Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svemir

Udari asteroida u Zemlju povećali su se tri puta

svemir
Foto: L.calcada/DPA/PIXSELL
18.01.2019.
u 22:05

Mjesec i Zemlja u zadnjih 290 milijuna godina doživjeli su više udaraca nego u prethodnih milijardu godina.

Istraživanja temeljena na "ožiljcima" vidljivim na kori zemlje pokazuju da se broj asteroida koji udare o Zemlju povećao gotovo tri puta od vremena kada su planetom hodali dinosauri prenosi The Guardian.

Prije tog vremena, prosječno je o Zemlju asteroid udarao svake 3 godine, ali od tada stopa udara smanjila se na godinu dana. Uzorci se baziraju na sudarima koji su izazvali kratere veličine ne manje od 10 kilometara.

- Stopa stvaranja kratera povećava se konstantno - govori Thomas Gemon, znanstvenik sa Sveučilišta u Southamptonu i dodaje da se - uvećanje udara asteroida počelo događati od prije 290 milijuna godina pa na ovamo, javlja Guardian.

Istraživanja također pokazuju da dinosauri nisu imali sreće kada su evoluirali prije 240 milijuna godina jer upravo je jedan udarac bio dovoljan da odnese život cijele jedne generacije životinja koja je do danas ostala živa jedino u fosilima, mitologiziranim ljudskim pričama pa i bezbrojnim filmovima od kojih je zasigurno najpoznatiji Jurski park.

Znanstvenici su se slagali da asteroidi nisu bili česta pojava, ali da su uvijek bili skrivena prijetnja koja je čekala svoj trenutak. Takve teze danas se dovode u pitanje pa jedna znanstvenica sa Sveučilišta u Torontu govori da je iznenađena promjenama i da nije bilo razloga misliti da bi se stopa udara povećala naspram stope koja je vladala prije nekoliko stotina milijuna godina.

U znanstvenom časopisu Science istraživači opisuju kako su se okrenuli Mjesecu da bi istražili i geološku povijest Zemlje. Mjesec i Zemlja imaju dosta sličnu frekvenciju udara, ali krateri na našemu planetu često su pod utjecajem erozija i pomicanja kontinenata izbrisani s vidljiva dijela Zemlje. Na Mjesecu koji je geološki gledano neaktivan krateri su gotovo netaknuti što znanstvenicima daje priliku istražiti bez većih problema.

Pitanje koje se postavlja svakako je da li se i dan danas uvećava stopa udara asteroida. Jedan znanstvenik vjeruje da nema razloga za paniku jer su jaki udarci poput onih koji su navodno izbrisali dinosaure s lica zemlje vrlo rijetki.

Misteriozni ljudi - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva…

 

 

Ključne riječi

Komentara 1

VO
vorda400
11:07 19.01.2019.

Ajde da nas pukne neki veći komad da se karte ponovo podijele

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije