Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Alexis i Angela

Od mržnje do prijateljstva: Merkel više nije naci

Angela Merkel i Alexis Tsipras
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
11.01.2019.
u 20:08

Grčki premijer u dvodnevni posjet primio njemačku kancelarku – odnosi Atene i Berlina okrenuli su se za 180 stupnjeva.

Iako se čini da je sukob Njemačke i Grčke, bio on stvaran ili imaginaran, jedna od najvećih tema Europske unije u posljednjih pet godina, pomalo čudno zvuči da njemačka kancelarka Angela Merkel nije bila u službenom posjetu Ateni od 2014. godine. Jučer je posjetila grčkog premijera Alexisa Tsiprasa, i to prvi put nakon što je 2015. godine došao na čelo vlade. Posjet će trajati dva dana.

Angažirano 2000 policajaca

U svibnju 2014., uoči europskih izbora, mladi je grčki oporbenjak s krajnje ljevice Alexis Tsipras ljutito pozivao Grke da odbiju mjere štednje kojima ih je EU gušio, a prije svega Njemačka.

– Grčka bi trebala poslati poruke Europi: Vratite se kući, gospođo Merkel! Vratite se kući, gospodine Schauble! Vrati se kući, europski konzervativni establišmentu! Vratite se kući, vi iz Trojke! – grmio je tada na jednom skupu na Lezbosu Tsipras.

Angela Merkel i Alexis Tsipras
1/7

Njemačka je u Grčkoj bila najomraženija zemlja, kancelarku Merkel uspoređivali su s diktatorom Adolfom Hitlerom i brojni su Grci smatrali da ona utjelovljuje mjere štednje koje su, prema njihovu mišljenju, toliko štetile njihovu gospodarstvu. Tsipras je na tim europskim izborima pobijedio i osvojio šest zastupničkih mjesta, a Nova demokracija (ND), ključna stranka desnog centra, ostala je na pet. Tsipras je svoje političke protivnike iz ND-a nazivao “merkelistima”.

S druge strane, ni u Njemačkoj nisu posebno blagonaklono gledali na Grke, smatrajući ih nepouzdanim partnerom koji uvijek za svoje probleme optužuje druge. Tako su te godine protekle u međusobnom optuživanju, a zatim je došla – vlast, a zatim i realnost. Već u ožujku 2015. Tsipras se u Berlinu slagao s njemačkom kancelarkom da Grčka treba provesti strukturne reforme. Iako su i tada njih dvoje različito poimali što to znači, činjenica je da je Syriza pomalo skrenula prema centru i da se Tsipras pokazao kao čovjek s kojim se može surađivati.

S druge strane, Tsipras je zbog okusa kompleksnosti vlasti prestao svijet politike dijeliti na crne i bijele. Kako bi se održala sigurnost, bili su zabranjeni prosvjedi i angažirano je dvije tisuće policajaca, helikopteri i dronovi. To svjedoči da Merkel i dalje nije popularna političarka u Grčkoj i da su tamošnje vlasti očekivale prosvjede, no situacija se u odnosu na onu prije tri ili četiri godine znatno promijenila. Grčka je prije manje od pola godine izišla iz tzv. bailouta, programa spašavanja, odnosno obvezivanja na strukturne reforme u zamjenu za 289 milijardi eura koje su MMF, Europska središnja banka i Europska komisija posudile Grčkoj.

Osim velikih tema koje su dobrano utjecale na obje zemlje, poput eura i migracija, Merkel je jučer u Grčku došla podržati sporazum Tsiprasa s makedonskim premijerom Zoranom Zaevom o promjeni imena te zemlje koji bi, ako se on implementira u makedonski ustav, mogao pogurati tu zemlju prema euroatlantskim institucijama i riješiti jedan od najstarijih balkanskih sporova.

Ispremiješane karte

Pritom nije sigurno da će se to dogoditi u bilo kojoj zemlji. Šef manjinskog partnera u grčkoj vladi, stranke Nezavisni Grci, Panos Kammenos prijeti da će izići iz vlade te je Tsipras pred mogućnošću raspisivanja novih izbora. A Merkel će se danas naći i s Kyriakosom Mitsotakisom, predsjednikom ND-a, da bi zagovarala sporazum sa Zaevom. Prije se ND smatralo najviše proeuropskom strankom u Grčkoj, a sada “šefica Europe” mora tu stranku nagovarati da pristane na europsko rješenje koje podržava nekada antieuropska Syriza. Karte su se zaista ispremiješale. 

Video - Uspon i pad Angele Merkel

Komentara 6

Avatar Danijel.Hrzic
Danijel.Hrzic
12:15 12.01.2019.

Frau Hitl...r! Malo potražite slike njenog tatice i nje, usporedite oči pogotovo a sve ostalo, pljunuti tatica koji nije fašizmom uspio pokorit svijet to ona pokušava ekonomijom i multi-kultijem!

DE
deckoizkrnjaka
09:56 12.01.2019.

Merkelova je Bog na ovm svjetu za sve politicare,zena koja svoju drzavu izgradjuje,zena koja nema dvije putovnice,zena koja svoj narod stiti i stvra svakim danom,sve bolji i bilji zivot,evo ove godine Njemacka trazi 2 milijona radnika,imal na svjetu jos neki lider koji je to ostavrio za svoju drazvu,Bog neka je pozivi,i nka je uvjek zdravlje sluzi,Merkleova je Kraljica svjeta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije