Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRASBOURG POD UZBUNOM

Pucnjava na Adventu, troje mrtvih. Borzan: Vlada opsadno stanje

Napad u Strasbourgu
Foto: Reuters/Pixsell
1/11
11.12.2018.
u 23:28

Napadač je ranjen i u bijegu. Iz Strasbourga se javila i hrvatska zastupnica u EU parlamentu Biljana Borzan

Troje mrtvih, 12 ranjenih, napadač koji je od ranije poznat policiji kao radikalizirani potencijalni terorist i koji je, u trenucima zaključenja ovog teksta, još bio u bijegu od policije nakon počinjenog napada.

To je bilanca  večeri u Strasbourgu, francuskom gradu u čijem se strogom centru, u blizini Božićnog sajma, dogodio teroristički napad u čijoj su se blizini zatekli i neki Hrvati.

Napad u Strasbourgu
1/14

Amaterske video snimke s mjesta događaja pokazuju paniku nastalu kad je napadač upucao nedužne prolaznike koji su ležali u krvi nasred ulica.

Gost jednog restorana upucan je kad je izašao van zapaliti cigaretu, a konobari su mu priskočili u pomoć pokušavajući zaustaviti krvarenje salvetama.

Sve to dogodilo se u vrijeme kad u Strasbourgu zasjeda Europski parlament, pa  je grad prepun ne samo turista koji ondje dolaze na čuveni Božićni sajam, nego i političara, birokrata, pa i grupa građana iz cijele Europe, koje zastupnici u EP-u dovode u Strasbourg.

Tako se u gradu zatekla i grupa s Veleučilišta Lavoslav Ružička u Vukovaru i Sveučilišta u Osijeku, koji su došli na poziv europarlamentarca Joze Radoša, no sinoć do zaključenja ovog teksta  nije bilo informacija da je itko od njih bio u opasnosti.

Jedini Hrvat za kojega smo dobili potvrdu da se zatekao blizu događaja je asistent europarlamentarke Biljane Borzan, Nikola Turčinov, koji je bio u jednom restoranu kad je nastala panika.

Rekao nam je da nije čuo pucnje, samo su odjednom konobari zatvorili vrata, navukli zavjese, rekli da je bilo pucnjave negdje uokolo, i uputili sve goste restorana na prvi kat.

Isti taj Borzaničin asistent se, inače, i na dan terorističkih napada u Bruxellesu u ožujku 2016. slučajno zatekao na stanici podzemne željeznice 15 minuta prije nego što je na njoj eksplodirala bomba.

Još 2015. na Božićnom sajmu u Strasbourgu uvedene su provjere torbi i ruksaka svakog prolaznika na ulasku u strogi centar grada, no očito su s vremenom postale letimične. Napadač je navodno 29-godišnjak, rođen u Strasbourgu.

Borzan: Zabrinjava što se napadač probio unatoč jakim mjerama

Izjavu je dala i Biljana Borzan iz EU parlamenta. Za RTL je rekla sljedeće:

- Zatekla sam se u blizini centra grada, ali nisam ništa čula. Policija nas je usmeravala van centra. Sad je mirno, čuju se samo sirene. Napadač još nije uhvaćen pa u gradu vlada opsadno stanje. Nitko ne može ući u centar grada. Zabrinjavajuće je što su cijelo vrijeme na snazi sigurnosne mjere, ali napadač se ipak uspio provući i izvršiti napad - izjavila je Borzan.

Komentara 101

BR
Brandfackel2
21:40 11.12.2018.

Marakeški sporazum pokazuje svoje prve rezultate...

JA
jadrmatic
21:29 11.12.2018.

Svi ubijeni i ranjeni su histerični populisti.

NA
NasaSenkica
22:15 11.12.2018.

Sa ovakvim vijestima se uznemirava muslimansko stanovnistvo. Smatram da nije dobro da se zbog nekoliko ubijenih krscana i desetak ranjenih osudjuje cijela populacija Muslimana a koji su nerijetko visoko obrazovni strucnjaci a redovno putuju i biznis klasom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije