Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
šef fsb-a:

'Šumski džihad' – Al-Qa'ida izazivala požare u Europi?

Požar, Čiovo (1)
Ivana Ivanović/Pixsell
03.10.2012.
u 13:39

Al-Qa'ida je otpočela novu strategiju "1000 uznemirujućih napada" izazivanjem velikih požara u Europi, tvrdi Bortnikov

Globalna militantna islamistička organizacija Al-Qa'ida otpočela je novu strategiju "1000 uznemirujućih napada" izazivanjem velikih požara u Europi, rekao je danas direktor ruske obavještajne službe FSB Aleksandar Bortnikov, javljaju RIA Novosti. Ovu informaciju između ostalog temelji na informacijama o "šumskom džihadu" koje su se pojavile na nekim ekstremističkim internetskim stranicama, uključujući i prijedloge i najučinkovitijim načinima izazivanja požara.

– Ovaj im pristup omogućuje izazivanje znatne štete za gospodarstvo i moral bez ozbiljnije pripreme, tehničke opreme i financija – rekao je Bortnikov na 11. sastanku obavještajaca i policajaca iz Rusije i prijateljskih država u Moskvi. Dodao je da je policija imala male šanse za hvatanje osoba koje su izazvale požare.

Podsjetimo, požari su tijekom proteklih nekoliko godina postali posebno učestali u Europi, pogotovo na jugu kontinenta, u zemljama poput Hrvatske, Španjolske, Italije, Grčke, Srbije, Crne Gore... Europski informativni sustav za šumske požare u kolovozu je izvijestio da je ove godine do kraja ožujka oko 100 tisuća hektara zemlje izgorjelo u požarima.

Bortnikov je naglasio da je sadašnji prioritet obavještajnih službi suprotstavljanje širenju terorističkih aktivnosti na području Bliskog istoka i sjeverne Afrike koje "prijete stabilnosti čitavih regija i cijeloj međunarodnoj zajednici".

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar madcap
madcap
13:50 03.10.2012.

Pa, ukoliko se pokaže da je Al Qaeda-u počela financirati građevinska mafija, razmotrit ću koliko ima smisla ova tvrdnja. Donesite zakon kao (mislim) u Italiji gdje se 20 godina na opožarenom terenu ne smije ništa graditi i, evo, jamčim da će Al Qaedae nestati.

Avatar intimus500
intimus500
15:40 03.10.2012.

kod nas ne operira Al-Qa'ida već znamo svi dobro tko ...

OB
-obrisani-
14:33 03.10.2012.

Ubistvo izmišljeno na Fejsbuku umalo dovelo Grčku i Makedoniju do pretnji ratom Vest je bila dramatična i u kratkom roku izazvala je lavinu burnih reakcija u Makedoniji: Makedonskog studenta Aleksandra Amardžijeva pretukli su na smrt grčki neonacisti samo zato štoo nije hteo da promeni prezime. Vrlo brzo se, međutim, ispostavilo da je verodostojnost cele priče veoma sumnjiva i da je, po svoj prilici, izmišljena i plasirana preko Fejsbuka samo da bi podigla strasti u ionako lošim odnosima Makedonije i Grčke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije