Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko je Reno Sinovčić

‘Zadarski Berlusconi’ počeo je kao ribar

reno
Foto: Filip Brala/PIXSELL
1/2
02.12.2014.
u 19:47

Dugogodišnji član HDZ-a, iz stranke je istupio sredinom 2012. “jer mu, za razliku od mnogih, ruke nikada nisu bile u pekmezu”

Premda ga se uporno povezivalo s podzemljem, pa i teretilo za ucjene, iznude, reket te nelegalne prodaje općinskog zemljišta, zbog čega je proteklih godina često bio pod sumnjom, Reno Sinovčić ni nakon niza sudskih postupaka nikad nije zaradio nijednu pravomoćnu sudsku presudu. Mnogi su upirali da ima jake veze u sudstvu i zadarskoj policiji.

Prvi milijun

Ali zato je svoj “prvi milijun”, prema vlastitu priznanju, “obrnuo” prije rata kao ribar u rodnom Novigradu, okrećući dnevno i po 80 tisuća maraka na ulovu i prodaji ribe. Pratile su ga priče da je početkom 90-ih osuđen zbog pljački kuća Zadrana srpske nacionalnosti, što je poslije demantirao.

Najšira javnost o njemu doznaje kada počinje karijeru nogometnog suca, no već nekoliko godina poslije za njim su se vukli repovi lažiranja utakmica, a istinski zaljubljenici u nogomet ni danas mu ne mogu oprostiti suđenje na utakmici Osijeka i Cibalije 1999. na štetu Vinkovčana. Sudjelovao je u transferu Ivice Olića u Dinamo popularno nazvanim “transfer u gepeku”, a nazočio je i cirkusu od izborne skupštine HNS-a 2010. na strani Igora Štimca – kontra Mamića, koji ga je “zavaljao” tijekom Olićeva transfera u CSKA.

Prije desetak godina Nacional ga je svrstao među 50 najbogatijih Hrvata etiketirajući ga “Kraljem ribe na Jadranu”. Upravo u to doba, međutim, Sinovčić počinje graditi svoje medijsko carstvo kupnjom tjednika Regional, pokretanjem tjednika VOX te istoimene lokalne televizije, svoje medije nerijetko koristeći za obračun s političarima, novinarima i policajcima – svima onima koji mu, kako je govorio, “smještaju”. “Zadarskom Berlusconiju” pripisivalo se i vlasništvo nad Zadarskim listom, tamošnjom Gradskom televizijom, Novim radijem, pa i jednom riječkom televizijom, ali spomenute medije nikad nije formalno preuzeo. Ali zato jest, prije četiri godine, u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju potvrdio da za krupne investitore kupuje terene po Zadru, odbacivši pritom svaku vezu s kriminalom.

– To nema veze. To su potpune laži. Bavim se svojim privatnim biznisom. Utjecaja imam toliko da mogu nekome pomoći i ništa drugo – izjavio je. Vlasnik je ribogojilišta i zaštitarske tvrtke, a prema tvrdnjama lokalnih medija, kontrolira čak i zadarsku ribarnicu.

Ruke u pekmezu

Dugogodišnji član HDZ-a, iz stranke je istupio sredinom 2012. “jer mu, za razliku od mnogih, ruke nikada nisu bile u pekmezu”, a kao nezavisni vijećnik na prošlim je lokalnim izborima osvojio dva vijećnička mandata. Prethodno se kandidirao za predsjednika županijskog HDZ-a, ali je izgubio od Božidara Kalmete, no porazu usprkos, njegovao je prijateljske odnose s negdašnjim ministrom. Koji je, slučajno ili ne, upravo pod istragom USKOK-a zbog izvlačenja milijunskih svota iz HAC-a, u isto vrijeme kad i njegov moćni sugrađanin.

>> Završen pretres VOX-a, Sinovčić bi večeras trebao stići u USKOK

Komentara 20

TR
Trucker
20:25 02.12.2014.

Sinovčić je već u bivšoj državi bio pod istragom za namještanje utakmica! A njegovih 80.000 DM dnevno su bili iznosi koje je mjesečno ubrao na reketu ugostitelja i poduzetnika! Sa ribom u bivšoj državi nije mogao toliko zarađivat jer bii svi ribari onda bili miljunaši a ne sirotinja mokrog donjeg rublja! Lažiranje utakmica na sportskim kladionicama i sportskoj prognozi preko svojih igrača...bezobzirni reket svih ugostitelja...pustio bi te da uložiš, i kreneš s poslom, a onda bi došao ubirat....tko nije platio dobivao bi raznorazne inspekcije sve do zatvaranja lokala! I tu je sprega njega i bivše državne vlasti kao nove hrvatske vlasti. Podmazivao i ucjenjivao ....i tako nekih 30 godina, najbolje mu krenulo u bezvlašću ratne stihije. No njegovim uhićenjem nije problem riješen, jer njegovi igrači iz sjene će i dalje reketarit ugostitelje, uz blagoslov političke vlasti Zadra?

Avatar viki_nuland
viki_nuland
21:20 02.12.2014.

Ovaj lik je najbolji primjer novopecenih Hrvatskih miljunera i miljardera koji su se dobro nakrali unistavajuci drzavu. Danas su "ugledni gradjani" dok je ostatak od njih opljackanih gradjana prisiljen kopati po kontejnerima od smeca.

BS
bravo_sammir
20:33 02.12.2014.

Svu mafiju rijesiti na kineski nacin, to je jedini put naprijed

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije