Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POČAST!

Tomac izviždan u Bleiburgu

13.05.2002.
u 00:00

* Umjesto govora, Tomac vikanjem u mikrofon pokušao primiriti hodočasnike

BLEIBURG - Neprestanim zvižducima i uzvicima jučer je potpredsjednik Hrvatskoga sabora prof. dr. Zdravko Tomac kao izaslanik Sabora spriječen na Bleiburškome polju izreći pripremljeni govor. Umjesto govora, Tomac je vikanjem u mikrofon pokušao primiriti dio od, prema procjenama austrijske policije, više od 5000 hrvatskih hodočasnika iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Austrije i Njemačke, koji su došli obilježiti 57. obljetnicu bleiburških žrtava i žrtava Križnog puta.

- Imate pravo izražavati svoje mišljenje, zviždati, prosvjedovati, ali nemate pravo prenositi mržnju na nove generacije. Nama danas treba pomirba. Ne možete mi zabraniti govoriti samo zato što drugačije mislim. Ne možete me okrivljavati za ono što su učinili drugi. Došao sam kako bih se ispričao za žrtve. Zašto to ne dopuštate. Primite ispriku. Nemojte ponovno graditi krvave mostove. Mržnja nije dobra, jer ćemo opet ostati bez države. Ako to želite, neka bude tako - uzvikivao je Tomac, kojeg su prekidali u svakoj rečenici zvižducima i uzvicima "komunisti", "odlazi", "kako ima obraza doći", "što će Tomac na Bleiburgu"...

Ni Ante Sarić nije uspio primiriti hodočasnike niti ih uvjeriti u to da promijene mišljenje, te da puste Tomca da govori. Poručivao im je da su na svetome mjestu, a oni su mu odgovarali kako je to sveto mjesto za njih, ali ne i za Tomca. Tomac je nakon toga odstupio s govornice, ali zvižduci su se ponavljali na svaki spomen njegova imena.

Obilježavanje Spomen-dana bleiburških žrtava i žrtava Križnoga puta, koji inače pada 15. svibnja, jučer je počelo posjetom hrvatskoga izaslanstva mariborskome groblju Dobravi. Ondje su položeni vijenci i zapaljene svijeće pokraj spomenika i grobnice poratnih žrtava partizanskih zločina, među kojima su najbrojniji bili Hrvati.

Na Bleiburškome polju svečanost je počela u podne intoniranjem "Lijepe naše". Prvi je govorio Ante Sarić, koji je naglasio da se Hrvati danas opet dijele te da se stide vlastita identiteta. Apelirao je na sve odgovorne da poslušaju vapaj naroda koji traži suverenost, slobodu i gospodarski napredak. Dodao je kako za ove zločine još nitko nije odgovarao, niti se pokajao.

Burno je pozdravljen glavni imam iz Gline Idriz efendija Bešić, koji je došao u ime predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Šefka Omerbašića. Imam je poručio da je jedan od četveroreda Križnog puta bio islamski, o čemu se inače ne govori.

Svečanu svetu misu služio je vojni vikar don Nikola Roščić. U propovijedi, često isprekidanoj pljeskom, zatražio je da se Hrvati napokon moraju istinski, kritički i pošteno odrediti prema Bleiburgu. Pozvao je čelnike crkve i države da iduće godine dođu zajedno u Bleiburg, te da izreknu pravorijek i upute svome narodu uvjerljivu poruku o pomirenju. Don Roščić zaključio je kako se hrvatska budućnost ne može graditi samo na antifašizmu, nego i na antikomunizmu, antiateizmu i antiantikroatizmu. Dodao je kako crkva ne želi klerikalnu državu, ali da će se boriti protiv države bez Boga i bez moralnih i ljudskih vrednota.

Zvonimir Despot

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije