Najbolje se u Hrvatskoj isplate ugar i krški pašnjaci, ali to nije proizvodnja hrane. U nas je jako puno ljudi dobro prošlo baveći se poljoprivredom, ali je relativno malo onih koji su se obogatili proizvodnjom hrane – odgovara na naš upit što se isplati proizvoditi u poljoprivredi Branimir Markota, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice (HVZ). Proizvoditi i uzgajati dvije su različite stvari, tvrdi taj ekonomist po struci, ističući kako proizvoditi znači imati intenzivnu proizvodnju, radnu snagu, skladištenje, prodaju... tako da se, kad su u pitanju voćne vrste, na isti angažman radne snage, novca, podizanja nasada posljednjih godina najmanje dohodovnom pokazala jabuka koje je proizvodnja izuzetno skupa, zahtjevna na zaštitu/preventivu i traži velika investicijska ulaganja u navodnjavanje, zaštitu od mraza, tuče i jako puno ljudskog rada – a onda nas zatrpa i uvoz iz Poljske koja ima hiperprodukciju jabuka.
Što se isplati uzgajati u Hrvatskoj? Ove kulture mogu donijeti najviše, ali traže i puno rada
Nakon svih poticaja u hrvatsku poljoprivredu, kojih je bilo i prije nego što smo ušli u EU, Hrvatska je u voću samodostatna samo 35 posto, a ostatak uvozimo
Komentara 2
Ondaj bolje Apartmane iznajmljivat😂
Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.
Smokva je isplativa i kad joj prođe rok berbe od nje se napravi rakija.🥂🙈