Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PARADOKSI NAŠEG PRAVOSUĐA

Sud u Sisku odbio žalbu Babića i potvrdio da je Cvrtila zviždačica. No sud u Kutini smatra da nije

Zagreb: Adrijana Cvrtila
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/5
28.01.2024.
u 14:19

Oba suda u svojim odlukama pozvala su se na članak direktive koji kaže da zviždači ne mogu snositi odgovornost za svoje javne istupe, odnosno biti gonjeni za klevetu, odavanje poslovnih tajni i slično ako je to način da ukažu na nepravilnosti i nezakonitosti

Zlatku Babiću, gradonačelniku Kutine, Županijski sud u Sisku odbio je žalbu u slučaju u kojem se žalio na odluku Općinskog suda u Sisku iz veljače 2023., koji je odbacio šest njegovih tužbi za klevetu, protiv zviždačice Adrijane Cvrtile. Ovom odlukom vijeća Županijskog suda u Sisku pod presjedanjem suca  Zorislava Kaleba, i pravomoćno je potvrđeno da je Adrijana Cvrtila bila -  zviždačica. Tako je barem smatrao sud u Sisku, dok primjerice Općinski sud u Kutini nije bio toga stava, kada je odlučivao o otkazu koji je dobila  jer je javno progovorila o malverzacijama u raznim gradskim tvrtkama. To o čemu je ona javno progovorila svojevremeno prvo za 24sata, a kasnije i za druge medije, trenutačno je predmet USKOK-ove optužnice koja je lani podignuta protiv Babića i još nekoliko osoba. Optužnica nije pravomoćna, jer je u studenom lani Babićeva obrana tražila izdvajanje nekih dokaza kao nezakonitih, što je optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbilo, pa je sada na potezu Visoki kazneni sud. (VKS)

Što se tiče odluka Županijskog suda u Sisku, oni su odlučivali o Babićevoj žalbi, koja je uslijedila, nakon što je Općinski sud u Sisku, njegovih šest tužbi za klevetu, koje je pokrenuo  protiv Adrijane Cvrtile, spojio u jedan postupak, pa se zatim pozvao na  europsku direktivu o zaštititi prijavitelja nepravilnosti, i sve ih odbacio.  Babić se na to žalio, no žalba mu je odbijena, pa je ta odluka sada i pravomoćna.

Oba suda u svojim odlukama pozvala su se na članak direktive koji kaže da zviždači ne mogu snositi odgovornost za svoje javne istupe, odnosno biti gonjeni za klevetu, odavanje poslovnih tajni i slično ako je to način da ukažu na nepravilnosti i nezakonitosti. Adrijana Cvrtila je bila direktorica kutinskog komunalnog poduzeća Eko Moslavina  i prije više od dvije godine javno je istupila za 24 sata gdje je progovorila kako je morala provoditi politička uhljebljivanja u toj tvrtki. Tada je detaljno objasnila kako je po političkom nalogu morala zapošljavati politički podobne, djecu vijećnika, a nekima i dizati plaću kako bi oni osigurali potporu u vijeću gradonačelniku. Nakon objave tih tekstova, ali i snimki, istražitelji su pokucali na Babićeva vrata, te je on bio uhićen i jedno vrijeme pritvoren, a kasnije ga je USKOK i optužio. On je u to vrijeme bio u HDZ-u, iz kojeg je izašao, no i dalje je gradonačelnik Kutine, te se sudeći po objavama na društvenim mrežama, opet vratio u HDZ.

S njim bili su uhićena i dvojica gradskih vijećnika i Davor Kljakić, predsjednik gradskog vijeća. Kao i Babić i oni su ostali na svojima pozicijama, optužnici usprkos, dok je Adrijana Cvrtila dobila otkaz. To je pokušala oboriti na sudu, no Općinski sud u Kutini je u parničnom postupku za njezin povrat na radno mjesto u Eko Moslavini  zauzeo stav da ona nije prijaviteljica nepravilnosti. Što nad dovodi do još jednog pravosudnog apsurda: za sud u Kutini ona nije zviždačica, dok za su u Sisku je. No kako je presuda  suda u  Kutini nepravomoćna, moguće je da viši sud po žalbi tu odluku i ukine. 

POVEZANI ČLANCI:

- Ovo je prva pravomoćna presuda u Hrvatskoj vezana uz primjenu Direktive za prijavitelje nepravilnosti koja će zasigurno "graditi" sudsku praksu. No ono što se pitam je kako je moguće da je Općinski sud u Kutini u parničnom postupku za povratak na radno mjesto u Eko Moslavinu presudio protiv mene i iz presude proizlazi da ja nisam prijavitelj nepravilnosti i nemam prava sukladno EU Direktivi i zakonu na zaštitu od osvete, dok mi je to pravo Županijski sud u Sisku dodijelio? Iz svega proizlazi da živimo u državi u kojoj vlada pravna nesigurnost i u kojoj pojedini suci ne sude po zakonu, ali za to nikome ne odgovaraju, a zviždači postaju žrtve sustava u kojem se nemaju kome obratiti -  kazala je Adrijana  Cvrtila za 24 sata. 

Što se tiče Babićevih problema s USKOK-om, njega i ostale tereti za podmićivanje zastupnika i trgovanje utjecajem. Prema optužnici, Babić je to za što se tereti radio od studenog 2019. do travnja 2020. a u inkriminirano vrijeme Kljakić je bio predsjednik Gradskog vijeća Kutine, a  Dražen Kinderman, nezavisni vijećnik. USKOK Babića tereti  da je u zamjenu za Kindermanovu podršku proračunu obećao da će mu zaposliti sina u Eko Moslavini.

Kousek je bio oporbeni vijećnik, a njemu je obećao povećanje plaće. Njih su dvojica glasali kako je Babić tražio, nakon čega su Babić i Kljakić tražili od Adrijane Cvrtile da realizira ono što su oni obećali dvojcu koji je glasao onako kako su tražili. Babić se teretio i da je od Kljakića tražio da naloži A. Cvrtili da u Eko Moslavini zaposli oca osobe s kojom je politički povezan. Osim toga, Babić i Kljakić terete se i da su od A. Cvrtile tražili i da pojedinim osobama, čije su zapošljavanje tražili, neosnovano poveća i koeficijente za plaću ili ih pak prebaci na druga radna mjesta iako za tim nije bilo potrebe. 

POVEZANI ČLANCI:

Komentara 3

AB
abokatstir
14:48 28.01.2024.

A što reći o našem pravosuđu u kojem je predsjednik Vrhovnog suda drug Dobronić jedan od najgorih sudaca Trgovačkog suda, gay sa brojnim opomenama pred otkaz kojeg je nametnuo drug Basta kada nije uspio drugaricu Zlatu Đurđević.

JA
Jadran666
07:57 29.01.2024.

I onda suci traže veće plaće, ma marš stoko dok vas narod nije počeo motikama mlatiti!

VJ
Veli Jože
17:54 28.01.2024.

Naša mala Općina je najveći poslodavac ,a kradeze na vlasti uz potporu onih koji uzimaju potpore.Tako da gospođa iz Kutine ne priča bez veze,jer su takvi slučajevi svuda oko nas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije