Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera mol

Sanader se zauzimao za MOL i kad više nije bio premijer niti šef HDZ-a

'27.10.2010., Zagreb -   Hrvatski Sabor, sjednica i izgasavanje povjerenja Hrvatskoj Vladi. Ivo Sanader u saborskoj klupi. Photo: Robert Anic/PIXSELL'
'Robert Anic/PIXSELL'
Autor
Ivanka Toma
27.09.2011.
u 12:00


Robert Ježić se ohrabrio odbiti preuzimanje preostalih pet milijuna eura za Sanadera tek kad je ovaj otišao s vlasti.

I kada više nije bio premijer i predsjednik HDZ-a, već samo počasni predsjednik HDZ-a, Ivo Sanader je i dalje činio sve da bi se proveo ugovor po kojemu mađarski MOL preuzima upravljanje Inom. Zato je potkraj srpnja 2009. godine u uredu počasnog predsjednika HDZ-a organizirao sastanak s predsjednikom uprave MOL-a Zsoltom Hernadijem na koji je pozvao Damira Polančeca i Ivana Šukera. Tema je bila preuzimanje plinskog biznisa.

Šifra 'savjetodavne usluge'

Ovaj podatak dio je optužnice protiv Sanadera u kojoj ga USKOK tereti da je za mito od 10 milijuna eura koje mu je priskrbio Hernadi iskoristio svoju funkciju premijera i predsjednika HDZ-a te isposlovao prepuštanje Ine Mađarima. O tome da je Sanaderova bila zadnja kada se odlučivalo o sudbini Ine USKOK-u su potvrdili njegovi nekad bliski suradnici – ministar Dražen Bošnjaković te Ivan Šuker, a da ne pije vodu Sanaderova priča kako su Inu Mađari preuzeli još 2003. godine za mandata vlade Ivice Račana, svjedočila je predsjednica Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec.

Optužnica kaže da su bili ključni Sanaderovi istupi u Vladi potkraj listopada 2008. godine kada je užem kabinetu prezentirao da treba prepustiti upravljanje Inom MOL-u te isti taj stav iznesen početkom studenog 2008. godine na sjednici Predsjedništva HDZ-a. To je, navodi se, bio uvod u izmjene dioničarskog ugovora s početka 2009. godine.

Kao protuuslugu, kaže dalje optužnica, Sanader je dobio mito od 10 milijuna eura, od čega mu je polovica isplaćena uz pomoć Roberta Ježića, suvlasnika Diokija i Novog lista. – Radi isplate dogovorenog iznosa od 10 milijuna eura, zaključeni su fiktivni ugovori o savjetodavnim uslugama između društava s Cipra i Xenoplast & Shipping AG iz Švicarske u Ježićevu suvlasništvu.

Što je obećao Hernadi

Tako je 3. lipnja 2009. godine zaključen ugovor o savjetodavnim uslugama između društva Ceroma Holdings Limited, Cipar i Xenoplast & Shipping, a 4. lipnja 2009. isti takav ugovor između društva Hangarn Oil Products Trading Ltd., Cipar i Xenoplast & Shipping – stoji u optužnici te se navodi da je na račun Xenoplast & Shipping isplaćena polovica mita, i to u dva navrata, po 2,4 i 2,6 milijuna eura. Prema prijašnjem dogovoru Sanadera i Ježića, tvrdi USKOK, novac je jedno vrijeme trebao biti na računu Ježićeva društva iz Švicarske. No, Sanader je ranije tražio isplate, dok je Ježić raskinuo ugovor iako nije preuzeo isplatu svih iznosa. USKOK-u je rekao da se ohrabrio odbiti Sanaderu preuzeti isplatu od preostalih 5 milijuna eura mita tek nakon što je ovaj sišao s vlasti.

Najvažniji svjedoci protiv Sanadera su Ježić, koji je ispričao detalje o tome kako je preuzimao mito za Sanadera, te Polančec, koji je bio zadužen za pregovore s MOL-om. Kako su stvari funkcionirale opisuje Ježićev odlazak u Vladu k Sanaderu potkraj svibnja 2009. godine. Prije nego je išao k njemu provjerio je i vidio da iz MOL-a nije stigla nikakva uplata u Švicarsku. Čekao je 20-ak minuta pred uredom da ga Sanader primi, a kad ga je dočekao, vidio je da su kod njega bili Hernadi i Jozo Petrović, član uprave Ine. Sanaderu je Ježić odmah rekao da nije ništa uplaćeno, na što ga je ovaj poslao u drugu sobu, i taj čas nazvao Petrovića i tražio da se vrati zajedno s Hernadijem. Vratili su se i vrlo kratko porazgovarali. Tada je, svjedočio je Ježić USKOK-u, Sanader pozvao opet njega i rekao mu da je s Hernadijem razgovarao o isplati mita te da je ovaj rekao da će sve biti u redu i da će uplate ići u nekoliko tranši.

Ovo svjedočenje prati i materijalni dokaz – evidencija ulazaka u Vladu.

Komentara 10

DE
deus ex machina
13:06 27.09.2011.

Ovo je vrlo korektno od Ive. Treba \"odradit\" svojih 10 milijuna eura !!!

DU
Deleted user
14:55 27.09.2011.

Ljudi moji, a kojega političara, svećenika, državnog dužnosnika ili službenika, doktora ne možeš kupiti za 10 milijuna eura?

BL
bluesbob
12:30 27.09.2011.

Galge, galge za žgadiju!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije