Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Udari asteroida u Zemlju povećali su se tri puta

Mjesec i Zemlja u zadnjih 290 milijuna godina doživjeli su više udaraca nego u prethodnih milijardu godina.
18. siječnja 2019. u 22:05 1 komentara 1141 prikaza
svemir
Foto: L.calcada/DPA/PIXSELL

Istraživanja temeljena na "ožiljcima" vidljivim na kori zemlje pokazuju da se broj asteroida koji udare o Zemlju povećao gotovo tri puta od vremena kada su planetom hodali dinosauri prenosi The Guardian.

Ravna zemlja Ravna zemlja Konferencija ravnozemljaša održat će se ni manje ni više nego na kruzeru

Prije tog vremena, prosječno je o Zemlju asteroid udarao svake 3 godine, ali od tada stopa udara smanjila se na godinu dana. Uzorci se baziraju na sudarima koji su izazvali kratere veličine ne manje od 10 kilometara.

- Stopa stvaranja kratera povećava se konstantno - govori Thomas Gemon, znanstvenik sa Sveučilišta u Southamptonu i dodaje da se - uvećanje udara asteroida počelo događati od prije 290 milijuna godina pa na ovamo, javlja Guardian.

Istraživanja također pokazuju da dinosauri nisu imali sreće kada su evoluirali prije 240 milijuna godina jer upravo je jedan udarac bio dovoljan da odnese život cijele jedne generacije životinja koja je do danas ostala živa jedino u fosilima, mitologiziranim ljudskim pričama pa i bezbrojnim filmovima od kojih je zasigurno najpoznatiji Jurski park.

Teleskop TESS Novi planet nema sličnosti sa Sunčevim sustavom

Znanstvenici su se slagali da asteroidi nisu bili česta pojava, ali da su uvijek bili skrivena prijetnja koja je čekala svoj trenutak. Takve teze danas se dovode u pitanje pa jedna znanstvenica sa Sveučilišta u Torontu govori da je iznenađena promjenama i da nije bilo razloga misliti da bi se stopa udara povećala naspram stope koja je vladala prije nekoliko stotina milijuna godina.

U znanstvenom časopisu Science istraživači opisuju kako su se okrenuli Mjesecu da bi istražili i geološku povijest Zemlje. Mjesec i Zemlja imaju dosta sličnu frekvenciju udara, ali krateri na našemu planetu često su pod utjecajem erozija i pomicanja kontinenata izbrisani s vidljiva dijela Zemlje. Na Mjesecu koji je geološki gledano neaktivan krateri su gotovo netaknuti što znanstvenicima daje priliku istražiti bez većih problema.

Pitanje koje se postavlja svakako je da li se i dan danas uvećava stopa udara asteroida. Jedan znanstvenik vjeruje da nema razloga za paniku jer su jaki udarci poput onih koji su navodno izbrisali dinosaure s lica zemlje vrlo rijetki.

Misteriozni ljudi - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva…

 

 

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
  • vorda400:

    Ajde da nas pukne neki veći komad da se karte ponovo podijele