Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prioritetan projekt

Stigla žalba Strabaga na odabir izvođača za završetak autoceste do Siska

Petar Glebov/PIXSELL
25.10.2021.
u 11:45

Neslužbeno doznajemo kako se Strabag žali na više odredbi odabrane ponude, a očekuje se kako će Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) o njoj odlučivati brzo

Strabag se žalio na odluku Hrvatskih autocesta (HAC) za izvođača za izgradnju dionice Lekenik – čvor Sisak na autocesti A11 Zagreb – Sisak. Neslužbeno doznajemo kako se Strabag žali na više odredbi odabrane ponude, a očekuje se kako će Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) o njoj odlučivati brzo. I ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je prošli tjedan u Sisku kako očekuje da će se svaka eventualna žalba na ovaj projekt riješiti u hitnom postupku jer je riječ o prioritetnom projektu za državu i Sisačko-moslavačku županiju.

Inače, na  natječaj raspisan u ožujku ove godine prispjelo je ukupno devet ponuda. Procjena vrijednosti radova iznosila je 300 milijuna kuna + PDV, a HAC je u postupku odabira odmah diskvalificirao šest ponuda koje su bile veće od te vrijednosti. U samom postupku javne nabave učestale su bile žalbe na dokumentaciju o nabavi.

"Uz sve napore i osigurana sredstva, postupak javnog nadmetanja značajno su usporile uložene žalbe. Do javnog otvaranja ponuda četiri puta bile su uložene žalbe na izmjene dokumentacije o nabavi, od kojih je DKOM prvu manjim dijelom prihvatio, a ostale tri odbacio. Nakon javnog otvaranja ponuda uložena je i peta žalba na postupak javnog otvaranja, koju je DKOM također odbacio", istaknuto je u HAC-ovu priopćenju nakon što su odabrali najpovoljnijeg ponuditelja za dovršetak autoceste do Siska.

Naime, u daljnjoj analizi triju preostalih ponuda odabrana je, kao ekonomski najpovoljnija, ponuda Zajednice ponuditelja: COLAS Hrvatska d.d. i GEOTEHNIKA d.o.o., s cijenom ponude u iznosu 281.337.985,88 kn + PDV. Colas je vodeća građevinska tvrtka u Francuskoj koja je kupila Ceste Varaždin 2007. godine te je od tada Colas Hrvatska d.d. Varaždin dio velike svjetske grupacije Colas SA koja posluje u 50 zemalja na pet kontinenata.

Nakon uvođenja izvođača u posao, rok izvođenja radova je 24 mjeseca. Hrvatske autoceste ističu kako su osigurale u cijelosti sredstava za dovršetak izgradnje autoceste Zagreb- Sisak bez dodatnog zaduživanja. A sada očekuju i što skorije rješenje Strabagove žalbe. U tijeku su i arheološka istraživanja na trasi buduće dionice autoceste.

Komentara 2

AN
Antimix
12:24 25.10.2021.

Prvenstveno i naprvom mjestu su interesi Republike Hrvatske

BU
burza
12:21 25.10.2021.

Kad je nesto prioritet za Hrvatsku treba ukinuti zalbene postupke jer je to samo stavljanje klipova pod noge

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije