Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14.05.2014. u 12:00

SDP sada čini ono što je u dva navrata na vlasti činio HDZ. 
I SDP, kao i nekoć HDZ, radi u korist vlastite štete

Nagađanja da će Zoran Milanović biti smijenjen i kako će predsjednikom SDP-a postati Tonino Picula, možda i nisu nerealna. SDP-ovi antimilanovićevci nadaju se da bi se tako riješili prepotentnog i hirovitog Milanovića. Uzdaju se da bi ga unutarstranačkim izborima zamijenili smirenim i odmjerenim Piculom. No, takav scenarij ne mora biti prouzročen razložnim i logičnim motivima. Politička je logika, naime, često drukčija pa i oprečna razumu i formalnoj logici. Zbog toga i nered koji je u SDP-u prouzročio Zoran Milanović i ne mora biti dovoljan razlog za njegovu smjenu. Još manje njegova premijerska nesposobnost. Kao što mu neke osobite kvalitete svojedobno nisu viđene za munjevit politički uspon, tako mu ni vidljive nesposobnosti neće biti razlogom za moguć politički pad.

U Hrvatskoj se iznova događa isto. SDP sada čini ono što je u dva navrata na vlasti činio HDZ. Naime, i SDP, kao i nekoć HDZ, radi u korist vlastite štete. Nesposobna vlast s mnoštvom isto takvih ministara, a s nizom kompromitirajućih afera izgubila je najveći dio nekadašnjih izbornih kredita. U odnosu na problematičnog Milanovića, Picula bi mogao biti čak i dobitna SDP-ova kombinacija. Realnije je očekivati da Picula postane novi predsjednik SDP-a nego da Milanović postane boljim premijerom. Možda je pak još manje realno očekivati da u HDZ-u kao prapolitičkom protivniku SDP-a, stranačkom kandidatkinjom za predsjednika države postane Kolinda Grabar-Kitarović. O njoj se također govorka, da bi bilo dobro da to postane. Zbog čega bi uostalom kao druga najmoćnija osoba NATO-a ulazila u nešto tako neizvjesno? Svi su izgledi da će te izbore dobiti Ivo Josipović, premda i nema nekih jakih argumenata za takvu nužnost. Pripremljena za druge izbore, Kolinda Grabar-Kitarović najvjerojatnije će ih glatko i dobiti.

U hadezeovskim izborima stranačka većina Grabar-Kitarović nije vidjela kao moguću predsjednicu HDZ-a. Umjesto nje uvjerljivu su prednost dali Tomislavu Karamarku! U stranci su potisnute i zanemarene činjenice koje se već dugo drži kao conditio sine qua non “obnovljenog HDZ-a”! To je otklon od političkog miljea koji personificira Stipe Mesić i, nasuprot tome, uzgoj novih simpatija prema vrijednostima Domovinskog rata i napose prema generalu Anti Gotovini. Stranački je zaborav prebrisao nekadašnju realnost: kad je Karamarko bio šef Mesićeva izbornog stožera i šef sanaderovske državne tajne službe, koja je po svijetu progonila i hvatala generala Antu Gotovinu! Sve je još čudnije što je Karamarko iz Mesićeve ekipe koja je najgrublje propagirala antituđmanizam postao predsjednikom današnjeg HDZ-a koji tvrdi da se “vraća izvornim Tuđmanovim načelima”!? Kolinda Grabar-Kitarović u takvom apsurdnom načinu mišljenja nije ni imala šanse.

Naprasiti je i stranački moćni Slavko Linić možda na vlast i doveo vjerojatno još i naprasitijeg Zorana Milanovića, ali ta novouspostavljena politička idila nije dugo trajala. Moguće da premijer nije mogao obuzdati ni svoju taštinu prouzročenu narodnom perverzijom da kao najboljeg ministra doživljava nekoga tko mu stalno nameće nove namete, poreze i dadžbine! U takvoj politici nije se puno držalo do velikih i proklamiranih, a nikada provedenih esdepeovskih principa. Vrhovno je načelo bila jedina volja za moći. Kukuriku koalicija za svoje vlasti zapravo ništa značajno i nije polučila. Ipak, to ne znači da neće dočekati i kraj mandata. Iduće će izbore najvjerojatnije izgubiti, ne zato što je HDZ neka suvisla i obećavajuća opcija, nego zato što se kod nas HDZ i SDP na vlasti smjenjuju gotovo po nekom prirodnom ritmu, kao godišnja doba. Hrvatska politika boluje od umišljenih veličina, neograničenih taština i kvaziliderskih budalaština. Toj politici jedino trajno ne fali realnih, časnih, umjerenih i pametnih. Dok je HDZ bio na vlasti, SDP i nije morao ništa politički pametno raditi, a da na vlast dođe čak i unatoč vlastitoj tromosti. Isto se događa i danas. Jedino su promijenjene stranačke uloge. Kao SDP nekad, tako danas HDZ može jedino čekati da mu vlast sama padne u krilo kao gnjila kruška.

>> Hrvatima je draža strana iluzija od hrvatskog beznađa

Komentara 5

Avatar Carrera
Carrera
13:27 14.05.2014.

treba milanovića što prije maknuti s vrha vlade i poslati ga u ropotarnicu povijesti, totalno je nesposoban

CR
crnogorica
14:00 14.05.2014.

Većernjakovci vaše rukovodstvo u šaradi tarifiranja se pogubilo. Što se mene tiće neće više stić nijedna uplata za Premium. Vjerujem da nisam jedini,a Pofuka i slićni sigorno će vam unaprijedit čitanost.

Avatar iantun46
iantun46
21:16 14.05.2014.

smanjite cijenu PREMIUM SADRŽAJA ili još bolje ukinite ovo !!!! Sramite se !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije