Naslovnica Vijesti Svijet

SAD prijeti sankcijama njemačkim kompanijama zbog ruskog plinovoda Sjeverni tok 2

Američki predsjednik Donald Trump optužio je Njemačku da je „talac” Moskve zbog oslanjanja na ruske energente, pozivajući Berlin da zaustavi radove na plinovodu vrijednom 11 milijardi dolara
14. siječnja 2019. u 12:25 20 komentara 737 prikaza
Trump u Iraku
Foto: Reuters/PIXSELL

Sjedinjene Američke Države upozorile su da bi mogle uvesti sankcije njemačkim kompanijama koje nastave suradnju s Rusijom na gradnji plinovoda Sjeverni tok 2.

Donald Trump SAD FBI istraživao odnos Trumpa s Moskvom

Američki predsjednik Donald Trump optužio je Njemačku da je „talac” Moskve zbog oslanjanja na ruske energente, pozivajući Berlin da zaustavi radove na plinovodu vrijednom 11 milijardi dolara.

Plinovod Sjeverni tok 2 trebao bi preko Baltičkog mora transportirati plin ravno u Njemačku. Ruski plinski div Gazprom provodi projekt u suradnji sa zapadnim partnerima Uniperom, Wintershallom, Engiejem, OMV-om i Shellom.

U Washingtonu kritiziraju taj projekt i zbog unosnih tranzitnih naknada koje bi Ukrajina izgubila njegovom gradnjom, što bi Kijev moglo dovesti u ranjiviju poziciju u budućnosti.

Američki veleposlanik Richard Grenell poslao je pisma nekoliko kompanija, ukazujući na taj problem, priopćili su u nedjelju iz američkog veleposlanstva u Njemačkoj.

Donald Trump AFERA S MOSKVOM Trump na optužbe: "Ništa ne skrivam, potpuno mi je svejedno"

„U pismu se podsjeća da svakoj kompaniji koja posluje u ruskom sektoru izvoznih plinovoda prijeti opasnost sankcija prema zakonu o suprotstavljanju neprijateljima SAD-a putem sankcija (CAATSA),” pojasnio je glasnogovornik veleposlanstva.

Dodao je da se i druge europske države protive planiranom plinovodu.

Njemačka i njezini europski saveznici optužuju pak Washington da koristi zakon kao instrument za uplitanje u njihovu vanjsku i energetsku politiku.

Angela Merkel i Alexis Tsipras Alexis i Angela Od mržnje do prijateljstva: Merkel više nije naci

Pismo američkog veleposlanika njemačkim kompanijama naišlo je na negativan odjek u njemačkoj vladi.

Neimenovani njemački diplomat izjavio je za Reuters da istup američkog veleposlanika ne slijedi načela diplomatske prakse i da će Berlin rješavati to pitanje u izravnim razgovorima s dužnosnicima u Washngtonu.

Glasnogovornik CDU-a za vanjsku politiku u njemačkom parlamentu Juergen Hardt oštro je pak kritizirao potez američkog veleposlanstva.

Donald Trump Spor oko zida Blokadi američke državne uprave ne nazire se kraj, SAD tjedno gubi milijardu dolara

"Činjenica da američki veleposlanik sada nastupa prema njemačkim kompanijama izravnom prijetnjom predstavlja novo i neprihvatljivo jednostrano zaoštravanje tona u transatlantskom odnosu", kazao je Gardt.

"Ako američki predsjednik smatra da mora javno pokazati oštar stav prema Rusiji vezano za brojna otvorena pitanja u svom odnosu s Moskvom, ne bi trebao time narušavati odnose s najvažnijim saveznikom", dodao je.

U njemačkim kompanijama koje sudjeluju u projektu nisu u nedjelju komentirali pismo. Glasnogovornik Unipera nije ga želio komentirati a u Wintershallu nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentarom.

Njemački list Bild am Sonntag, koji je prvi izvijestio o pismu, piše da američki veleposlanik pokušava ucijeniti njemačke kompanije, što su u američkom veleposlanstvu odlučno demantirali.

TRUMP PRED ZIDOM Ako krene zid, više posla imat će odvjetnici od građevinara

"Jedina stvar koja bi se u ovoj situaciji mogla smatrati ucjenom bio bi utjecaj Kremlja na buduću opskrbu plinom", utvrdio je glasnogovornik američkog veleposlanstva.

Pismo je sastavljeno u Washintonu u koordinaciji više državnih agencija i "svrha mu nije prijetnja već slanje jasne poruke o američkoj politici", dodao je.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas izjavio je prošlog četvrtka da bi američke sankcije usmjerene protiv plinovoda Sjeverni tok 2 bile pogrešna metoda rješavanja spora.

Pitanja europske energetske politike moraju se rješavati u Europi a ne u Sjedinjenim Državama, poručio je Maas.

Detonantno izgaranje
Neželjeno detonantno izgaranje
Što je famozni „misfire“ koji često spominju u Top Gearu i The Grand touru

A1 izdvaja za Vas

  • kimi:

    Pa nisu Nemci kao neke banana države koje su na američki mig potrčale da sa Rusima raskinu ugovore direktno na svoju štetu...a onda ih Ameri nagrade blokadom isporuke odrđenih ratnih letećih naprava...

  • kakomijetakomije:

    al će se narod radovati skupljem plinu.skupo partnerstvo.dodatni troškovi

  • kakomijetakomije:

    netko tjera vodu na svoj plinski mlin a skup.gdje je tu tržišno natjecanje i tržišna ekonomija.