su učinili drugi. Došao sam kako bih se ispričao za žrtve. Zašto to ne dopuštate. Primite ispriku. Nemojte ponovno graditi krvave mostove. Mržnja nije dobra, jer ćemo opet ostati bez države. Ako to želite, neka bude tako - uzvikivao je Tomac, kojeg su prekidali u svakoj rečenici zvižducima i uzvicima "komunisti", "odlazi", "kako ima obraza doći", "što će Tomac na Bleiburgu"...

Ni Ante Sarić nije uspio primiriti hodočasnike niti ih uvjeriti u to da promijene mišljenje, te da puste Tomca da govori. Poručivao im je da su na svetome mjestu, a oni su mu odgovarali kako je to sveto mjesto za njih, ali ne i za Tomca. Tomac je nakon toga odstupio s govornice, ali zvižduci su se ponavljali na svaki spomen njegova imena.

Obilježavanje Spomen-dana bleiburških žrtava i žrtava Križnoga puta, koji inače pada 15. svibnja, jučer je počelo posjetom hrvatskoga izaslanstva mariborskome groblju Dobravi. Ondje su položeni vijenci i zapaljene svijeće pokraj spomenika i grobnice poratnih žrtava partizanskih zločina, među kojima su najbrojniji bili Hrvati.

Na Bleiburškome polju svečanost je počela u podne intoniranjem "Lijepe naše". Prvi je govorio Ante Sarić, koji je naglasio da se Hrvati danas opet dijele te da se stide vlastita identiteta. Apelirao je na sve odgovorne da poslušaju vapaj naroda koji traži suverenost, slobodu i gospodarski napredak. Dodao je kako za ove zločine još nitko nije odgovarao, niti se pokajao.

Burno je pozdravljen glavni imam iz Gline Idriz efendija Bešić, koji je došao u ime predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Šefka Omerbašića. Imam je poručio da je jedan od četveroreda Križnog puta bio islamski, o čemu se inače ne govori.

Svečanu svetu misu služio je vojni vikar don Nikola Roščić. U propovijedi, često isprekidanoj pljeskom, zatražio je da se Hrvati napokon moraju istinski, kritički i pošteno odrediti prema Bleiburgu. Pozvao je čelnike crkve i države da iduće godine dođu zajedno u Bleiburg, te da izreknu pravorijek i upute svome narodu uvjerljivu poruku o pomirenju. Don Roščić zaključio je kako se hrvatska budućnost ne može graditi samo na antifašizmu, nego i na antikomunizmu, antiateizmu i antiantikroatizmu. Dodao je kako crkva ne želi klerikalnu državu, ali da će se boriti protiv države bez Boga i bez moralnih i ljudskih vrednota.

Zvonimir Despot

više

Slovenci odbili pratiti hrvatsko izaslanstvo

Slovenci su već na graničnome prijelazu Gruškovju Hrvatima priredili iznenađenje, dopuštajući neko vrijeme automobilima i autobusima vožnju samo jednim ulaznim trakom, ne obazirući se što se zbog toga stvorila duga kolona vozila. Bolje nije prošlo ni hrvatsko izaslanstvo, koje je kroz Sloveniju trebalo imati pratnju slovenske policije - no ona je to odbila. Za razliku od Slovenaca, austrijska policija našu je delegaciju pratila do Bleiburga te natrag do slovenske granice. (zde)

više

ZDRAVKO TOMAC:

Znao sam da će biti incidenata

Nakon bleiburške mise, Zdravko Tomac nam je izjavio da ne osjeća nikakav strah ni od jednog dijela hrvatskog naroda te da je čista i otvorena srca došao kako bi iskazao pijetet žrtvama, uz poziv na slogu, koja nam je i te kako potrebna.

- Došao sam jasno kazati kako je vrijeme da desni dođu u Jasenovac, a lijevi u Bleiburg, te da ne možemo ići naprijed dok se ne prestanemo ideološki suprotstavljati. Moram reći da mi je jedan dio hodočasnika pljeskao, a mnogi su mi nakon mise prilazili te mi se ispričavali za neugodnosti, čestitajući mi što sam uopće došao. Vjerujem da je većina ljudi koja je gledala televizijski prijenos sada u još čvršćem uvjerenju da nam prenošenje ideoloških sukoba i mržnje ne koristi. Vjerujem da zvižduci i uzvici nisu bili izravno upućeni meni, nego vlasti koju sam predstavljao, a posebice SDP-u kao baštiniku komunizma, čiji sam i ja pripadnik. Na Predsjedništvu Sabora, kada je određeno da zastupam Sabor na Bleiburgu, rekao sam kako sam svjestan da će biti incidenata. No, sada sam zadovoljan jer mislim da će rezultati biti pozitivni, pogotovo zato što sam mnogo toga dobroga čuo u propovijedi don Roščića - prokomentirao je Tomac. (zde)

Mali Lošinj
IMA I POZITIVNIH PRIMJERA
Ovaj račun koji nam je poslao čitatelj zaista spada u kategoriju Vjerovali ili ne. Pogledajte koliko je platio kavu!
PROMO
Ventilacija - neophodna kod stanova ili kuća s novim prozorima te za domove s vlagom i plijesni