Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sekularizam

Sud naredio: Uklonite križ sa spomenika papi Ivanu Pavlu II.

Papa Ivan Pavao II.
Foto: DPA/PIXSELL
1/4
25.10.2017.
u 16:24

Križ koji stoji na luku iznad spomenika treba ukloniti zbog strogog francuskog zakona o sekularizmu.

Francuski vrhovni upravni sud u srijedu je naredio gradu u Bretanji da ukloni križ s 7,5 metara visokog spomenika bivšem papi Ivanu Pavlu II. koji stoji na gradskom trgu. 

Državno vijeće je donijelo odluku da kip poljskog pape podignutog 2006. u gradu Ploermelu ostaje na mjestu, no da se križ koji stoji na luku iznad spomenika treba ukloniti zbog strogog francuskog zakona o sekularizmu. Sam luk nije religijski simbol i također može ostati, odlučio je sud. 

Francuski zakon o razdvojenosti crkve i države iz 1905. zabranjuje postavljanje religijskih znakova ili simbola na javnim mjestima. Iznimke su mjesta štovanja, groblja i muzeji. 

Spomenik Ivanu Pavlu II. koji je bio čelnik Katoličke Crkve od 1978. do svoje smrti 2005. rad je ruskog kipara Zuraba Tseretelija, a Bretanja je tradicionalno uporište katolika u Francuskoj. 

Komentara 324

AL
Alkana
16:58 25.10.2017.

To nije u ime sukularizma nego sotonizma!

PP
pp
16:45 25.10.2017.

Retardiranost. Zato će im islamisti glave odsijecati zbog tog silnog sekularizma...

ZV
Zvjerko
16:55 25.10.2017.

Koja glupost! Pa što bi Papa trebao imati oko vrata? Židovsku zvjezdu ili neki hinduistički simbol? Koja glupost! Ateist sam, ali ovakva pretjerivanja su suluda!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije