Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAKETNI ŠTIT

Slovačka počela razmještati proturaketni sustav Patriot

A U.S. Army MIM-104 Patriot system launcher is pictured at Rzeszow-Jasionka airport
Foto: Fabrizio Bensch/REUTERS
1/2
20.03.2022.
u 13:36

Sustav Patriot bit će dio nove NATO-ove borbene skupine u Slovačkoj, koja graniči s Ukrajinom.

Proturaketni sustav Patriot počeo je stizati u Slovačku iz partnerskih zemalja NATO-a i njegovo razmještanje nastavit će se narednih dana, rekao je u nedjelju slovački ministar obrane.

Sustavom će upravljati njemački i nizozemski vojnici i u početku će biti raspoređen na zračnoj luci Sliač u središtu zemlje kako bi pridonio jačanju obrane istočnog krila NATO-a zbog ruske invazije na Ukrajinu. 

Sustav Patriot bit će dio nove NATO-ove borbene skupine u Slovačkoj, koja graniči s Ukrajinom.

- Sretan sam što mogu potvrditi da prve postrojbe zadužene za razmještanje sustava protuzračne obrane Patriot postupno stižu u Slovačku - objavio je ministar obrane Jaroslav Nad na Facebooku.

A U.S. Army MIM-104 Patriot, a surface-to-air missile (SAM) system launcher is pictured at Rzeszow-Jasionka airport, Poland, March 16, 2022. REUTERS/Fabrizio Bensch Photo: Fabrizio Bensch/REUTERS
Foto: Fabrizio Bensch/REUTERS

Nad je rekao da će sustav Patriot biti nadopuna, a ne zamjena za sovjetski sustav S-300 koji Slovačka koristi. 

- Sustav će privremeno biti raspoređen u zračnoj bazi Sliač, o drugim lokacijama se razgovara... tako da sigurnosni kišobran obuhvati najveći mogući dio slovačkog teritorija - rekao je. 

Ministar je prošli tjedan rekao da je Slovačka spremna dati svoj sustav S-300 Ukrajini ako i kada dobije odgovarajuću zamjenu. 

U nedjelju je ponovio da Slovačka traži zamjenu za S-300 zbog njegove starosti, performansi i ovisnosti o Rusiji. 

Rusija je upozorila da se Ukrajini ne šalje napredne sustave za protuzračnu obranu i zaprijetila da bi mogla napasti skladišta oružja poslanog sa Zapada. 

>> Pogledajte: Rusi prodiru sve dublje u Mariupolj, vode se ulične borbe: 'Centar grada više ne postoji'

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar kastanjer2
kastanjer2
14:27 20.03.2022.

Sa te pozicije ne može oboriti letjelicu na putanji kojom je prošao onaj dron. Tako da to razmještanje nema nikakve koristi za Hrvatsku.

ST
Stari
17:12 20.03.2022.

Nama je važniji možda i malo lošiji obrembeni sustav nego flota borbenih aviona . Za patroliranje su nam dosta i dva aviona ,mi nećemo nikog napadati da nam trebaju bombarderi . Treba nam jaka obrana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije