Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Milijun gostiju

Preokret: Turista možda kao i 2009.

turizam
Goran Stanzl/Pixsell
02.08.2010.
u 20:30

Hotelijeri potiho spuštali cijene, ministar Bajs kaže da je to ipak bilo samo povremeno i da nisu ugrozili očekivan prihod od 6,3 milijarde eura

Sezona je na vrhuncu i bez prethodne je rezervacije na Jadranu teško naći slobodno mjesto.

Kampove je napunilo približno 230.000 gostiju, hoteli ih ugošćuju oko 120.000, a blizu je maksimumu i privatni smještaj koji može primiti malo više od 430.000 turista.

Kao ponajboljih sezona

Trenutačno su bolje nego ijednoga prethodnog tjedna popunjena i turistička naselja, hosteli... pa kolovoz i srpanj vjerojatno prekidaju niz mjeseci s minusima. Jadran tako, kao i svih prijašnjih ponajboljih sezona, sada ugošćuje milijun gostiju.

– Zasigurno ih je toliko. Polovica je turističke godine iza nas, očekujemo da srpanj, kada dobijemo konačne podatke, osjetno popravi predsezonske minuse, a kolovoz nas možda dovede i do priželjkivana ponavljanja rezultata iz 2009. Informacije su dobre, popravilo se stanje i u Istri te na Kvarneru koji su u predsezoni imali rezultate ispod prosjeka obale. Zračne luke, pak, bilježe 15 posto više putnika, gostiju s kruzera 20 je posto više. Brojni Nijemci i Talijani sada dolaze, kako smo i računali, i kolovoz, u kojem se ostvaruje četvrtina godišnjeg turističkog prometa, zapravo će presuditi cijeloj ovogodišnjoj sezoni – komentira ministar turizma Damir Bajs.

Dobra su najava bila i četiri srpanjska vikenda tijekom kojih je u Hrvatsku ušlo 550.000 stranaca više nego lani. Ponajveći se upitnik sada nadvija nad prihodima.

Tajna uspjeha Dubrovnika

S obzirom na to da je dio hotelijera spuštao cijene – time mnogi objašnjavaju, recimo, tajnu ovosezonskih pluseva u Dubrovniku – bit će uspjeh ponovi li se lanjskih 6,3 milijarde eura prihoda od stranaca.

– Snižavanja je cijena bilo, ali to su ipak bili pojedinačni slučajevi – veli Bajs.

Sami hotelijeri, iako nerado priznaju spuštanja cijena, u vezi s tim mnogo su skeptičniji.

Ne žele procjenjivati mogući financijski podbačaj, ali naši sugovornici podsjećaju da su mnoge hotelske kuće za pojedina razdoblja davale neuobičajeno visoke popuste te da se neuobičajeno mnogo aranžmana prodaje po nižim, cijenama za zadnji tren.

Tih, pak, briga u privatnom smještaju, koji cijene nije ozbiljnije dirao u posljednje tri sezone, nemaju.

– Već je srpanj bio bolji od lanjskog i vjerujem da ćemo dosegnuti prošlogodišnjih gotovo 19 milijuna noćenja – kaže Nedo Pinezić, predsjednik Udruge iznajmljivača obiteljskog smještaja.

Sa sličnom su ambicijom u špicu ušli i kampovi.

Ključne riječi

Komentara 44

Avatar Chicha
Chicha
01:35 03.08.2010.

Cudi me da niko ne komentarise sliku? Ovde u USA toples je zabranjen. Moram da priznam da me nekad uhvati nostalgija za Jadranom, uglavnom posle ovakvih fotki. Krstarenje po Kornatima i lude noci u Dubrovniku. Osamdesete. Da se ne lazemo,, nisam Yugo-nostalgicar, vec Beogradjanin iz New York-a.

KE
kenjalo
04:46 03.08.2010.

Ja kada bude 30 milioncica nocenja na godinu ka u Las Vegasu onda ste uspjesni u turizmu,a za tako nesto triba dobro zapeti.

BO
bomba
13:05 03.08.2010.

kosuljacrna Za Tursku ne znam ali Grčka i njeni otoci ne zaostaju za Hrvatskom. U Grčkoj ima tako mnogo otoka koji bi svaki za sebe mogao biti raj na zemlji. Ja kad promatram mediteran sve mu se više divim i zahvaljujem bogu što sam rođen u mediteranskoj zemlji. Sve zemlje koje pripadaju istočnom mediteranu tj od sardinije pa prema istoku su mali raj na zemlji i sva povijest bitna za svijet je stvorena na mediteranu. Mediteran ima najbolju usklađenu klimu koja čovjeku može pružiti sve ali čovjeku je to malo pa hoće da svce to uništi. Hrvatska obala je lijepa, ali ne treba Grke i njihovu obalu otpisati i reći da je loša jer ne možeš iz godine u godinu varati turiste na foru ovdje je dobro a u biti nije. Grčki turizam je na većem nivou od našeg i zato su mu se gosti iz godine u godinu vračali a nisu sve uništili modernizacijom. U Grčkoj i danas imaš otoka u kojima kao da je vrijeme stalo. Samo jedno u Grčkoj nikad neće biti kao u Dalmaciji a to je miris borovine. Nigdje bor ne miriše kao u Dalmaciji - od Dubrovnika do Splita u Zadru npr nije tako.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije